Kolkuttajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolkuttajat
The Tommyknockers
Thetommyknockers.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 1987
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Tammi
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 735
ISBN 951-30-9342-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kolkuttajat (engl. The Tommyknockers) on Stephen Kingin alun perin vuonna 1987 julkaisema tieteiskauhuromaani. Kirja julkaistiin suomenkielisenä vuonna 1990. Kolkuttajat kertoo pikkukaupungista ja sen asukkaista, jotka altistuvat kauan sitten avaruudesta haaksirikkoutuneen aluksen aiheuttamalle säteilylle, sen muuttaessa heitä vähitellen. Kirja perustuu tunnettuun amerikkalaiseen lastenloruun, johon Stephen King keksi kirjaa varten muutamia uusia säkeistöjä.

Vuoden 2014 The Rolling Stones -lehden haastattelussa King on jälkikäteen kirjan uudelleenluettuaan mieltänyt Kolkuttajat huonoksi kirjaksi,[1] pitäen mahdollisena syynä hänen tuolloin pahalaatuiseksi äityneen päihteiden käytön.[2] Kolkuttajat oli viimeinen Kingin julkaisema teos ennen hänen vieroitushoitoon menemistä.

Kirjasta on tehty myös minisarja vuonna 1993, ja NBC ilmoitti vuonna 2013 tekevänsä uuden minisarjan kirjaan perustuen.[3][4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat mainelaiseen Havenin kuvitteelliseen kaupunkiin. Lännenromaanikirjailija Roberta "Bobbi" Anderson on kävelyllä metsässä yhdessä koiransa Peterin kanssa, kun hän kompastuu metalliesineeseen. Esine alkaa kiinnostaa Bobbia, sillä se on hyvin tiukasti maassa kiinni ja tästä syystä hän alkaa kaivaa maata sen ympäriltä. Bobbia auttaa hänen ystävänsä, runoilija John "Gard" Gardener, joka suunnittelee itsemurhaa ja vastustaa ydinvoimaa. Kun metallinen objekti vähitellen paljastuu maan uumenista, käykin ilmi, että se on lähes kolmesataa metriä halkaisijaltaan oleva avaruusalus. Äkkiä Havenissa alkaa tapahtua. Kaupunkilaiset vuotavat verta, heidän hampaansa putoavat, he kaljuuntuvat ja saavat kyvyn rakentaa uutta, tuntematonta tekniikkaa, eivätkä he pysty poistumaan kaupungista. He alkavat muuntua samankaltaisiksi olennoiksi, kuin ne, joiden alus alun perin oli ollut. Heistä tulee Kolkuttajia. Jokainen, joka yrittää puuttua kaupungin tapahtumiin, kohtaa karmean lopun. Gardiin avaruusaluksen voima ei kuitenkaan tunnu vaikuttavan. Tämä johtuu ilmeisesti metallilevystä, joka on hänen päässään lasketteluonnettomuuden jäljiltä. Gard huomaa muutokset Bobbissa ja muissa kaupunkilaisissa, ja niin hän ryhtyy taistoon estääkseen tapahtumien etenemisen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]