Vanhemmat vaihtoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhemmat vaihtoon
North
Ohjaaja Rob Reiner
Käsikirjoittaja Alan Zweibel
Andrew Scheinman
Perustuu Alan Zweibelin kirjaan North: The Tale of a 9-Year-Old Boy Who Becomes a Free Agent and Travels the World in Search of the Perfect Parents
Tuottaja Rob Reiner
Alan Zweibel
Säveltäjä Marc Shaiman
Kuvaaja Adam Greenberg
Leikkaaja Robert Leighton
Pukusuunnittelija Gloria Gresham
Pääosat Elijah Wood
Bruce Willis
Jon Lovitz
Jason Alexander
Alan Arkin
Dan Aykroyd
Kathy Bates
Faith Ford
Graham Greene
Julia Louis-Dreyfus
Reba McEntire
John Ritter
Abe Vigoda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Castle Rock Entertainment
New Line Cinema
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1994
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vanhemmat vaihtoon (engl. North) on vuonna 1994 ensi-iltansa saanut komediaelokuva, joka perustuu Alan Zweibelin romaaniin. Elokuvan pääosia näyttelevät Elijah Wood, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus, Marc Shaiman, Matthew McCurley, Jon Lovitz ja Alan Arkin. Bruce Willis toimii elokuvan kertojana esittäen myös pääsiäispupua, cowboytä, turistia, rekiajajaa, rekkakuskia yms. Elokuvan on ohjannut Rob Reiner. Elokuva tuotti tappiota ja sai osakseen ankaraa kritiikkiä. Muun muassa tunnettu amerikkalainen elokuvakriitikko Roger Ebert kutsui sitä yhdeksi huonoimmista koskaan tehdyistä elokuvista.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

North on nuori koulupoika, jota kaikki lähiseudun ihmiset arvostavat. Northin vanhemmat kuitenkin riitelevät koko ajan, ja eräänä päivänä North saa paniikkikohtauksen kuunnellessaan riitaa.

Seuraavana päivänä North tapaa ostoskeskuksessa pääsiäispupun ja kertoo tälle ongelmistaan. Pääsiäispupu ehdottaa hänelle, että North lähtisi pois vanhempiensa luota. Samaa mieltä on myös Northin ystävä Winchell, joka auttaa Northia palkkaamaan lakimiehen. Northin vanhemmat järkyttyvät tapauksen johdosta niin vakavasti, että joutuvat koomaan. Tuomari Buckle antaa Northille kesän aikaa etsiä itselleen uudet vanhemmat tai tämä joutuu orpokotiin.

North kiertää ympäri maailmaa etsimässä sopivia ehdokkaita, mutta tuloksetta. Viimeisen perheen kohdalla North on tekemässä valintaansa nähtyään Winchellin väärentämän videon, jossa Northin vanhemmat ilmoittavat, etteivät halua Northia takaisin. North päättää hylätä viimeisenkin perheen ja ryhtyä hylkiöksi. Winchell saa tietää tästä ja lähettää palkkatappajan hoitelemaan Northin. North onnistuu pakenemaan tämän kynsistä ja yrittää palata perheensä luo nähtyään alkuperäisen videon, jossa hänen vanhempansa pyytävät anteeksi ja lupaavat rakastaa häntä. Päästyään perheensä luo North joutuu kuitenkin tappajan ampumaksi. Samassa North herää ostoskeskuksessa ja tajuaa kaiken olleen vain unta.

North kertoo unestaan vanhemmilleen, jotka lupaavat jatkossa olla riitelemättä Northin kuullen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. North (1994), Roger Ebert, Chicago Sun-Times 22.7.1994. Viitattu 2.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]