Unensieppaaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unensieppaaja
Dreamcatcher
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 2001
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kansitaiteilija Heikki Kalliomaa
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2001
Ulkoasu kovakantinen, sidottu
Sivumäärä 562
ISBN 951-31-2192-5
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Tämä artikkeli käsittelee Stephen Kingin kirjoittamaa romaania, muista merkityksistä katso täsmennyssivu.

Unensieppaaja (engl. Dreamcatcher) Stephen Kingin vuonna 2001 julkaistu romaani. King kirjoitti kirjan toipuessaan vuoden 1999 tapaturmasta, jossa hän joutui auton tönäisemäksi.[1][2] Rolling Stone -lehdelle vuonna 2014 antamassa haastattelussa King myönsi että jälkikäteen uudelleen luettuaan hän ei pitänyt Unensieppaajasta ja myönsi kirjoittaneensa kirjan oksikodonin vaikutuksen alaisena kipujensa lieventämiseksi.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Neljä kaverusta, Gary "Jonesy" Jones, Pete Moore, Joe "Beaver" Clarendon ja Henry Devlin pelastavat downsyndroomaisen pojan, Douglas "Duddits" Cavellin kiusaajien kynsistä. Douglasista tulee nelikon ystävä ja yhtäkkiä he alkavat kokea Douglasin yliluonnollisia kykyjä, muun muassa telepatiaa, yhteisiä unia ja kyvyn nähdä "psyykkinen jälki", joka jää ihmisen liikkumisesta.

Jonesy, Pete, Henry ja Beaver menevät heidän vuosittaiselle metsästysretkelleen "Hole-in-the-Wall" nimiseen mökkiin, joka sijaitsee Jeffersonin alueella. Siellä he tietäättään jäävät alienien hyökkäyksen ja mielipuolisen armeijan everstin Abraham Kurtzin saartoon. Kun Pete ja Henry lähtevät mökistä hakemaan tarvikkeita, Beaver ja Jonesy kohtaavat hourailevan miehen, joka puhuu sekavasti valoista taivaalla. Mies saapuu huonovointisena mökkiin ja kuolee vessanpöntölle. Ystävysten yllätykseksi alienimainen loinen syö tiensä ulos miehen ruumiista ja tappaa Beaverin. Samaan aikaan Jonesy hengittää huomaamattaan punaisen sienieliön iittiöitä, jota loinen on levittänyt ympäri mökkiä, ja silloin muukalaisentiteetti ("herra Gray") ottaa hänen mielensä hallintaansa.

Kun Henry ja Pete palaavat reissultaan, he kohtaavat sekavan oloisen naisen, joka on myös loisen tartuttama. Tästä tietämättöminä he poimivat naisen kyytiin ja hetken päästä kolaroivat autonsa. Henry aikoo jatkaa matkaa jalan, jättäen Peten naisen kanssa kahden. Silloin hän tajuaa telepaattisen yhteydensä avulla, että Beaver on kuollut, Pete on pulassa ja Jonesy on herra Grayn hallinnassa. Herra Gray yrittää Jonesyn kehon avulla lähteä alueelta, aikeenaan levittää tartuntaa kaikkialle. Muukalaisten ensimmäiset ovat epäonnistuneet aina 1940-luvulta (Roswellin tapauksesta) lähtien, ja Yhdysvaltojen armeija on piilottanut totuuden.

Henryn – joka on nyt karanteeniin laitettu vanki – täytyy vakuuttaa armeija ja laittamaan heidät jahtamaan Jonesya/herra Greytä ennen kuin on liian myöhäistä. Jonesy itse, joka on mielensä vanki, yrittää myös auttaa. He molemmat ovat vakuuttuneita, että Douglas voi olla avain ihmiskunnan pelastamiseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unensieppaaja-kirjan pohjalta on tehty myös elokuva. Elokuva ilmestyi maaliskuussa 2003, ja sen ohjasi Lawrence Kasdan. Pääosia elokuvassa esittivät Morgan Freeman, Thomas Jane ja Donnie Wahlberg.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt Thorne on Stephen King: Dreamcatcher The Guardian. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
  2. Horror master Stephen King seriously injured when struck by van CNN. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
  3. Arkistoitu kopioPage 4 of Stephen King: The Rolling Stone Interview - Rolling Stone Rolling Stone. Arkistoitu 10.8.2017. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)