Se (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Stephen Kingin romaanista. Sanan muut merkitykset löydät täsmennyssivulta.
Se
It
Suomennetun SE -romaanin vuonna 2016 julkaistun uudelleenpainoksen kansikuva.
Suomennetun SE -romaanin vuonna 2016 julkaistun uudelleenpainoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre kauhu
Julkaistu 1986
Sivumäärä 1138
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1988, 2016
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 1136
ISBN 951-30-6879-X
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Se (engl. It) on Stephen Kingin kauhuromaani vuodelta 1986. Suomessa kirjan suomennos julkaistiin kaksiosaisena vuonna 1988. Vuonna 2016, tasan 30 vuotta kirjan alkuperäiskielisen julkaisun jälkeen, Tammi julkaisi suomennoksen uudestaan ensimmäistä kertaa yhtenä niteenä.[1] Kirja palkittiin British Fantasy Award -palkinnolla vuonna 1987, ja se sai myös ehdokkuuksia Locus- ja World Fantasy Award-palkintoihin samana vuonna.[2] Publishers Weekly listasi Sen Yhdysvaltain eniten myydyimmäksi kovakantiseksi fiktiiviseksi teokseksi ilmestymisvuotenaan.[3]

Kirjasta on tehty myös Tommy Lee Wallacen ohjaama samanniminen televisioelokuva vuonna 1990, jossa Pennywise-klovnia esitti Tim Curry. Kesällä 2012 ilmoitettiin, että kirjasta on suunnitteilla elokuva, jonka ohjaisi Cary Fukunaga.[4] Myöhemmin Fukunaga kuitenkin vetäytyi tuotannosta[5] ja lopulta ohjaus siirtyi Andrés Muschiettille.[6] Uusi elokuvasovitus sai ensi-iltansa 8. syyskuuta 2017 ja siinä tarinan hirviötä, Pennywisea, esittää Bill Skarsgård. On huomioitavaa, että kirjassa pellen nimi on käännetty ”Penninvenyttäjäksi”, toisin kuin elokuvissa pelle esiintyy alkuperäisnimellään Pennywisenä.

Intiassa on myös vuonna 1997 tuotettu kauhusarja Woh, joka perustuu löyhästi kirjaan.[7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1957 Derryssä. Kuusivuotias Georgie Denbrough joutuu pitämään huolta kuumeisesta, ärsyttävästä isoveljestään. Hän joutuu ravaamaan jatkuvasti kellarissa hakemassa veljelleen tavaroita. Hän on alkanut pelätä kellaria, sillä hänestä tuntuu, että jokin paha vainoaa häntä siellä. Myöhemmin Georgie löydetään kadulta raa’asti murhattuna. Tämän jälkeen alkaa sattua samanlaisia kuolemia. Kuolemien ja katoamisten syytä alkaa selvittää ”Häviäjien kerhona” tunnettu koulukiusattu seitsemän lapsen ryhmä, jonka jäsenet ovat Georgien isoveli Bill Denbrough, Ben Hanscon, Beverly Marsh, Richard ”Richie” Tozier, Eddie Kaspbrak, Mike Hanlon ja Stanley ”Stan” Uris. He kaikki uskovat kohdanneensa murhaajan, mutta päässeet pakenemaan tämän kynsistä. Kaikki johtolangat kiinnittyvät Penninvenyttäjä -nimiseen klovniin, jonka vain lapset voivat nähdä.

Ajan kuluttua heille selviää, ettei kaiken takana olekaan mikään tavallinen pelle, vaan jokaisen syvimmiksi peloikseen ulkomuotoaan muuttava demoni, jolla ei ole muuta nimeä kuin Se. Lapset oppivat, että Se on ollut Derryssä jo kauan ennen kaupungin olemassaoloa, ja että Se vaikuttaa läsnäolollaan Derryn omituiseen ilmapiiriin, mikä eniten näkyy kaupungin aikuisissa. Lopulta seitsikko lähtee – veljensä kuolemasta kostoa janovan Billin johdolla – Derryn viemäreihin tappaakseen olion. Kohdattuaan lopulta Sen kaikessa hirviömäisyydessään lapset käyttävät apunaan ”Chüdin rituaalia” päästäkseen mentaalisesti sisälle Sen mieleen. He onnistuvatkin lopulta haavoittamaan Sitä, jolloin Se pakenee syvyyksiin. He uskovat tappaneensa Sen, mutta pinnalle päästyään he vannovat palaavansa, mikäli olio palaa.

