Epäkäslihas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”epäkäs” ohjaa tänne. Geometrisesta kuviosta kerrotaan artikkelissa Epäkäs (geometria).
Kuvassa epäkäslihas väritettynä punaiseksi.

Epäkäslihakset (yks. lat. musculus trapezius) ovat suuret yläselässä sijaitsevat lihakset, jotka osallistuvat olkavarren/olkapään vetämiseen ylöspäin, mediaalisuuntaan ja alaspäin, myös scapulan (lapaluun) kiertoon. Epäkäslihas on pinnallinen ohut, leveä ja kolmionmuotoinen lihas, jota hermottaa lisähermo.[1]

Lihaksen lähtökohdat: takaraivon ylempi niskaviiva (Linea nuchae superior), C7-TH12 nikamien okahaarakkeet. Lihaksen kiinnityskohdat: Ylempi osa kiinnittyy solisluuhun (clavicula), keskimmäinen osa olkalisäkkeeseen (acromion), alempi osa lapaluun harjuun (spina scapulae).

Mutta ennen kaikkea se ankkuroi (fiksoi) lapaluun paikoilleen olkavartta liikutettaessa. Muita lapaluuta fiksoivia lihaksia ovat mm. musculus rhomboideus minor ja major (suunnikaslihas).[1]

Lihaksen harjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntosalilla epäkäslihasten yläosaa voidaan parhaiten harjoittaa olankohotuksella. Epäkäslihasten ala- ja keskiosa puolestaan rasittuu parhaiten erilaisilla souduilla ja maastavedossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pearl, Bill: Getting Stronger: Weight Training for Sports. Shelter Publications In, 1986. ISBN 0-89586-440-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Procedure umaryland.edu. Arkistoitu 5.7.2015. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.