Jack Torrance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack Torrance
Jack Nicholsonin esittämä Jack Torrance elokuvassa The Shining – Hohto (1980).
Jack Nicholsonin esittämä Jack Torrance elokuvassa The Shining – Hohto (1980).
Luoja(t) Stephen King
Näyttelijä(t) Jack Nicholson (The Shining – Hohto)
Steven Weber (Stephen Kingin Hohto)
Henry Thomas (Doctor Sleep)
Ensi-
esiintyminen
Hohto (1977)
Viimeinen
esiintyminen
Tohtori Uni (2013)
Henkilötiedot
Koko nimi John Daniel Edward Torrance
Status kuollut
Ammatti opettaja, kirjailija, Overlook-hotellin talonmies
Sukupuoli mies
Ikä 29-vuotias (kirjassa)
43-vuotias (elokuvassa)
36-vuotias (minisarjassa)
Suhteet
Vanhemmat Mark Torrance (isä)
Sisarukset Brett Torrance (veli)
Becky Torrance (sisko)
Mike Torrance (veli)
Puoliso(t) Wendy Torrance (vaimo)
Sandy Reynolds (ex-rakastaja)
Lapset Danny Torrance (poika)
Lucy Stone o.s. Reynolds (avioton tytär)
Muut sukulaiset Abra Stone (tyttärentytär)
Dave Stone (vävy)
Jackie Torrance (veljentytär)

John Daniel Edward "Jack" Torrance on kauhukirjailija Stephen Kingin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyi vuoden 1977 kauhuromaanissa Hohto. Hän toimii romaanissa sekä tarinan protagonistina että antagonistina.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Torrance varttui lapsena New Hampshiren Berlinissä perheen nuorimmaisena lapsena. Hänen vanhemmat sisaruksensa olivat Brett, Becky ja Mike. Heidän isänsä Mark, joka työskenteli sairaalassa, oli alkoholisti ja pahoinpitelijä, joka tapasi kohdella kaltoin lasten arkaa äitiä. Isäänsä nuorelle Jackille kehittyi jonkinlainen viha-rakkaus-suhde, kun taas äitiinsä hän suhtautui enemmän halveksuen.

Aikuisena Jack Torrancen perheeseen kuuluu vaimo Wendy ja heidän viiden vuoden ikäinen poikansa Danny, jolla on "hohtamiseksi" kutsuttu yliluonnollinen kyky. Työttömäksi jäänyt Jack hankkii Coloradosta toimen Overlook-hotellin talonvahtina talven ajaksi, ja Wendy ja Danny lähtevät hänen mukaansa. Vapaa-ajallaan Jack yrittää viimeistellä kirjoittamaansa näytelmää. Aiemmin Jack toimi opettajana, mutta hänet erotettiin virasta oppilaaseen kohdistuneen pahoinpitelyn seurauksena. Myös alkoholismi on aiemmin vaivannut Jackia ja hänen liittoaan Wendyn kanssa.

Kun hotelli eristäytyy talvella ulkomaailmasta, Overlook-hotellissa alkaa tapahtua kamalia asioita, jotka johtavat Jackin vihamielisen luonteen ja väkivaltaisten taipumusten lisääntymiseen, ja pian hänen vaimonsa ja poikansa ovat suuressa vaarassa. Jack yrittää surmata perheensä, mutta Wendy ja Danny pääsevät pakoon. Kirjassa Jack kuolee Overlook-hotellin kellarin painekattilan räjähdettyä liiallisen paineen takia, jonka yhteydessä myös hotelli syttyy tuleen ja tuhoutuu. Elokuvassa Jack eksyy Dannya jahdatessa hotellin vieressä sijaitsevaan pensaslabyrinttiin ja paleltuu hengiltä.

Tohtori Uni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuiseksi varttunut Dan saa selville, että hänellä on isänsä puolelta sisarpuoli, joka paljastuu Lucy Stoneksi. Ennen kuin Jack tapasi tulevan vaimonsa Wendyn, Jack oli koulun juhlissa harrastanut seksiä koulun henkilökuntaan kuuluneen Sandy Reynoldsin kanssa, jolloin Sandy tuli raskaaksi ja syntyi avioton tytär Lucy. Tästä syystä Lucyn ja hänen miehensä Daven tytär Abra, johon Dan ystävystyy, omaa myös kyvyn "hohtamiseen", tosin monin verroin voimakkaampana kuin enollaan Danilla. Toisin kuin kirjassa, elokuvassa edellämainittua sukulaissuhdetta ei mainita lainkaan.

