Creepshow – yöjuttu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Creepshow – yöjuttu
Creepshow
Ohjaaja George A. Romero
Käsikirjoittaja Stephen King
Tuottaja Salah M. Hassanein
Säveltäjä John Harrison
Kuvaaja Michael Cornick
Leikkaaja Pasquale Buba
Paul Hirsch
Pääosat Hal Holbrook
Leslie Nielsen
Ed Harris
Ted Danson
Adrienne Barbeau
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 20. elokuuta 1982
Suomi 29. heinäkuuta 1983 /
5. elokuuta 1983
(ennakkoesitys /
teatteriensi-ilta)[1]
Kesto 120 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 8 000 000 USD
Seuraaja Creepshow 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Creepshow – yöjuttu (Creepshow) on yhdysvaltalainen komedia- ja kauhuelokuva vuodelta 1982. Sen on ohjannut George A. Romero ja käsikirjoittanut Stephen King. Elokuva on kunnianosoitus 1950-luvun EC Comics -julkaisuyhtiön kauhusarjakuville. Pian elokuvan julkaisun jälkeen siitä tehtiin myös sarjakuva.

Creepshow on episodielokuva, joka koostuu viidestä jaksosta: "Father's Day", missä kuollut patriarkka osallistuu isänpäivän viettoon, "The Lonesome Death of Jordy Verrill", missä maanviljelijä löytää farmilleen pudonneen kummallisen meteoriitin, "Something to Tide You Over", missä mies jättää vaimonsa vuoroveden armoille, "The Crate", missä koulusta löytyy arkku, jonka sisällä oleva hirviö herää yli sadan vuoden nokosiltaan ja "They're Creeping Up On You", missä rikas erakko taistelee torakoita vastaan.

Jaksojen animoidussa kehyskertomuksessa esiintyy nuori poika, Billy, joka on kuvitteellisen "Creepshow"-kauhulehden innokas lukija. Billyn isä ei kuitenkaan pidä siitä, että hänen poikansa lukee "roskalehtiä". Billyä esittää Stephen Kingin poika Joe King.

  • Isäinpäivä (Father's Day)

Seitsemän vuotta sitten isänpäivänä Nathan Grantham (Jon Lomer) kuoli, kun hänen tyttärensä Bedelia (Viveca Lindfors) löi häntä marmorisella tuhkakupilla päähän hermostuttuaan isäänsä tämän penätessä isänpäivän kakkuaan. Nyt Granthamin sukulaiset ovat kokoontuneet vuosittaiselle isänpäivän päivälliselle ja Nathan palaa haudan takaa vaatimaan kostoa ja kakkuaan.

  • Jordy Verrillin yksinäinen kuolema (The Lonesome Death of Jordy Verrill)

Yksinkertaisen maanviljelijän Jordyn (Stephen King) maatilalle putoaa meteoriitti ja hän uskoo saavansa löydöstään puuttuvat rahat pankkilainan maksuun. Jordy tulee kuitenkin koskeneeksi meteoriittiin ja hänen kehonsa joutuu oudon, kasvimaisen organismin valtaamaksi.

  • Vuorovetten viemää (Something to Tide You Over)

Richard Vickers (Leslie Nielsen) hautaa uskottoman vaimonsa Beckyn (Gaylen Ross) ja tämän rakastajan Harryn (Ted Danson) kaulaa myöten hiekkaan ja jättää nämä vuoroveden armoille.

  • Arkku (The Crate)

Collegesta löytyy arkku, jossa on salaperäinen ja vaarallinen hirviö. Se tappaa kaksi ihmistä ja professori Henry Northrup (Hal Holbrook) päättää hyödyntää hirviötä päästäkseen eroon hankalasta ja pahasuisesta vaimostaan Wilmasta (Adrienne Barbeau).

  • Ne ryömivät päällesi (They're Creeping Up On You)

Upson Pratt (E. G. Marshall) on julma ja saita liikemies, joka inhoaa ötököitä ja torakoita yli kaiken. Hän tappaa jokaisen löytämänsä torakan, mutta on avuton torakoiden vallatessa suurena laumana hänen asuntonsa.

Elokuvasta valmistui jatko-osa, Creepshow 2, viisi vuotta myöhemmin ja sen tarinat pohjautuivat Kingin tarinoihin Romeron toimiessa käsikirjoittajana. Creepshow 2:ssa on viiden tarinan sijaan kolme.

Vuonna 2007 valmistui epävirallinen jatko-osa, Creepshow 3, jonka tuotannossa King ja Romero eivät olleet mukana. Elokuva julkaistiin suoraan videolle.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Joe King  Billy  
 Tom Atkins  Billyn isä Stan (ei mainita lopputeksteissä)  
 Iva Jean Saraceni  Billyn äiti  
 Carrie Nye  Sylvia Grantham  
 Viveca Lindfors  Bedelia-täti  
 Ed Harris  Hank Blaine  
 Warner Shook  Richard Grantham  
 Elizabeth Regan  Cass Blaine  
 Nann Mogg  rouva Danvers  
 Jon Lomer  Nathan Grantham  
 John Amplas  Nathan Granthamin ruumis  
 Stephen King  Jordy Verrill  
 Bingo O'Malley  Jordyn isä, professori, lääkäri  
 Leslie Nielsen  Richard Vickers  
 Ted Danson  Harry Wenthworth  
 Gaylen Ross  Becky Vickers  
 Hal Holbrook  Henry Northrup  
 Adrienne Barbeau  Wilma "Billie" Northrup  
 Fritz Weaver  Dexter Stanley  
 Don Keefer  Mike  
 Robert Harper  Charlie Gereson  
 E. G. Marshall  Upson Pratt  
 David Early  White  

Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta yksi antoi Creepshow’lle kolme tähteä, yksi arvostelija kaksi tähteä ja kolme yhden tähden, keskiarvona 1,33 tähteä neljästä.[2] Video-oppaassa vuodelta 1994 Creepshow saa neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[3]

  1. Creepshow (1982) Elonet. Viitattu 10.11.2013.
  2. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]