Suvaitsevaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Syrjintä
Muodot
Uskontoryhmiä kohtaan
Ilmeneminen
Aiheeseen liittyvää
n · k · m
Espanjalainen poliittinen piirros vuodelta 1875 vertaa moraalisen absolutismin ja suvaitsevaisuuden ja uskonnonvapauden vaikutuksia maailmassa.

Suvaitsevaisuus (myös suvaitsevuus) on Unescon määritelmän[1] mukaan:

»meidän maailmamme kulttuurien, meidän ilmaisutapojemme ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista. - - - Ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaatteen mukaisesti suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä eikä omasta vakaumuksesta luopumista eikä sen heikentämistä. Se merkitsee, että ihminen saa vapaasti pitää kiinni vakaumuksestaan ja hyväksyy sen, että toiset pitävät kiinni omastaan. Se merkitsee sen tosiasian hyväksymistä, että ihmisillä, jotka ovat luonnostaan erilaisia ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta, on oikeus elää rauhassa ja olla sellaisia kuin ovat. Se merkitsee myös, ettei kukaan saa väkisin tyrkyttää näkemyksiään toisille. »
( Unescon yleiskokouksen 16.11.1995 hyväksymä Suvaitsevaisuuden periaatteiden julistus)

Suvaitsevaisuuden vastakohta on suvaitsemattomuus.

YK:n julistukset suvaitsemattomuutta vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on antanut julkilausuman Tolerance and pluralism as indivisible elements in the promotion and protection of human rights. Julkilausumassa pidetään moniarvoisuutta ja suvaitsevuutta ihmisoikeuksien erottamattomana osana.[2](1996/19)

Yhdistyneet kansakunnat on hyväksynyt kaksi julistusta uskonnollista suvaitsemattomuutta vastaan. Julistuksissa täsmennetään ihmisoikeuksien julistuksessa ilmaistua ajatuksen- ja uskonnonvapautta ja oikeutta niiden vapaaseen ilmaisemiseen yhteiskunnassa ilman syrjintää.[3]

Suvaitsevuudesta sanottua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filosofi Markus Neuvosen mielestä suvaitsemattomuuden suvaitsemisessa kysymykseksi nousee se, kuinka paljon suvaitsemattomuutta pitää sietää. Neuvonen hylkäisi koko suvaitsevaisuuden käsitteen, koska siihen sisältyy "aina tietynlainen alaspäin katsominen" – suvaitseminen sisältää jo sinällään asian, mahdollisesti inhottavan, jota siedetään, sekä siihen liittyvän suvaitsijan. [4]

Suvaitsevaisuuden ajureita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UCLA-yliopiston metatutkimuksen mukaan suvaitseva ja tasa-arvoinen työyhteisö parantaa yrityksen tuloksia lisäämällä työntekijöiden ja asiakkaiden tyytyväisyyttä ja houkuttelemalla parasta työvoimaa. Suuryrityksistä onkin tullut merkittäviä suvaitsevaisuuden puolustajia, ja suuryritykset ovat olleet keskeisessä roolissa painostuksessa homoseksuaalien ja transsukupuolisten puolesta Yhdysvalloissa.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. UNESCOn yleiskokous: Declaration of the Principles of Tolerance 16.11.1995. Unesco. Viitattu 3.4.2011.
  2. Tolerance and pluralism as indivisible elements in the promotion and protection of human rights (Commission on Human Rights resolution 1996/19) unhchr.ch. Viitattu 9.11.2007. (englanniksi)
  3. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen resoluutio 36/55: Declaration on the Elimination of All Forms of Intolerance and of Discrimination Based on Religion or Belief 25. marraskuuta 1981. Office of the high commissioner for human rights. Viitattu 9.11.2007.
    Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen julkilausuma 48/128: Elimination of all forms of religious intolerance 20.12.1993. University of Minnesota, Human rights library. Viitattu 9.11.2007. Yhdistyneiden kansakuntien Ihmisoikeuksien komissio antanut oman julkilausuman uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta (2003/54)-
    Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien komissio: Elimination of all forms of religious intolerance 24.4.2003. Office of the high commissioner for human rights. Viitattu 9.11.2007.
  4. Jussi Pullinen: Pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita? Filosofi vastaa 2.12.2014. nyt.fi. Viitattu 18.12.2014.
  5. Saska Saarikoski HS: Suuryritykset ovat nousseet vastustamaan Trumpin syrjiviä ehdotuksia – suvaitsemattomuus on pahaksi bisnekselle Helsingin Sanomat. 16.12.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suvaitsevaisuus.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.