Kirjassa Dan, hänen ystävänsä Billy Freemanin ja Abran taistellessa Hattu-Rosea ja tämän johtamaa Tosi Solmu-ryhmää vastaan tuhoutuneen Overlook-hotellin raunioilla Jackin haamu ilmaantuu yhtäkkiä auttamaan poikaansa voittamaan vastustajansa, jonka jälkeen isä ja poika tekevät kaikkien vuosien jälkeen sovintonsa väleihinsä. Elokuvassa Dan kohtaa rapistuneen hotellin baaritiskin luona isänsä näköisen mutta Lloydiksi itseään kutsuvan baarimikon, jonka kanssa tovin keskusteltuaan tämä yrittää vietellä Danin ottamaan alkoholismin vahvemmin osaksi elämäänsä, johon Dan kieltäytyy.

Castle Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjassa Castle Rock Jack Torrance ei esiinny kertaakaan, vaan lähinnä mainitaan. Sarjan henkilöhahmoihin kuuluu Mainen Castle Rockin pikkukaupungissa Sweet Chariot Taxis-firmaa pyörittävä, sairaalloisesti kuolemaan viehtynyt Diane "Jackie" Torrance, joka on Jack Torrancen veljentytär. Overlook-hotellin tapahtumien jälkeen Jack Torrancesta tuli suvun suuri häpeä, josta ei halunnut kukaan puhua. Kapinaiässä Diane otti vanhempiensa ärsyttämiseksi liikanimekseen "Jackie" kunnioittaakseen pahamaineisen setänsä muistoa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöhahmot Danny Torrance (Ewan McGregor) ja Jack Torrance (Henry Thomas) vuoden 2019 elokuvassa Doctor Sleep.

Stanley Kubrickin vuonna 1980 ohjaamassa elokuvasovituksessa Jack Torrancea näyttelee Jack Nicholson. Elokuvassa hahmon luonnetta muutettiin enemmän antipaattiseksi, misogynistiseksi ja mielenvikaiseksi, joista erityisemmin jälkimmäistä korosti neuroottisiin roolitöihin erikoistunut Nicholson. Stephen King ei ollut Kubrickin esittämiin elokuvan ja hahmon muutoksiin tyytyväinen,[1] joten vuonna 1997 hän tuotti ja käsikirjoitti Mick Garrisin ohjaaman kirjauskollisen minisarjan, Stephen Kingin Hohdon, jossa Jackia näyttelee Steven Weber. Vuonna 2019 ilmestyneessä Mike Flanaganin ohjaamassa jatko-osassa Doctor Sleep Jack Torrancea näyttelee Henry Thomas.

Vuonna 2016 julkaistiin Mark Campbellin sanoittama ja Paul Moravecin säveltämä oopperasovitus Hohdosta, jossa Jack Torrancea tulkitsee baritonina Brian Mulligan.[2]

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain elokuvainstituutti on määrittänyt (Nicholsonin esittämän) Jack Torrancen osaksi AFI:n 100-vuotissarjan 50 suurinta elokuvasankaria ja -roistoa -kategoriaa[3] ja vuonna 2008 Empire-aikakauslehti sijoitti hahmon osaksi The 100 Greatest Movie Characters -kategoriaa sijalle 73.[4] Myös hahmon elokuvassa esittämä "Here's Johnny!" -huudahdus on saavuttanut ikonisen aseman populaarikulttuurissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen King's Biggest Problem With Stanley Kubrick’s Version Of The Shining Cinemablend. Viitattu 22.11.2019. (englanniksi)
  2. The Shining Opera by composer Paul Moravec and librettist Mark Campbell operatheshining.com. Viitattu 24.11.2019. (englanniksi)
  3. AFI'S 100 YEARS…100 HEROES AND VILLAINS connect.afi.com. Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
  4. The 100 Greatest Movie Characters| 73. Jack Torrance | Empire www.empireonline.com. Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
  5. Watch: Jack Nicholson psyching himself up for that iconic 'Here's Johnny' scene in The Shining Entertainment. Viitattu 22.11.2019. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.