Dennis Muren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dennis Muren vuonna 2007.

Dennis E. Muren, A.S.C. (1. marraskuuta 1946 Glendale, Kalifornia, USA)[1] on amerikkalaisten elokuvien erikoistehosteiden suunnittelija, joka tunnetaan muun muassa Steven Spielbergin, James Cameronin ja George Lucasin elokuvista. Hän on voittanut kuusi kertaa parhaiden erikoistehosteiden Oscarin.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muren syntyi Glendalessa Kaliforniassa, ja hän on Charline Louisin ja Elmer Ernest Murenin poika. Hän kiinnostui elokuvien ja erikoistehosteiden valmistamisesta jo pienenä. Opiskellessaan elokuvien tekemistä Pasadena City Collegessa Muren kulutti 6 500 dollaria tehdäkseen Equinoxin, lyhyen tieteiselokuvan. Pieni Tonylon Productions -elokuvayhtiö piti elokuvasta ja otti sen levitykseen. Tonylon palkkasi leikkaaja Jack Woodsin ohjaamaan elokuvaan lisäkohtauksia, jotta Equinoxista saatiin täyspitkä elokuva. Kun Equinox julkaistiin täyspitkänä lokakuussa 1970, Muren oli nimetty elokuvan tuottajaksi, vaikka hän oli ohjannut suurimman osan elokuvasta ja tehnyt kaikki erikoistehosteet. Heikoista arvioista huolimatta elokuva tuotti tarpeeksi rahaa, jotta Muren sai investointinsa takaisin. Vuosien mittaan Equinoxista on tullut kulttiklassikko.

Valmistuttuaan Muren aloitti työskentelyn täysipäiväisenä visuaalisten erikoistehosteiden tuottajana. Vuonna 1976 hänet palkattiin Industrial Light & Magiciin, joka oli ohjaaja George Lucasin perustama tehostestudio. Lucasin ja Industrial Light & Magicin ensimmäinen elokuva oli Tähtien sota, joka julkaistiin 1977.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muren on vaikuttanut merkittävästi uusien erikoistehosteiden luomisessa. Muren johti Industrial Light & Magicin tehostetiimiä, joka muokkasi malleista ja pienoismalleista tietokoneavusteista grafiikkaa elokuvaan Terminator 2 – Tuomion päivä. Vuoden 2000 haastattelussa Muren kertoi Terminator 2:n olevan elokuva, josta hän on kaikkein ylpein.

Muren, Steve Williams ja Mark Dippe loivat uuden ajan tietokonegrafiikkaa elokuvassa Jurassic Park. Steven Spielberg suunnitteli käyttävänsä go motion -tekniikkaa dinosaurusten kuvaamiseen, mutta hän muutti nopeasti mieltään katsottuaan testituloksen Tyrannosaurus rexistä, johon oli käytetty tietokoneavusteista grafiikkaa. Jurassic Park oli läpimurto, mikä vakuutti George Lucasin siitä, että teknologia oli edistynyt tarpeeksi Tähtien sota -trilogian esiosia varten.

Kesäkuussa 1999 Muren sai tähden Hollywood Walk of Famelle ensimmäisenä erikoistehostetaiteilijana. Hän on voittanut erikoispalkinnot mukaan luettuna yhdeksän Oscar-palkintoa muun muassa elokuvista Jedin paluu ja Jurassic Park.

Muren jatkaa yhä työskentelyä Industrial Light & Magicissä. Hän on kirjoittanut visuaalisista efekteistä kertovaa kirjaa. Hän konsultoi myös Pixarin kanssa. Hänen viimeisin projektinsa oli Maailmojen sota, jossa hän johti tiimiä kolmen kuukauden ajan luodakseen elokuvaa varten tarvittavia vaikeita efektejä.

Murenilla oli rooli elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät natsivakoojana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 4: Writers and Production Artists, 4th edition, s. 626. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 10.4.2015). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Dennis Muren Internet Movie Databasessa. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]