Heteroseksismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heteroseksismi viittaa asenteiden, ennakkoluulojen ja syrjinnän järjestelmään, jota jotkut heteroseksuaaliset ihmiset kohdistavat toisten ihmisten seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin.[1] Se voi sisältää ennakko-oletuksen, että kaikki muut ihmiset ovat heteroseksuaaleja tai että eri sukupuoleen kohdistuva kiinnostus ja ihmissuhteet ovat ainoa normi, ja että ne ovat siten ylivertaisia muihin verrattuna.[2] Seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, ihmiset voivat pitää tällaisista asenteista ja ennakkoluuloista kiinni, ja ne voivat muodostaa myös osan sisäistettyä vihantunnetta omaa seksuaalista suuntautumista kohtaan.[3] Heteroseksismi syrjintänä pitää homomiehiä, lesboja, biseksuaaleja tai muita seksuaalivähemmistöjen edustajia toisen luokan kansalaisina kun kyseessä ovat erinäiset lailliset oikeudet ja kansalaisoikeudet, mahdollisuudet liike-elämässä ja sosiaalinen tasa-arvo monissa maailman yhteiskunnissa. Heteroseksismi on usein yhteydessä väheksyntään ja homofobiaan.

Suomalaisen FinnQueer-verkkoaikakauskirjan mukaan heteroseksismi on syrjintäideologia, joka rinnastuu seksismiin, rasismiin ja fundamentalismiin.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jung, Patricia Beattie & Smith, Ralph F.: Heterosexism: An Ethical Challenge. State University of New York Press, 1993. ISBN 0-7914-1696-8. (englanniksi)
  2. Office québécois de la langue française: Accueil 2002. Office québécois de la langue française. Viitattu 18.12.2014.
  3. Weidner, Kira: Heterosexism and Internalized Heterosexism ego.thechicagoschool.edu. Viitattu 18.12.2014. (englanniksi)
  4. http://www.finnqueer.net/

 

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.