Lynkkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Syrjintä
Muodot
Uskontoryhmiä kohtaan
Ilmeneminen
Aiheeseen liittyvää
n · k · m

Lynkkaus (engl. lynching) tarkoittaa väkijoukon suorittamaa laitonta teloitusta. Termi on tullut tutuksi Yhdysvaltojen historiasta, jossa useissa tapauksissa rikoksentekijöitä tai rikoksista epäiltyjä on lynkattu ilman oikeudenkäyntiä tai liian lievänä pidetyn tuomion jälkeen. Lynkkauksia tehtiin Yhdysvalloissa vielä 1930-luvulle asti ja siihen mennessä noin 5 000 ihmistä oli lynkattu.[1] Myöhemmin lynkkausta käytettiin etnisen terrorin keinona.

Lynkkaus yhdistetään usein nimenomaan hirttämiseen, mutta myös muita vastaavissa tilanteissa käytettyjä surmaamistapoja kutsutaan lynkkaukseksi.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanalle lynkata on kaksi selitystä. Ensimmäisen mukaan sana on syntynyt, kun virginialainen maanviljelijä Charles Lynch (1736–1796) otti tehtäväkseen rangaista epäsosiaalisuudesta ja rikoksista epäiltyjä henkilöitä,[1] minkä seurauksena hänen sukunimensä jäi tarkoittamaan roiston listimistä. Toisen selityksen mukaan Virginiassa asustanut kapteeni William Lynch perusti oman tuomioistuimensa ja alkoi antaa laittomia tuomioita. Englannin sana lynch ei itsessään ole tarkoittanut tappamista, vaan se juontuu muinaisenglannin sanasta hlinc ’harju, törmä’.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Haarla, Pekka: Yhdysvallat: Taustatietoa maasta, valtiosta ja taloudesta, s. 83. Weilin+Göös, 1985. ISBN 951-35-3330-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.