Oviraptor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oviraptor
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Coelurosauria
Heimo: Oviraptoridae
Alaheimo: Oviraptorinae
Suku: Oviraptor
Lajit
  • O. philoceratops
  • O. mongoliensis
Katso myös

  Oviraptor Wikispeciesissä
  Oviraptor Commonsissa

Oviraptor oli liitukaudella elänyt dinosaurussuku, josta tunnetaan kaksi lajia. Suvun ensimmäinen laji O. mongoliensis löydettiin Mongoliasta vuonna 1923 ja se on yksi kiistellyimmistä dinosauruksista. Laji lienee sukua lintujen esi-isille koska sen ruumiinrakenteessa ja elintavoissa oli monia yhtäläisyyksiä. Laji eli 85–75 miljoonaa vuotta sitten myöhäisliitukaudella.[1]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oviraptor oli noin kahden metrin pituinen ja se lienee painanut korkeintaan 100 kiloa. Laji käveli pystyasennossa ja sen ruumiinmuoto muistuttaa muita petodinosauruksia. Niistä sen erottaa kuitenkin sen lyhyt ja korkea kallo, jossa on nokka ja sen kitalaessa pari piikkimäistä hammasta. Tämän lisäksi Oviraptorin pään päällä oli eräänlainen kypärä. Pään harjanne on voinut toimia viestinä lajitovereille esimerkiksi lisääntymisaikana, vaikka se tosin oli kummallakin sukupuolella. Kypärä on voinut toimia myös hengitysilman lämmittimenä, hajuaistin tehostajana tai aivojen viilentäjänä. Aivot olivat dinosauruksen aivoiksi isot, suurin piirtein nykyisen strutsin tai emun aivojen kokoiset. On epäilty, että sen ansiosta Oviraptor on voinut olla hyvin sosiaalinen. Suvun lajien eturaajat olivat taipuneet lintumaisesti sivuille levossa. Ranneluiden rakenne on antanut ymmärtää, että eturaajat olivat taipuisat. Oviraptorilla on voinut olla myös höyhenpeite.

Oviraptorin munia Mongoliasta Senckenberg-Museumissa, Frankfurt am Mainissa.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Oviraptor löydettiin munapesän läheltä, jonka munien luultiin kuuluneen Protoceratopsille. Tästä sen päteltiin olleen rosvoamassa pesää, joten sen nimi tarkoittaakin ’munavarasta’. Myös sen nokan ja kitalaen hampaiden sanottiin sopivan munien rikkomiseen. Kuitenkin vuonna 1992 löydettiin pesä, jossa oli poikasia ja emo. Osoittautui, että pesä olikin sen oma, ja se vartioi tai hautoi pesää. Yksilö joutui hiekkamyrskyn tai mutavyöryn kouriin ja menehtyi pesälle.

Oviraptorin on luultu myös syöneen nilviäisiä ja kotiloita. Joskus on myös ehdotettu, että se olisi syönyt hedelmiä ja juuria. Kuitenkin sen ruumiinrakenne antaa ymmärtää sen olleen saalistaja. Parhaana todisteena tälle pidetään Oviraptorin pesän läheltä löytynyttä Velociraptorin poikasen kalloa. Löytö voi merkitä sitä, että Oviraptorit myös ruokkivat poikasiaan.

Mongoliasta löydetyt, lähes täydellisinä säilyneet kaksi Oviraptoria, jotka ovat saaneet lempinimet Romeo ja Julia, ovat löytyneet kietoutuneena toisiinsa. Ne mahdollisesti tappelivat yhdessä tai olivat saalistuspari tai pariskunta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Monster World, Muinaishirviöt kortti 8. Mestaruuskustannus Oy.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oviraptor Natural History Museum. Viitattu 30.4.2017. (englanniksi)