Kiusaaminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiusaaminen on verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä. Kiusaaminen on toisen suunnitelmallista ja tahallista alistamista onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan, eikä sitä tule sekoittaa kiusoitteluun. Kiusaaminen voi olla yksilöiden välistä tai yhteisöllistä. Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista.

Yksilöiden välinen kiusoittelu on yleistä esimerkiksi sisaruksilla tai vaikkapa ystävyksillä. Siitä harvoin aiheutuu vakavampaa haittaa. Ongelmalliseksi kiusaaminen muuttuu, kun kiusaaja saa sosiaalisen yhteisön tuekseen. Tällöin yhteisöllinen kiusaaminen saattaa johtaa hyvinkin vakaviin seuraamuksiin.[1]

Verbaalista kiusaamista ovat mm. sarkastiset huomautukset, haasteet, uhkailu tai loukkaukset, jotka on tarkoitettu ihmisen saattamiseksi onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan.

Eleellistä kiusaamista ovat esimerkiksi syrjintä, keskisormen näyttäminen, oven paiskaaminen kiinni, sylkeminen huomion herättämiseksi ja tahallinen tuijotus.

Fyysinen kiusaaminen on fyysistä pahoinpitelyä kuten lyömistä, potkimista, tönimistä, tukistamista, tavaroiden heittelyä tai sylkemistä kohti.

Verkkokiusaaminen (englanniksi Cyberbullying) on kiusaamista, joka tapahtuu verkossa. Verkkokiusaaminen voi olla muun muassa pilkkaavat ja uhkaavat viestit, juorujen ja henkilökohtaisten tietojen levittäminen, valokuvien ja videoiden edelleenlähettäminen.

Verkkokiusaamisesta helppoa tekee se, että verkossa tekijä voi saada halutessaan anonyymiteetin. Verkossa kiusaaja voi esiintyä nimimerkin takana, jolloin tietoon ei tule se että kuka kiusaaja on. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa kiusaamisesta. Valopilkku. Tukea koulukiusattujen huoltajille. Harjulan setlementti. Viitattu 3.7.2014.
  2. Lapset ja nuoret somessa - verkkokiusaaminen - Näy ja kuulu oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, oikealle kohderyhmälle Viitattu 26.11.2015. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]