Se (kirja)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Stephen Kingin romaanista. Sanan muut merkitykset löydät täsmennyssivulta.
Se
It
Suomennetun SE -romaanin vuonna 2016 julkaistun uudelleenpainoksen kansikuva.
Suomennetun SE -romaanin vuonna 2016 julkaistun uudelleenpainoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre kauhu
Julkaistu 1986
Sivumäärä 1138
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1988, 2016
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 1134
ISBN 951-30-6879-X
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Se (engl. It) on Stephen Kingin kauhuromaani vuodelta 1986. Suomessa kirjan suomennos julkaistiin kaksiosaisena vuonna 1988. Vuonna 2016, tasan 30 vuotta kirjan alkuperäiskielisen julkaisun jälkeen, Tammi julkaisi suomennoksen uudestaan ensimmäistä kertaa yhtenä niteenä.[1]

Kirjasta on tehty myös Tommy Lee Wallacen ohjaama samanniminen televisioelokuva vuonna 1990, jossa Pennywise-klovnia esitti Tim Curry. Kesällä 2012 ilmoitettiin, että kirjasta on suunnitteilla elokuva, jonka ohjaisi Cary Fukunaga.[2] Myöhemmin Fukunaga kuitenkin vetäytyi tuotannosta[3] ja lopulta ohjaus siirtyi Andrés Muschiettille.[4] Uusi elokuvasovitus sai ensi-iltansa 8. syyskuuta 2017 ja siinä tarinan hirviötä, Pennywisea, esittää Bill Skarsgård.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1957 Derryssä. Kuusivuotias George Denbrough joutuu pitämään huolta kuumeisesta, ärsyttävästä isoveljestään. Hän joutuu ravaamaan jatkuvasti kellarissa hakemassa veljelleen tavaroita. Hän on alkanut pelätä kellaria, sillä hänestä tuntuu, että jokin paha vainoaa häntä siellä. Myöhemmin George löydetään kadulta raa'asti murhattuna. Tämän jälkeen alkaa sattua samanlaisia kuolemia. Kuolemien ja katoamisten syytä alkaa selvittää "Häviäjien kerhona" tunnettu koulukiusattu seitsemän lapsen ryhmä, jonka jäsenet ovat Georgen isoveli Bill Denbrough, Ben Hanscon, Beverly Marsh, Richie Tozier, Eddie Kaspbrak, Mike Hanlon ja Stan Uris. He kaikki uskovat kohdanneensa murhaajan, mutta päässeet pakenemaan tämän kynsistä. Kaikki johtolangat kiinnittyvät Pennywise -nimiseen klovniin.

Ajan kuluttua heille selviää, ettei kaiken takana olekaan mikään tavallinen pelle, vaan ulkomuotoaan muuttava demoni, jolla ei ole muuta nimeä kuin Se. Lapset oppivat, että Se on ollut Derryssä jo kauan ennen kaupungin olemassaoloa, ja että Se vaikuttaa läsnäolollaan Derryn omituiseen ilmapiiriin, mikä eniten näkyy kaupungin aikuisissa. Lopulta seitsikko lähtee – veljensä kuolemasta kostoa janovan Billin johdolla – Derryn viemäreihin tappaakseen olion. Kohdattuaan lopulta Sen kaikessa hirviömäisyydessään lapset onnistuvat haavoittamaan Sitä kuolettavasti ja Se pakenee. He uskovat tappaneen Sen, mutta vannovat palaavansa, mikäli olio palaa.

Vuonna 1985, melkein 30 vuotta myöhemmin Se osoittaa palaamisen merkkejä ja aloittaa jälleen tappamisen. Derryyn jäänyt Mike Hanlon soittaa vanhoille kavereilleen kertoakseen Sen paluusta ja muistuttaa heitä vannotusta valasta. Jo pois muuttaneet, aikuisiksi kasvaneet ystävät tekevät paluuta Derryyn kokoontuakseen yhteen, tarkoituksena käydä läpi entisaikoja löytääkseen sen saman ryhmähengen, joka oli heidät pelastanut lapsina Sen kynsistä, mutta ennen kaikkea löytää se sama rohkeus palata Derryn maanalaiseen viemäverkostoon, kohdatakseen Sen viimeistä kertaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauhun kuninkaan Stephen Kingin klassikkoromaani on jälleen kaupoissa Tammi, 1.9.2016
  2. Stephen King's 'It' to Be Adapted by Cary Fukunaga Into Two Films (Exclusive) The Hollywood Reporter, 6.7.2012
  3. Graham-Dixon, Charles: Why Stephen King's IT scares off film-makers The Guardian. 6.10.2015. Viitattu 4.1.2016. (englanniksi)
  4. Sciretta, Peter: Andy Muschietti Replaces Cary Fukunaga For Stephen King’s ‘It’ Slash Film. 16.17.2015. (englanniksi)