Hohto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Siitä tehdystä elokuvaversiosta katso The Shining – Hohto ja minisarjasta katso Stephen Kingin Hohto.
Hohto
The Shining
Theshining.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre kauhu
Julkaistu 1977
Suomennos
Suomentaja Pentti Isomursu
Kansitaiteilija Heikki Kastemaa
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1985
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 513
ISBN 951-0-12904-6
Sarja: Hohto
Seuraava Tohtori Uni
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hohto (The Shining) on amerikkalaisen kirjailijan Stephen Kingin vuonna 1977 julkaistu kauhuromaani. Se oli Kingin kolmas romaani ja varmisti hänen asemansa kauhugenren johtavana kirjailijana. Kirjan jatko-osa Tohtori Uni julkaistiin Yhdysvalloissa syyskuussa 2013 ja suomennos julkaistiin tammikuussa 2014.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jack Torrance on entinen opettaja, alkoholisti ja kirjailija. Hän pääsee talonmieheksi vuoristossa sijaitsevaan Overlook-hotelliin talven ajaksi. Hotelli sijaitsee korkealla Kalliovuorilla, Coloradossa. Sijaintinsa vuoksi se on auki ainoastaan huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Jackin tehtäviin kuuluu pitää lämmitystä päällä vuorotellen eri osissa hotellia ja huolehtia mahdollisten vahinkojen korjaamisesta. Hänen mukaansa hotelliin tulevat myös hänen vaimonsa Wendy ja viisivuotias poikansa Danny. Jackille kerrotaan työhaastattelussa, että aiemmin hotellin talvihoitajana toiminut mies, Delbert Grady, tuli hotellissa hulluksi ja tappoi perheensä ja itsensä. Jack ottaa kuitenkin työn vastaan. Hotellissa on suuri aula, Colorado-sali jossa on myös baari, ruokasali sekä useita sviittejä (myös hieno presidenttisviitti, josta avautuu upea näköala), sekä leikkikenttä ulkona.

Perheen poika Danny tapaa hotellin kokin, Dick Halloranin, kun heille esitellään paikkoja hotellissa. Halloran kertoo Dannylle, että tällä on kyky hohtaa eli nähdä välähdyksiä tulevaisuudesta ja menneisyydestä ja kuulla toisten ajatuksia. Hän kykenee ottamaan myös yhteyden toiseen saman kyvyn omaavaan, vaikka tämä olisi kaukanakin. Halloranilla itselläänkin on tämä kyky. Hän kertoo Dannylle että on nähnyt hotellissa näkyjä, joista osa on pelottavia, ja että jos jotain tapahtuu, Danny voi kutsua hänet apuun hohdollaan.

Perhe jää hotelliin talveksi. Lähimpään kaupunkiin Sidewinderiin on noin 60 kilometriä, ja kun lunta alkaa sataa, jää perhe hotelliin eristyksiin. Heillä on ainoastaan moottorikelkka ja radio yhteyksinä ulkomaailmaan. Danny alkaa nähdä näkyjä hotellissa, ja pikkuhiljaa Jackin käytös alkaa muuttua. Hänen vanhat alkoholismiajan tapansa tulevat esiin ja hän alkaa käyttäytyä ärtyneesti. Pikkuhiljaa selviää, että hotelli haluaa Dannyn kyvyn itselleen – ja on valmis käyttämään hänen isäänsä välikappaleena.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luomistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colodarossa sijaitseva Stanley Hotel toimi inspiraationa Stephen Kingille.

”Todellinen” Overlook-hotelli, Coloradossa sijaitseva Stanley Hotel, toimi Kingin inspiraation lähteenä. Syyskuussa 1974 King oli vieraana hotellissa, joka suljettaisiin pian talveksi. Hän on kertonut nähneensä hotellissa unen kolmivuotiaasta pojastaan, joka juoksi käytävällä, kirkui ja katseli olkansa yli. King kertoi, että kun hän heräsi, kirjan ainekset olivat hänen mielessään.

Stanley Hotel avattiin vuonna 1909 ja on toiminnassa edelleen. Hotellissa on vieraillut monia maineikkaita vieraita. Monet uskovat myös, että hotellissa kummittelee. Työntekijät ovat kertoneet kuulleensa juhlien ääniä juhlasalista, mutta mennessään saliin todenneet sen olevan tyhjä. Myös monet asiakkaat ovat kertoneet nähneensä aaveen huoneessaan yöllä. Ihmiset ovat väittäneet kuulleensa aulassa pianon soittoa. Ghost Hunters-TV-sarja on myös vieraillut hotellissa.

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stanley Kubrick ohjasi kirjasta samannimisen elokuvan vuonna 1980. Elokuvan sisäkohtaukset kuvattiin lavasteissa Isossa-Britanniassa, mutta ulkokohtaukset todellisessa hotellissa, Timberline Lodgessa Oregonissa. King itse ei ollut tyytyväinen Kubrickin näkemykseen, ja vuonna 1997 tuotettiin uusi, Mick Garrisin ohjaama minisarja, joka perustuu tarkemmin Kingin teokseen. Sarja keskittyi kirjaa mukaillen enemmän tarinan yliluonnolliseen puoleen. Uudempi versio Hohdosta sai kuitenkin huonot arvostelut. Minisarjassa käytettiin Stanley Hotelia, Overlook-hotellin esikuvaa. Sarjassa hotelli tuhoutuu, mutta se rakennetaan kymmenen vuoden päästä uudelleen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hohto Google-books esikatselussa