Struthiomimus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Struthiomimus
Fossiili: Myöhäisliitukausi
Vanha piirros Struthiomimuksesta
Vanha piirros Struthiomimuksesta
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Coelurosaurit Coelurosauria
Yläheimo: Ornithomimosauria
Heimo: Ornithomimidae
Suku: Struthiomimus
Osborn, 1917
Kaksiosainen nimi
Struthiomimus altus
Lambe, 1902
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Struthiomimus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Struthiomimus Commonsissa

Struthiomimus ("strutsin matkija") oli takaraajoilla liikkuva lintumainen, kaikkiruokainen strutsilisko, joka eli 73 miljoonaa vuotta sitten myöhäisliitukaudella. Struthiomimuksen fossiileja on löydetty nykyisestä Pohjois-Amerikasta. Tämä dinosaurus kasvoi 4 metriä pitkäksi ja sen arvioidaan painaneen 150 kiloa. Struthiomimuksen kallo oli 25 cm pitkä.

Struthiomimus muistutti ulkonäöltään strutsia. Molemmilla on pieni pää, jossa on hampaaton nokka sekä pitkä kaula ja pitkät takaraajat. Strutsista poiketen Struthiomimuksella oli kolmisormiset, kynnelliset kädet ja pitkä häntä.

Vuonna 1901 Lawrence Lambe löysi ensimmäiset, epätäydelliset jäännökset ja antoi niille nimen Ornithomimus altus. Barnum Brown löysi vuonna 1914 kokonaisen luurangon Kanadan Albertasta, jonka jälkeen Henry Fairfield Osborn sijoitti Struthiomimuksen omaan sukuunsa vuonna 1917. Struthiomimus kuului heimoon Ornithomimidae, johon kuului mm. Gallimimus, Dromiceiomimus ja Ornithomimus.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Struthiomimus eli avoimilla seuduilla, joissa se olisi havainnut viholliset jo kaukaa. Struthiomimuksella olikin isot silmäkuopat, joten sillä oli todennäköisesti hyvä näkö. Struthiomimuksen kanssa samaan aikaan eli petoteropodeja kuten Dromaeosauridae-heimon Dromaeosaurus ja Saurornitholestes sekä isompia Tyrannosauridae-heimon dinosauruksia.

Puolustautuakseen Struthiomimus pakeni vihollisia karkuun. Struthiomimus olikin nopea, sillä joidenkin tutkijoiden mukaan Struthiomimus olisi pystynyt juoksemaan jopa 80 km/h. Pakoon juoksemalla Struthiomimus pystyi karistamaan monet vihollisensa.

Struthiomimus käytti ravintonaan kasveja, hyönteisiä, liskoja ja pikkunisäkkäitä, mahdollisesti myös munia.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Struthiomimus esiintyy elokuvissa Disneyn Dinosaurus ja Maa aikojen alussa II.