Ritva Valkama

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ritva Valkama
Ritva Valkama vuonna 1961.
Ritva Valkama vuonna 1961.
Syntynyt 13. marraskuuta 1932 (ikä 81)
Jyväskylä
Ammatti näyttelijä
Puoliso Pertti Palo (1957–2010)

Ritva Valkama (oikealta nimeltään Valkama-Palo, s. 13. marraskuuta 1932 Jyväskylä) on suomalainen näyttelijä ja eräs Suomen suosituimmista koomikoista. Hän on ansioitunut niin teatterilavoilla kuin televisioruudussakin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritva Valkama 1950-luvulla Teatterikoulun pikkujouluissa.

Valkama valmistui ylioppilaaksi Kallion yhteiskoulusta vuonna 1951 ja näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta vuonna 1956. Vuonna 1979 alkanut Parempi myöhään –televisiosarja teki Valkamasta koko kansan suosikin. Ritva Valkamaa ja hänen aisapariaan Pentti Siimestä luultiin ohjelman perusteella useasti aviopariksi. Valkama ja Siimes voittivat kolmena peräkkäisenä vuonna (1979–1981) Telvis-patsaat suosituimpina televisioesiintyjinä.

1980-luvulla Valkama oli opettajana Teatterikoulussa. Kesällä 1987 ja 1988 Valkama ohjasi Uuden Iloisen Teatterin kesärevyyt ja esiintyi myös itse niissä. Vuonna 1994 hän siirtyi eläkkeelle, mutta näyttelee edelleen vierailijana eri teattereissa. Vuonna 2000 hänelle myönnettiin teatteritaiteen valtionpalkinto ansiokkaasta työstä näyttelijänä.

Ritva Valkama näytteli Helsingin kaupunginteatterissa suositussa näytelmässä Kvartetti (2002−2011). Toinen suosikki, jossa hän on mukana on Elokuu (2009–).

Valkokankaalla Valkama on nähty muun muassa elokuvissa Murheenkryynin poika, Virtaset ja Lahtiset, Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon, Liian iso keikka ja Uuno Turhapuron veli. Hän on myös antanut äänensä eri piirroshahmoille muun muassa piirroselokuvissa Liisa Ihmemaassa, Dinosaurus, Sammakoiden ennustus ja Peppi Pitkätossu.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkama syntyi näyttelijä Reino Valkaman perheeseen. Hän oli avioliitossa näyttelijä Pertti Palon kanssa vuodesta 1957 vuoteen 2010 eli Palon kuolemaan asti. 1960-luvulla pariskunnalle syntyi kolme tytärtä. Heistä yksi on seurannut vanhempiaan uravalinnassaan Sanna-Kaisa Palo on näyttelijä. Maiju Palo toimii tv-alalla tuotantokoordinaatorina. Vanhin tytär asuu New Yorkissa. Näyttelijä Emmi Parviainen on puolestaan Sanna-Kaisa Palon tytär.

Teatterikiinnityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio-ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]