Nepotismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Muodot

Rasismi · Rotusyrjintä
Seksismi · Ikäsyrjintä · Uskonnollinen syrjintä
Koulukiusaaminen · Työsyrjintä
Elitismi · Homofobia
Ksenofobia · Luokkasyrjintä
Miesviha · Naisviha
Nepotismi · Transfobia
Vammaisten syrjintä

Uskontoryhmiä kohtaan

Muslimit · Juutalaiset · Kristityt
Uskonnottomat

Ilmeneminen

Apartheid · Etninen puhdistus
Holokausti · Kansanmurha
Lynkkaus · Orjuus · Vaino
Kiihotus · Valkoinen ylivalta
Rikos ihmisyyttä vastaan
Musta ylivalta · Pakkosiirto
Vihapuhe · Viharikos

Aiheeseen liittyvää

Ennakkoluulo · Moniarvoisuus
Monikulttuurisuus · Suvaitsevaisuus
Yhdenvertaisuus · Tasa-arvo · Poliittinen korrektius

 n  k  m 

Nepotismi (lat. nepos, pojan- tai tyttärenpoikaa, jälkeläistä) tarkoittaa sukulaisen suosimista. Esimerkiksi yrityksen johtajan yleensä odotetaan valitsevan työtehtävään pätevimmän henkilön, jotta yritys menestyisi. Jos johtaja kuitenkin valitsee tehtävään sukulaisensa pätevämmän henkilön sijaan, sitä kutsutaan nepotismiksi.

Paavillinen nepotismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavien tiedetään usein aiemmin syyllistyneen nepotismiin. Paavit nimittivät veljen- ja sisarenpoikiaan kardinaaleiksi esimerkiksi varmistaakseen paavillisen "dynastian" säilymisen suvussa. Tällaisista kardinaaleista käytetään nykyään nimitystä "kardinaalinepos". Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös, että paavien omia lapsia sanottiin veljen- ja sisarenpojiksi.

Esimerkiksi Borgian perheeseen kuulunut paavi Calixtus III teki kahdesta veljenpojastaan kardinaalin. Toinen heistä Rodrigo, jota hän käytti myöhemmin ponnahduslautana paavin virkaan: hänestä tuli paavi Aleksanteri VI. Aleksanteri nosti myös rakastajattarensa veljen Alessandro Farnesen kardinaaliksi, ja tästä tuli myöhemmin paavi Paavali III. Paavali III jatkoi perinteitä valitsemalla kaksi veljenpoikaa (iältään 14 ja 16 vuotta) kardinaaleiksi. Käytäntö päättyi paavi Innocentius XII:n vuonna 1692 antamaan bullaan, joka kielsi nepotismin.

Poliittinen nepotismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nepotismisyytökset ovat yleisiä politiikassa, jossa vaikuttavien poliittisten hahmojen sukulaisten väitetään usein pääsevän samanlaiseen asemaan ilman tarvittavaa pätevyyttä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Kennedyn ja Bushin perheitä on joskus syytetty nepotismista.

Irakin diktaattori Saddam Hussein oli erityisen tunnettu sukulaistensa suosimisesta ja nimittämisestä korkeimpiin tehtäviin.

Kiinassa nepotismi on nähty positiivisessa valossa ja laillisena syynä palkata henkilö. Suuren harppauksen mukana ihmiset pakotettiin muuttamaan ja hallitusta syytettiin siitä, että erottaminen muusta perheestä vaikutti ihmisten mahdollisuuteen työllistyä.

Eräänlaisena nepotismin tämän hetken ennätyksenä pidetään Malediivien presidentin Maumoon Abdul Gayoomin aikaansaannoksia: maan hallituksessa on yksitoista perheenjäsentä ja muuta lähisukulaista ja tämän lisäksi myös muissa korkeissa hallitusviroissa on läheisiä sukulaisia ja ystäviä.

Etninen nepotismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etninen nepotismi on Tatu Vanhasen käyttämä termi, jolla tarkoittaa etnisiä ryhmiä laajennettuna sukulaisryhmiksi, joiden jäsenillä on Vanhasen mielestä ihmisluontoon perustuva taipumus suosia sukulaisia tai liittoutua konfliktitilanteissa heidän kanssaan joitakin toisia etnisiä ryhmiä vastaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etninen nepotismi ja etsniset konfliktit. Skeptikko, , nro 1/2010, s. 30–31. Skepsis ry.. Artikkelin verkkoversio.