Miehet jotka vihaavat naisia (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehet jotka vihaavat naisia
Män som hatar kvinnor
Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Blu-ray-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Niels Arden Oplev
Käsikirjoittaja Stieg Larsson (romaani)
Rasmus Heisterberg
Nicolaj Arcel
Tuottaja Søren Stærmose
Säveltäjä Jacob Groth
Kuvaaja Jens Fischer, Eric Kress
Leikkaaja Anne Østerud
Tuotantosuunnittelija Niels Sejer
Pääosat Michael Nyqvist
Noomi Rapace
Lena Endre
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ruotsi
Tuotantoyhtiö Yellow Bird Films
Levittäjä BiM Distribuzione
Budapest Film
Ensi-ilta Ruotsi 27. helmikuuta 2009
Suomi 27. maaliskuuta 2009
Kesto 152 min (elokuva)
2×90 min (TV-sarja)
Alkuperäiskieli ruotsi
Katsojat 86 515 (Suomessa)[1]
Seuraaja Tyttö joka leikki tulella
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Miehet jotka vihaavat naisia (ruots. Män som hatar kvinnor) on tanskalaisen elokuvaohjaajan Niels Arden Oplevin ohjaama elokuva vuodelta 2009. Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu ruotsalaisen kirjailijan Stieg Larssonin menestysromaaniin Miehet jotka vihaavat naisia.[2] Kirjasta muodostui sittemmin rikosromaanitrilogian ensimmäinen osa. Myös kaksi jatko-osaa on sovitettu elokuvaksi: Tyttö joka leikki tulella (2009) ja Pilvilinna joka romahti (2009). Elokuva on julkaistu myös kaksiosaisena TV-sarjana, joka on kokonaiskestoltaan noin puoli tuntia pitempi kuin teatterielokuva. Elokuva julkaistiin Suomessa DVD:llä ja Blu-raylla elokuussa 2009 ja TV-sarja heinäkuussa 2010.

Elokuvasta on tehty yhdysvaltalainen versio, jonka nimi on The Girl with the Dragon Tattoo. Elokuvan ohjasi David Fincher (mm. Fight Club), ja pääosissa nähdään Daniel Craig ja Rooney Mara sekä sivuosissa Stellan Skarsgård, Robin Wright ja Christopher Plummer.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teoksen päähenkilö, toimittaja Mikael "Kalle" Blomkvist on tuomittu liikemies Wennerströmin herjauksesta, ja hän tuntee olevansa Tukholmassa rasite toimittamalleen yhteiskunnalliselle ja kriittiselle Millennium-lehdelle. Asianajaja Dirch Frode valtuuttaa Milton Security turvallisuusalan yrityksen tutkimaan Blomkvistin taustan, asialle laitetaan paras tutkija, Lisbeth Salander.

Sukufirman entiseltä johtajalta Henrik Vangerilta hän saa näennäisesti tehtäväksi kirjoittaa Vangerin perheen sukuhistorian, mutta tosiasiassa Vanger haluaa hänen tutkivan tarkemmin veljentyttärensä Harrietin merkillistä katoamista elokuisena iltapäivänä vuonna 1966. Suvun ahneet ja omaa etuaan ajavat jäsenet juonittelevat toisiaan vastaan. Vangerin mielestä joku näistä 1966 ryhmäkuvassa näkyvistä 22:sta on syyllinen Harrietin mahdolliseen murhaan.

Blomkvist majoittuu Vangerin yksityissaarella olevaan mökkiin ja saa tutkittavakseen valtavan tausta-aineiston, mukaan lukien poliisin aiemmin keräämän aineiston, katoamispäivänä kuvatun kaitafilmin ja paikallisen lehden valokuvaajan ottamia kuvia sekä Harrietin päiväkirjan. Tapausta aikoinaan tutkinut poliisi Morell oli joutunut umpikujaan. Juttu ei näytä edistyvän mihinkään, kunnes Blomkvist saa tuntemattomasta osoitteesta sähköpostiviestin, jossa ehdotetaan selittämättömän koodin ratkaisua.

Blomkvist saa näin yllättäen avukseen nuoren ja epäsovinnaisen, sisäänpäinkääntyneen hakkerin Lisbeth Salanderin, jonka menneisyyteen tuntuu niin ikään mahtuvan arvoituksellisuutta. Hänen valokuvan tarkka muistinsa on tutkimuksessa ratkaiseva tekijä. Holhouksen alaisena vielä aikuisiässäkin pidetty Lisbeth on itse kokenut raakaa väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Vangerin perheen menneisyyteen kaivautuessaan he sotkeutuvat synkempään ja verisempään tarinaan kuin olisivat voineet kuvitellakaan. Molempien henki on vaarassa useaan otteeseen. Mukana on natsimenneisyyttä, mahtisuvun sisäisiä ristiriitoja, sairasta mielivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Nyqvist  Mikael Blomkvist  
 Noomi Rapace  Lisbeth Salander  
 Lena Endre  Erika Berger, Milleniumin toimittaja  
 Sven-Bertil Taube  Henrik Vanger  
 Peter Haber  Martin Vanger  
 Gösta Bredefeldt  Harald Vanger  
 Gunnel Lindblom  Isabella Vanger  
 Julia Sporre  Harriet Vanger nuorena  
 Linn Björlund  Anita Vanger  
 Ewa Fröling  Harriet Vanger  
 Marika Lagercrantz  Cecilia Vanger  
 Ingvar Hirdwall  Dirch Frode  
 Björn Granath  Gustav Morell  
 Peter Andersson  Nils-Erik Bjurman  
 Michalis Koutsogiannakis  Dragan Armanskij  
 Annika Hallin  Annika Giannini  
 Sofia Ledarp  Malin Eriksson, Milleniumin toimittaja  
 Tomas Köhler  Plague  
 David Dencik  Janne Dahlman  
 Stefan Sauk  Hans-Erik Wennerström  
 Yasmine Garbi  Miriam 'Mimmi' Wu  
 Nina Norén  Agneta Sofia Sjölander Salander, Lisbethin äiti  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SES 50v. Osa 6: Katsotuimmat ruotsalaiset elokuvat 6.11.2019. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 12.1.2020. Viitattu 12.1.2020.
  2. Ruotsalaiskriitikot kiittävät ensimmäistä Stieg Larsson -elokuvaa. Helsingin Sanomat, 28.2.2009, s. C1. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 28.2.2009.

 

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.