Allosauroidea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allosauroidea
Allosauruksen luuranko
Allosauruksen luuranko
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Karnosaurit Carnosauria
Yläheimo: Allosauroidea
Marsh, 1878
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Allosauroidea Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Allosauroidea Commonsissa

Allosauroidea: sukupuu

[1] Allosauroidea on sukupuuttoon kuollut teropodeihin kuuluva dinosaurussryhmä. Se sisältää muun muassa heimot Allosauridae ja Carcharodontosauridae.

Allosauridae-heimon dinosaurukset olivat suuria lihansyöjiä ja myöhäisjurakauden menestyneimpiä saalistajia. Niistä tunnetuin on Allosaurus, joka hallitsi Pohjois-Amerikan keskilänttä veitsimäisine hampaineen, hurjine kynsineen sekä pitkine vahvoine jalkoineen. Se saalisti stegosauruksia ornitopodeja ja ryhmissä jopa sauropodeja. Allosauridae heimolla oli suuret varhaiset kallot ja kolmisormiset eturaajat, ja niitä on löydetty Pohjois-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta. Tyrannosaureista poiketen monilla allosaureilla oli kookkaat ja vahvat eturaajat joilla ne pystyivät tarttumaan saaliiseen. Niitä seurasi lopulta Carcharodontosauridae, joka oli spinosaurien rinnalla Gondwanan hallitsevia petoryhmiä varhais-ja myöhäisliitukaudella ja jonka lajeja on löydetty myös Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta.

Carcharodontosauridae-heimoon kuuluvat Neovenator Wightsaarelta sekä Gigantosaurus,Mapusaurus ja tietenkin itse Carcharodontosaurus. Jotka olivat samaa kokoa kuin tyrannosaurus Rex tai suurempia. Linja-auton pituinen Gigantosaurus oli näistä suurin, ja sen kallo oli ihmisen pituinen ja täynnä veisenkokoisia viiltäviä hampaita. Luultavasti kaikki kolme saalisti liitukaudella suuria titanosaureja.

Carcharodontosaurus,jonka mukaan koko Heimo oli nimetty, oli vähällä jäädä löytymättä. Sen ensimmäiset fossiilit löysi Ernst Stromer Egyptin autiomaasta 1920-luvulla, ja ne varastointiin Müncheniin. Myöhemmin ne tuhoutuivat toisen maailmansodan pommituksissa, kuten myös spinosauruksen jäänteet. ja Carcharodontosaurus tunnettiin monta vuotta vain Stromerin pirrustuksista. Kunnes vuonna 1995 Paul Sereno löysi toisen luurangon,vuotta myöhemmin Sereno ja Steve Brusatte löysivät toisen lajin, Carcharodontosaurus liguidensisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chris Wormell Lily Murray: Dinosaurium, s. 26-27. Suomentanut Sini Linteri. Big picture press, 2017. ISBN ISBN 978-951-1-32747-9.
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.