Misogynia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Syrjintä
Muodot
Uskontoryhmiä kohtaan
Ilmeneminen
Aiheeseen liittyvää
n · k · m

Misogynia (kreik. μῖσος, misos ’viha’ + γυνή, gynē ’nainen’) on naisiin ja tyttöihin kohdistuva asenne, jota yleisesti kuvaa aliarvostus tai suoranainen viha eli naisviha. Sanaa on käytetty 1650-luvulta alkaen.[1]

Misogynia voi liittyä kulttuuriin, jossa mies kasvatetaan pitämään itseään ylempiarvoisempana ja naiset kasvatetaan miesten palvelijoiksi.[2] Misogyniseen kulttuuriin voi myös liittyä perinteisesti naisellisten piirteiden ja käytöstapojen hylkiminen ja syrjiminen ja miehekkyyden ylenpalttinen korostaminen.

Misogynia näyttäytyy yhteiskunnassa esimerkiksi seksisminä, sosiaaliseen syrjäytymisenä, väkivaltana naisia kohtaan, sosiaalisissa tilanteissa naisten vähättelynä ja naispuolisten kehojen esineellistämisenä.

Misogyniaa ja sen esimerkkejä voi löytää uskonnollisista teksteistä,[3] kirjallisuuden klassikoista[4] ja nykyaikaisesta mediasta.

Misogyniaa länsimaisessa kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Immanuel Kantin mukaan naisilta puuttuu kyky korkeimpaan abstraktiin ajatteluun. Oppineisuutta yrittävällä naisella ”voisi yhtä hyvin olla parta, sillä ehkäpä se ilmaisisi selvimmin sen syvällisen katsannon, johon hän pyrkii”. (1763)[5]
  • G. W. F. Hegel: ”Naiset poikkeavat miehistä kuten kasvit poikkeavat eläimistä” (teoksessa Oikeusfilosofia, 1821).[5]

Misogynia uskonnoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalaisessa mytologiassa miehet elivät rauhassa, kunnes jumalien kuningas Zeus suuttui Prometheukselle ja kirosi miehet tekemällä ensimmäisen naisen Pandoran. Pandora tuli tunnetuksi mytologiassa siitä, että avasi lippaan ja vapautti maailmaan kaikki pahat asiat kuten kuoleman, sairauden ja vanhuuden. Käytännössä kreikan mytologia siis syytti Pandoraa (ja naisia) ja tämän lipasta kaikista pahoista asioista maailmoista.[6]

Kristinusko taas kertoo, että maailman kaksi ensimmäistä ihmistä Aatami ja Eeva elivät paratiisissa ja heidät karkotettiin pois paratiisissa kun Eeva maistoi kiellettyä hedelmää, joka antoi hänelle kyvyn erottaa oikean väärästä. Eeva myös houkutteli Aatamin maistamaan omenaa ja Evan teko kirosi naiset ikuisesti synnytyskivuilla.

Nämä uskonnolliset tarinat voidaan tulkita esimerkkeinä misogyniasta koska ne kertovat, että miehet elivät jumaliensa tahdon mukaan kunnes juuri naissukupuoliset hahmot olivat ”tottelemattomia” ja tuhosivat rauhan teoillaan. Uskonnollisia tekstejä ja niiden misogynisia viestejä on opetettu faktoina sukupolville ja käytetty tekosyinä naisten systemaattiseen sortamiseen ja oikeuksien rajoitukseen,[7]

Psykologinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäistetty misogynia tarkoittaa naisten omaksumaa naisvihaa. Kun naiset kasvavat yhteiskunnassa, joka normalisoi ideaa naispuolisten ihmisten ja naisellisuuden vähempiarvoisuudesta, myös naiset alkavat nähdä itsensä ja naisellisuutensa rajoittavana ja huonona. Sisäistetty misogynia voi esiintyä naisissa yrityksenä etäännyttä itseään toisista naisista ja naisellisuudesta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Misogyny (n.) Online Etymology Dictionary. Viitattu 16.12.2015.
  2. Mistä johtuu maailmanlaajuinen naisviha? Kysy.fi – Helsingin kaupunginkirjasto. 9.12.2010. Viitattu 11.2.2018.
  3. Walker, Barbara G.: Religion as the root of sexism Freedom From Religion Foundation. Viitattu 8.7.2020. (englanniksi)
  4. What are the best examples of misogynistic portrayals of women in classic literature? Quora. Viitattu 8.7.2020. (englanniksi)
  5. a b Haverinen, Soili: Feminismit ja teologia (pdf) Suomen teologinen instituutti. 3.11.2011. Viitattu 7.11.2015.
  6. Srivastava, Kalpana & Chaudhury, Suprakash & Bhat, P. S. & Sahu, Samiksha: Misogyny, feminism, and sexual harassment. Industrial Psychiatry Journal, 2017, nro 2, s. 111–113. PubMed:30089955. doi:10.4103/ipj.ipj_32_18. ISSN 0972-6748. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  7. Pesonen, Heikki & Sakaranaho, Tuula: Naiset maailman uskonnoissa. Feministisen uskonnontutkimuksen näkökulmia. 2001. Helsingin yliopisto. Arkistoitu 4.12.2002. Viitattu 8.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Misogynia.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.