Jason David Frank

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jason David Frank
Jason David Frank vuonna 2013.
Jason David Frank vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt4. syyskuuta 1973 (ikä 48)
Covina, Kalifornia
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Vapaaottelija
Lempinimi Fearless
Pituus 180 cm
Paino 97 kg
Kätisyys oikea
Taistelutyyli karate, thainyrkkeily, brasilialainen jujutsu
Tilastot
Ottelut 1
Voitot 1
– luovutuksella 1
Tappiot 0
Jason David Frank
Jason David Frank Photo Op GalaxyCon Raleigh 2019.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt4. syyskuuta 1973 (ikä 48)
Yhdysvallat Covina, Kalifornia
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–2010
Merkittävät roolit Tommy Oliver
(Power Rangers)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jason David Frank (s. 4. syyskuuta 1973 Covina, Kalifornia) on yhdysvaltalainen karateka, näyttelijä ja vapaaottelija, joka tunnetaan parhaiten Tommy Oliverin roolista televisiosarjassa Mighty Morphin Power Rangers. Frankilla on 8. danin musta vyö Toso Kune Do karatessa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank syntyi Kaliforniassa vuonna 1973 ja kiinnostui nuorella iällä kamppailulajeista. Hän alkoi harrastamaan karatea 4-vuotiaana ja sai 12-vuotiaana mustan vyön, jonka myötä ryhtyi myöhemmin opettajaksi muille lapsille.[1] Hän kävi Bonita High Schoolia, josta valmistuttuaan päätti yhdessä silloisen tyttöystävänsä kanssa ostaa The Red Dragon -karatekoulun, jossa hän aloitti lajin harrastamisen.[1] Frankilla on 7. dan-asteen musta vyö ja vuonna 2007 hänellä oli omistuksessa neljä karatekoulua. Frank on harjoitellut muitakin karaten tyylisuuntia Shotokanin lisäksi, muun muassa Wado-ryuta. Näiden myötä hän on kehittänyt oman tyylisuuntansa nimeltä Toso Kune Do, joka tarkoittaa englanniksi "Way of the Fighting Fist".

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frankin näyttelijän ura sai alkunsa vuonna 1993, kun eräs agentuuri etsi uusia näyttelijöitä, jotka osaisivat karatea. Eräs agenteista vieraili The Red Dragon -karatekoulussa ja halusi edustaa Frankia, mutta tämän oli leikattava pitkät hiuksensa. Frank leikkasi hiuksensa lyhyemmäksi ja matkasi seuraavan kerran kohti agentuuria, jotka eivät kuitenkaan ehtineet keskustella asiasta ollessaan kiireellisiä kuvaamaan Coca Cola -mainosta. He kuitenkin antoivat Frankille Mighty Morphin Power Rangers -televisiosarjaan liittyvän käsikirjoituksen Rangerin roolia varten, sekä osoitteen.[2] Koe-esiintymisen jälkeen hän sai soiton takaisin ja matkasi Saban Entertainmentiin, jossa hänen lisäkseen oli kymmenen naista jatko koe-esiintymisissä. Roolina olikin Keltainen Ranger, jota varten muun muassa Thuy Trang oli koe-esiintymässä.[2] Frank lopulta palkattiin sarjaan 10 jakson ajaksi. Hän esitti sarjassa Tommy Oliveria, joka toimi aluksi pahana Vihreänä Rangerina ja sittemmin liittyi kuudenneksi jäseneksi Power Rangers -ryhmään. Frankin poistuttua sarjasta fanit kirjoittivat FOXille noin 10 senttimetriä paksun vetoomuksen, jossa he pyysivät palauttamaan hänen esittämänsä hahmon Tommy Oliverin takaisin sarjaan.[3] Alun perin hänen tarkoituksensa oli esittää toisessa Sabanin tuottamassa sarjassa VR Troopersissa päähahmoa Ryan Steelea ja näyttelijä Brad Hawkinsin oli tarkoitus esittää Valkoista Rangeria Power Rangersin toisella tuotantokaudella. Fanien vetoomuksen vuoksi kaksikon roolit vaihtuivat ja Frank palasi takaisin Power Rangersin pariin.[2]

Sittemmin ensimmäisen sarjan jälkeen Frank on tehnyt eniten esiintymisiä Power Rangers -sarjoissa myös jaksomäärissä.[1] Sarjoihin kuuluvat Mighty Morphin Power Rangerin lisäksi Zeo, Turbo, Wild Force ja Dino Thunder. Wild Forcessa hän teki sarjan kymmenvuotisjuhlassa erikoisesiintymisen jaksossa "Forever Red" yhdessä Austin St. Johnin kanssa. Dino Thunderiin hän päätyi päärooliin monen vuoden jälkeen Douglas Sloanin kautta, jonka kanssa hän työskenteli aikaisemmin muun muassa Power Rangers Zeossa. Lisäksi Frank esiintyi molemmissa elokuvissa Power Rangers ja Power Rangers turbovaihteella. Hän on myös näytellyt eniten erivärisiä Rangereita, kuten vihreää, valkoista, mustaa ja kaksi kertaa punaista.

