Kiusaaminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiusaaminen on verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä. Kiusaaminen on toisen suunniteltua ja tahallista alistamista huonoon ja voimattomaan mielentilaan. Kiusaamista ei kuitenkaan tule koskaan sekoittaa kiusoitteluun. Kiusaaminen voi olla henkilöiden välistä tai yhteisöllistä. Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista.

Yksilöiden välinen kiusoittelu on yleistä esimerkiksi pariskunnilla tai vaikkapa ystävyksillä. Harvoin siitä kuitenkaan aiheutuu vakavampaa haittaa. Kiusoittelu muuttuu kiusaamiseksi, kun kiusaaja saa sosiaalisen yhteisön tuekseen. Tällöin yhteisöllinen kiusaaminen saattaa johtaa hyvinkin vakaviin seuraamuksiin.[1]

Kiusaamisella on erilaisia muotoja, kuten verbaalinen kiusaaminen, eleellinen kiusaaminen, fyysinen kiusaaminen tai verkkokiusaaminen.

Verbaalinen kiusaaminen on esimerkiksi erilaisten aiheettomien huomautuksien esittäminen, uhkailu tai nimittely, jotka on vain tarkoitettu ihmisen saamiseksi voimattomaan ja onnettomaan mielentilaan.

Eleellistä kiusaamista ovat esimerkiksi syrjintä, keskisormen näyttäminen, oven paiskaaminen kiinni, sylkeminen huomion herättämiseksi, tuijotus ja muu nolaaminen.

Fyysinen kiusaaminen eli fyysinen pahoinpitely voi olla esimerkiksi potkimista, lyömistä, tukistamista, tavaroiden heittelyä tai sylkemistä kohti.

Verkkokiusaaminen (englanniksi Cyberbullying) on kiusaamista, joka tapahtuu verkossa. Verkkokiusaaminen voi olla muun muassa pilkkaavat ja uhkaavat viestit, juorujen ja henkilökohtaisten tietojen levittäminen, valokuvien ja videoiden edelleenlähettäminen.

Verkkokiusaamisesta helppoa tekee se, että verkossa tekijä voi saada halutessaan anonyymiteetin. Verkossa kiusaaja voi esiintyä nimimerkin takana, jolloin tietoon ei tule se että kuka kiusaaja on. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa kiusaamisesta. Valopilkku. Tukea koulukiusattujen huoltajille. Harjulan setlementti. Viitattu 3.7.2014.
  2. Lapset ja nuoret somessa - verkkokiusaaminen - Näy ja kuulu oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, oikealle kohderyhmälle Viitattu 26.11.2015. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]