Vuonna 1985, melkein 30 vuotta myöhemmin Se osoittaa palaamisen merkkejä ja aloittaa jälleen tappamisen. Derryyn jäänyt Mike Hanlon soittaa vanhoille kavereilleen kertoakseen Sen paluusta ja muistuttaa heitä vannotusta valasta. Stan, joka jo lapsuudessaan vaikutti kaikkein pelokkaimmalta kaikista, tekee itsemurhan heti Miken soiton saatuaan, viiltämällä kylpyammeessa ranteensa auki partaterillä, kirjoittaen viimeisillä voimillaan kylpyhuoneen seinään omalla verellään ”Se”. Muut jo pois muuttaneet, aikuisiksi kasvaneet ystävät tekevät paluuta Derryyn kokoontuakseen yhteen, tarkoituksena käydä läpi entisaikoja löytääkseen sen saman ryhmähengen, joka oli heidät pelastanut lapsina Sen kynsistä, mutta ennen kaikkea löytää se sama rohkeus palata Derryn maanalaiseen viemäverkostoon, kohdatakseen Sen viimeistä kertaa.

Kun vajaalukuiseksi jäänyt Häviäjien Kerho viimein kokoontuu Derryyn, Se aloittaa Kerholaisten vainoamisen saadakseen heidän rohkeutensa horjumaan. Se alkaa myös viekoitella Häviäjien entistä koulukiusaajaa, nykyisin vankilassa olevaa Henry Bowersia. Se esiintyy Henrylle muun muassa hänen vanhoina kavereinaan, jotka Se tappoi heidän lapsuudessaan. Henry lähtee enempiä ajattelematta kavereidensa muodon ottaneen Penninvenyttäjän mukaan, joka antaa tälle tykötarpeet murhatakseen kaikki Häviäjät. Mike kohtaa Henryn kirjastossa ja taistelun tiimellyksessä vahingoittuu lähes kuolettavasti, Henryn paetessa paikalta. Seuraavaksi Henry menee Eddien hotellihuoneen ovelle, ja Eddien avatessa oven, Henry yrittää puukottaa tätä stiletillä, mutta Eddie tappaa Henryn rikkinäisellä pullolla.

Jäljellä olevat Bill, Ben, Beverly, Richie ja Eddie lähtevät jälleen viemäreihin etsimään Sitä. Kohdatessaan lopulta Sen valtavan hämähäkin muodossa, Bill huomaa Sen kidnapanneen Billin nykyisen vaimon Audran. Bill ja Richie suorittavat yhdessä Chüdin rituaalin astuakseen jälleen Sen mieleen, mutta ilman sitä samaa lapsuudessa virrannutta voimaa Se saakin heistä yliotteen. Pian Eddiekin huomaa Billin ja Richien kehoista Sen olevan voitolla. Eddie yrittää häiritä Sitä, jolloin Se repäisee Eddien käden irti. Tämä kuitenkin johtaa Billin ja Richien voittoon, vaikkakin Eddie kuolee Richien käsivarsille. Jälleen haavoittunut Se yrittää paeta syvyyksiin, mutta vihan täyttäminä Bill, Ben ja Richie ovat jälleen Sen kimpussa ja kun Bill onnistuu tuhoamaan hämähäkkiruumiista Sen sykkivän sydämen, Se kuolee viimeinkin. Taistelun jälkeen Bill saa selville, että Audra on elossa mutta syvässä koomassa. Bill saa ajan kanssa Audran kuitenkin herätettyä, ja kaikki kaverukset lähtevät jälleen omille teilleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauhun kuninkaan Stephen Kingin klassikkoromaani on jälleen kaupoissa Tammi, 1.9.2016
  2. 1987 Award Winners & Nominees Worlds Without End. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  3. BOOK REPORT The Washington Post. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  4. Stephen King's 'It' to Be Adapted by Cary Fukunaga Into Two Films (Exclusive) The Hollywood Reporter, 6.7.2012
  5. Graham-Dixon, Charles: Why Stephen King's IT scares off film-makers The Guardian. 6.10.2015. Viitattu 4.1.2016. (englanniksi)
  6. Sciretta, Peter: Andy Muschietti Replaces Cary Fukunaga For Stephen King’s ‘It’ Slash Film. 16.17.2015. (englanniksi)
  7. WOH: The Indian IT (Arkistoitu – Internet Archive). birthmoviesdeath.com. Retrieved on 2017-09-07.