Kaula

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen kaula.

Kaula on useilla selkärankaisilla oleva pään ja vartalon yhdistävä ruumiinosa, joka on oleellinen ravinnon ja ilman kulkureitti ruumiiseen. Lisäksi kaulan kautta kulkee merkittäviä verisuonia sekä aivot ja muun ruumiin yhdistäviä hermoja. [1]

Miehillä on paksumpi kaula kuin naisilla. Miehen kaulan ympärysmitta on keskimäärin 40,5 senttimetriä ja naisen 34,2 senttimetriä.[2]

Ihmisen kaulan anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luuston anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaulan kohdalla olevaa selkärangan osaa kutsutaan kaularangaksi. Se muodostuu seitsemästä kaulanikamasta, joiden välissä ovat rustomaiset välilevyt. Nikamien osat ovat nikaman solmu ja siitä taaksepäin lähtevä nikaman kaari, josta lähtee useita haarakkeita. Kaulanikamista ensimmäisessä eli ylinnä olevassa atlaksessa ei ole lainkaan nikaman solmua. Toisen kaulanikaman eli aksiksen "hammas" työntyy atlaksen kaaren läpi. Nämä nikamat ovat erikoistuneet pään liikkeisiin. Nyökkääminen tapahtuu takaraivoluun ja atlaksen välissä, kiertoliike atlaksen ja aksiksen välissä.

Pehmytkudosten anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leuan alla keskellä on kieliluu. Heti sen alla on näkyvä kohouma, joka on kilpirusto. Sitä kutsutaan aataminomenaksi ja se on miehillä näkyvämpi kuin naisilla. Alempana olevan rengasruston ja rintalastan yläpuolisen kuopan välissä ovat henkitorvi ja kilpirauhasen kannas.

Kaulan sivuilla näkyvin on rintalasta-kartiolisäkelihas, joka taivuttaa ja pyörittää päätä. Tämä lihas myös erottaa rintalastan yläpuoliset kolmionmuotoiset kuopat toisistaan. Leuanalusrauhanen sijaitsee heti leukaperän pohjukan alla. Kaulavaltimon linja kulkee rintalastan ja solisluun nivelmästä leukaperien taitekohtaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.