Epäkäslihas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”epäkäs” ohjaa tänne. Geometrisesta kuviosta kerrotaan artikkelissa Epäkäs (geometria).
Kuvassa epäkäslihas väritettynä punaiseksi.

Epäkäslihakset (yks. lat. musculus trapezius) ovat suuret yläselässä sijaitsevat lihakset, jotka osallistuvat olkavarren/olkapään vetämiseen ylöspäin, mediaalisuuntaan ja alaspäin, myös scapulan (lapaluun) kiertoon. Epäkäslihas on pinnallinen ohut, leveä ja kolmionmuotoinen lihas, jota hermottaa lisähermo.[1]

Lihaksen lähtökohdat: takaraivon ylempi niskaviiva (Linea nuchae superior), C7-TH12 nikamien okahaarakkeet. Lihaksen kiinnityskohdat: Ylempi osa kiinnittyy solisluuhun (clavicula), keskimmäinen osa olkalisäkkeeseen (acromion), alempi osa lapaluun harjuun (spina scapulae).

Mutta ennen kaikkea se ankkuroi (fiksoi) lapaluun paikoilleen olkavartta liikutettaessa. Muita lapaluuta fiksoivia lihaksia ovat mm. musculus rhomboideus minor ja major (suunnikaslihas).[1]

Lihaksen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäkäslihas (trapezius) on tärkeä lihas hartian ja niskan liikkeissä. Sen yläosa auttaa nostamaan olkapäitä ja lapaluuta, mikä on olennaista käsien nostamisessa ja pään liikuttamisessa.

Keskiosa lihaksesta tukee hyvää ryhtiä vetämällä lapaluut taakse ja yhteen, kun taas alaosa tasapainottaa lapaluun liikkeitä alaspäin. Epäkäslihas vaikuttaa merkittävästi ryhdin ylläpitämiseen, mikä on tärkeää kehon optimaaliselle toiminnalle, lihasten ja nivelten kuormituksen vähentämiselle, paremmalle hengitykselle ja mielialan parantamiselle, tehden siitä keskeisen lihaksen kehon hyvinvoinnissa ja terveydessä.

Yleiset vaivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäkäslihas on altis useille vaivoille, joista yleisimpiä ovat jännitysniska ja hartiasäryt. Nämä vaivat ilmenevät usein kipuna ja jäykkyytenä niskan ja hartioiden alueella, ja ne voivat johtaa päänsärkyyn ja liikkuvuuden rajoittumiseen.

Tyypillisiä syitä näihin vaivoihin ovat huono ergonomia, pitkäaikainen staattinen asento ja yksipuolinen lihasrasitus. Stressi ja psykologinen jännitys voivat myös pahentaa oireita. Oikeanlainen ergonomia, säännöllinen liikunta ja stressinhallinta ovat keskeisiä tekijöitä epäkäslihaksen vaivojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Lihaksen harjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntosalilla epäkäslihasten yläosaa voidaan parhaiten harjoittaa olankohotuksella. Epäkäslihasten ala- ja keskiosa puolestaan rasittuu parhaiten erilaisilla souduilla ja maastavedossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Procedure umaryland.edu. Arkistoitu 5.7.2015. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.