Apinoiden planeetan synty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apinoiden planeetan synty
Rise of the Planet of the Apes
Ohjaaja Rupert Wyatt
Käsikirjoittaja
  • Rick Jaffa
  • Amanda Silver
Tuottaja
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Andrew Lesnie
Leikkaaja
Pukusuunnittelija Renée April
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä InterCom
Netflix
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 93 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 482 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja Apinoiden planeetan vallankumous
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Apinoiden planeetan synty (engl. Rise of the Planet of the Apes) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva, jonka taustatarinana toimii Pierre Boullen vuoden 1963 romaani Apinoiden planeetta.[2] Elokuvan on ohjannut Rupert Wyatt ja sen pääosia näyttelevät James Franco, Andy Serkis, John Lithgow ja Freida Pinto.

Elokuva ei liity juonellisesti aiempiin Apinoiden planeetta -elokuviin, vaan aloittaa kokonaan uuden juonen. Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 5. elokuuta 2011.[3][4] ja Suomessa 12. elokuuta 2011.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Will Rodman (James Franco) on tutkija biokemian yrityksessä Gen-Sys, jossa etsitään hoitoa Alzheimerin tautiin. Kehitteillä olevaa lääkettä kokeillaan simpanssilla nimeltä Kirkassilmä, jonka aivotoiminta ja älykkyys paranevat. Projekti esitellään johtokunnalle, mutta projekti päätetään lopettaa, kun Kirkassilmä alkaa käyttäytyä aggressiivisesti. Robert Franklin saa käskyn lopettaa kaikki tutkimuksessa olleet, mutta yksi poikanen jää asumaan Will Rodmanin ja hänen Alzheimerin tautia sairastavan isänsä kanssa. Charles (John Lithgow) nimeää sen Caesariksi. Will päättää jatkaa tutkimuksia. Will huomaa Caesarin perineen äitinsä älykkyyden ja päättää kasvattaa sen, toivoen voivansa samalla käynnistää projektin uudelleen. Kolme vuotta myöhemmin Will vie Caesarin Muir Woodsin kansallispuistossa olevaan punapuumetsään. Samalla hän kokeilee ALZ-112:ta isäänsä.

Viiden vuoden kuluttua Caesar näkee koiran vedettävän hihnassa ja alkaa kyseenalaistaa itseään. Niinpä Will kertoo Caesarille tämän alkuperästä. Charlesin elimistö puolestaan alkaa tulla vastustuskykyiseksi ALZ-112:ta vastaan ja hänen dementiansa palaa. Caesar näkee Charlesin käsirysyn naapuri Douglas Hunsikerin (David Hewlett) kanssa ja alkaa puolustamaan tätä. Välikohtauksen johdosta Caesar toimitetaan eläinsuojaan, missä häntä kohtelevat julmasti sekä turvallisuuspäällikkö Dodge Lanton (Tom Felton) että muut simpanssit. Caesar oppii kuitenkin avaamaan häkkinsä oven ja Buck-gorillan avulla haastaa paikan alfauroksen voittaen aseman itselleen.

Sillä välin Jacobsin alaisuudessa Will saa tehtyä uuden voimakkaamman ja kaasumuotoisen lääkkeen nimeltä ALZ-113, joka ei pelkästään paranna aivotautia vaan myös lisää älykkyyttä. Will aikoo käyttää lääkettä isäänsä, mutta Charles kieltäytyy ja kuolee yön aikana. Franklin puolestaan testaa lääkettä Kobaan, koko ikänsä koekappaleena olleeseen apinaan, mutta altistuu itse lääkkeelle ja sairastuu. Hän yrittää varoittaa Williä, mutta aivastaa vertaan Hunsikerin päälle ja kuolee myöhemmin. Will yrittää saada Caesarin vapaaksi vaikka lahjomalla, mutta simpanssi kieltäytyy palaamasta kotiin. Sen sijaan se murtautuu Willin kotiin ja varastaa ALZ-113 -säiliöt.

Palattuaan eläinsuojaan Caesar vapauttaa kaasun ja yön aikana kaikkien apinoiden älykkyys kasvaa. Kun Dodge yrittää pakottaa Caesarin takaisin häkkiin, Caesar, ensimmäistä kertaa puhuen, huutaa "Ei!" ja käyttää Dodgen etälamautinta tätä vastaan, aiheuttaen samalla tämän kuoleman. Apinat pakenevat eläinsuojasta ja vapauttavat Gen-Sysillä sekä San Franciscon eläintarhassa olevat apinat.

Apinat päätyvät taistoon poliisien iskujoukkoja vastaan Golden Gate -sillalla paetessaan kohti punapuumetsää. Buck uhraa itsensä pudottaakseen Jacobsin helikopterin. Helikopteri tekee pakkolaskun sillalle ja jättää Jacobsin jumiin. Lopulta Koba tönäisee helikopterin alas, tappaen Jacobsin. Apinoiden saapuessa metsään, Will tapaa jälleen Caesarin ja varoittaa ihmisten metsästävän näitä, pyytäen Caesaria palaamaan kotiin. Caesar halaa Williä ja sanoo "Caesar on kotona." Will kunnioittaa Caesarin toivetta ja hyvästelee hänet.

Tekstitysten aikana lentäjänä työskentelevä Hunsiker, joka on saanut Franklinilta tartunnan, menee työpaikalleen San Franciscon kansainväliselle lentoasemalle. Hänen nenästään vuotaa verta lattialle. Graafinen kuva näyttää kuinka ihmisiä tappava tauti alkaa levitä ympäri maailmaa lentoreittien kautta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Franco  tohtori William ”Will” Rodman  
 Freida Pinto  Caroline Aranha  
 John Lithgow  Charles Rodman  
 Brian Cox  John Landon  
 Tom Felton  Dodge Landon  
 David Oyelowo  Steven Jacobs  
 Tyler Labine  Robert Franklin  
 Jamie Harris  Rodney  
 David Hewlett  Douglas Hunsiker  
 Chelah Horsdal  Irena  

Apinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Andy Serkis  Caesar  
 Karin Konoval  Maurice  
 Terry Notary  Rocket  
 Richard Ridings  Buck  
 Devyn Dalton  Cornelia  
 Jay Caputo  Alpha  
 Christopher Gordon  Koba  

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva jatko-osa Apinoiden planeetan vallankumous sai ensi-iltansa vuonna 2014.[6][7] Kolmas elokuva Sota apinoiden planeetasta sai ensi-iltansa vuonna 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rise of the Planet of the Apes (2011) Box Office Mojo. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
  2. Rafferty, Terrence: Apes From the Future, Holding a Mirror to Today New York Times. 27.7.2011. Viitattu 10.8.2011. (englanniksi)
  3. Fox moves again the release date for Rise of the Apes moviefy.net. 23.3.2011. Viitattu 10.8.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. Rise of the Planet of Apes Movie review filmreleasedate.com. Viitattu 10.8.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  5. Apinoiden planeetan synty Finnkino. Arkistoitu 28.8.2011. Viitattu 10.8.2011.
  6. Rise Of The Planet Of The Apes Sequel Gets Title, 2014 Release Date, CinemaBlend.com, 31.5.2012
  7. 'X-Men: First Class' & 'Rise Of The Planet Of The Apes' Sequels Set For Summer 2014; 'Independence Day 3D' Hits July 3, 2013 (Arkistoitu – Internet Archive), indiewire.com, 31.5.2012
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.