Lynkkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lynkkaus (engl. lynching) tarkoittaa väkijoukon suorittamaa laitonta teloitusta. Yhdysvaltojen historiassa tummaihoisia ihmisiä lynkattiin paljon, hyvinkin mitättömistä taikka valheellisista syistä.

Suurin osa lynkkauksista tapahtui Yhdysvaltain etelävaltioissa, joissa vuosina 1877–1950 lynkattiin lähes 4 100 tummaihoista ihmistä. Vaikka lynkkauksia tehtiin jo orjuuden aikana, ne yleistyivät sisällissodan jälkeen, kun orjuudesta vapautuneet tummaihoiset saivat paremman aseman yhteiskunnassa.

Lynkkauksia tehtiin Yhdysvalloissa vielä 1930-luvulle asti ja siihen mennessä noin 5 000 ihmistä oli lynkattu.[1]

Lynkkaus yhdistetään usein nimenomaan hirttämiseen, mutta myös muita vastaavissa tilanteissa käytettyjä surmaamistapoja kutsutaan lynkkaukseksi.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanalle lynkata on kaksi selitystä. Ensimmäisen mukaan sana on syntynyt, kun virginialainen maanviljelijä Charles Lynch (1736–1796) otti tehtäväkseen rangaista epäsosiaalisuudesta ja rikoksista epäiltyjä henkilöitä,[1] minkä seurauksena hänen sukunimensä jäi tarkoittamaan roistona pidetyn ihmisen listimistä. Toisen selityksen mukaan Virginiassa asustanut kapteeni William Lynch perusti oman tuomioistuimensa ja alkoi antaa laittomia tuomioita. Englannin sana lynch ei itsessään ole tarkoittanut tappamista, vaan se juontuu muinaisenglannin sanasta hlinc ’harju, törmä’.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Haarla, Pekka: Yhdysvallat: Taustatietoa maasta, valtiosta ja taloudesta, s. 83. Weilin+Göös, 1985. ISBN 951-35-3330-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.