Miehet jotka vihaavat naisia (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehet jotka vihaavat naisia
Män som hatar kvinnor
Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Niels Arden Oplev
Käsikirjoittaja Stieg Larsson (romaani)
Rasmus Heisterberg
Nicolaj Arcel
Tuottaja Søren Stærmose
Säveltäjä Jacob Groth
Kuvaaja Jens Fischer, Eric Kress
Leikkaaja Anne Østerud
Pääosat Michael Nyqvist
Noomi Rapace
Lena Endre
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ruotsi
Tuotantoyhtiö Yellow Bird Films
Ensi-ilta Ruotsi 27. helmikuuta 2009
Suomi 27. maaliskuuta 2009
Kesto 152 min (elokuva)
2×90 min (TV-sarja)
Alkuperäiskieli ruotsi
Katsojat 86 515 (Suomessa)[1]
Seuraaja Tyttö joka leikki tulella
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Miehet jotka vihaavat naisia (ruots. Män som hatar kvinnor) on tanskalaisen elokuvaohjaajan Niels Arden Oplevin ohjaama elokuva vuodelta 2009. Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu ruotsalaisen kirjailijan Stieg Larssonin menestysromaaniin Miehet jotka vihaavat naisia.[2] Kirjasta muodostui sittemmin rikosromaanitrilogian ensimmäinen osa. Myös kaksi jatko-osaa on sovitettu elokuvaksi: Tyttö joka leikki tulella (2009) ja Pilvilinna joka romahti (2009). Elokuva on julkaistu myös kaksiosaisena TV-sarjana, joka on kokonaiskestoltaan noin puoli tuntia pitempi kuin teatterielokuva. Elokuva julkaistiin Suomessa DVD:llä ja Blu-raylla elokuussa 2009 ja TV-sarja heinäkuussa 2010.

Elokuvasta on tehty yhdysvaltalainen versio, jonka nimi on The Girl with the Dragon Tattoo. Elokuvan ohjasi David Fincher (mm. Fight Club), ja pääosissa nähdään Daniel Craig ja Rooney Mara sekä sivuosissa Stellan Skarsgård, Robin Wright ja Christopher Plummer.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teoksen päähenkilö, toimittaja Mikael "Kalle" Blomkvist on tuomittu herjauksesta, ja hän tuntee olevansa Tukholmassa rasite toimittamalleen yhteiskunnalliselle ja kriittiselle lehdelle. Sukufirman entiseltä johtajalta Henrik Vangerilta hän saa tehtäväksi kirjoittaa Vangerin perheen sukuhistorian, mutta tosiasiassa Vanger haluaa hänen tutkivan tarkemmin veljentyttärensä Harrietin merkillistä katoamista elokuisena iltapäivänä 1966.

Blomkvist saa avukseen nuoren ja hiukan sopeutumattoman hakkerin Lisbeth Salanderin, jonka menneisyyteen tuntuu niin ikään mahtuvan arvoituksellisuutta. Vangerin perheen menneisyyteen kaivautuessaan he sotkeutuvat synkempään ja verisempään tarinaan kuin olisivat voineet kuvitellakaan. Mukana on natsimenneisyyttä, mahtisuvun sisäisiä ristiriitoja ja sukupuolten välisiä suhteita.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SES 50v. Osa 6: Katsotuimmat ruotsalaiset elokuvat 6.11.2019. Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 12.1.2020.
  2. Ruotsalaiskriitikot kiittävät ensimmäistä Stieg Larsson -elokuvaa. Helsingin Sanomat, 28.2.2009, s. C1. Artikkelin verkkoversio Viitattu 28.2.2009.


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.