Power Rangersin jälkeen Frank keskittyi työskentelemään neljän karatekoulunsa parissa.[2] Hän esiintyi vielä satunnaisesti elokuvissa, kuten vuonna 2007 Fall Guy: The John Stewart Storyssa ja The Junior Defendersissä sekä vuonna 2010 The One Warriorissa.

Vapaaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkään karatea harrastanut Frank ryhtyi myöhemmin vuonna 2006 harrastamaan myös thainyrkkeilyä. Hän otteli kaksi näytösottelua, jotka päättyivät tyrmäysvoittoon. Vuotta myöhemmin Frank kiinnostui vapaaottelusta ja ryhtyi harjoittelemaan brasilialaista jujutsua. Hänellä on purppura vyö, joka on kolmanneksi korkein vyöarvo. Frankin ensimmäinen ottelu oli määrä otella 23. kesäkuuta 2007 Ron McMastersia vastaan. Frank kuitenkin kieltäytyi ottelemasta, kun tapahtuma muutettiin vapaaottelusta nyrkkeilyyn.[4] Hän ei myöskään pitänyt promoottorin tavasta mainostaa hänen Power Rangers -rooliaan.

Frank julkisti 21. elokuuta 2009 tehneensä sopimuksen SuckerPunch Entertainmentin kanssa, joka on erikoistunut markkinointi- ja hallintoyhtiö vapaaottelun parissa. Hän ryhtyi harjoittelemaan UFC-ottelija Melvin Guillardin kanssa. Frank aloitti vapaaottelemisen aluksi amatööritasolla ja otteli lopulta ensimmäisen ammattilaisottelunsa Jonathon Mackia vastaan 30. tammikuuta 2010. Hän voitti ottelun luovutuksella ensimmäisessä erässä. Frank otteli vielä vuoden aikana kolme ottelua, jotka hän voitti. Myöhemmin Frank ilmoitti Facebook-fanisivuillaan ottelevansa ensimmäistä kertaa ammattilaisottelussa 4. elokuuta 2010 Houstonissa Jose Roberto Vasquezia vastaan. Frank voitti myös ottelun 46 sekunnissa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli
2007 The Junior Defenders Tommy Keen
Fall Guy: The John Stewart Story John Stewart
2003 Unelma Pariisista Chad
1997 Power Rangers turbovaihteella Tommy Oliver
Groupies
1995 Power Rangers Tommy Oliver

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarja Rooli
2002 Power Rangers: Wild Force Tommy Oliver
The Residents of Washington Heights Blaine Peterson
2000 Undressed Carl
1997 Meego Karate sensei
1996 Sweet Valley High AJ
Family Matters Skull
Mighty Morphin Alien Rangers Tommy Oliver
1994 VR Troopers Adam Steele
1993–1995 Mighty Morphin Power Rangers Tommy Oliver

Vapaaottelutilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaaottelutilastot
Amatööritason vapaaottelutilastot

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank oli naimisissa Shawna Frankin kanssa vuosien 1994–2001 aikana ja heillä on kaksi poikaa, Jacob ja Hunter. Frank meni myöhemmin uudelleen naimisiin nykyisen vaimonsa Tammie Frankin kanssa. Heillä on yksi tytär, Skye.[1]

Hänellä oli myös vanhempi veli, joka menehtyi vuonna 2001 ollessaan 29-vuotias.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jason David Frank Biography Internet Movie Database. Viitattu 1.1.2009. (englanniksi)
  2. a b c d Anime Festival of Orlando, 2007. Viitattu 10.6.2009. (englanniksi)lähde tarkemmin?
  3. Jim Bassardin haastattelu New Yorkin U.S.A Martial Arts Hall of Fame tilaisuudessa vuonna 2007.lähde tarkemmin? Viitattu 10.6.2009. (englanniksi)
  4. Power Ranger a no show 21.6.2007. Viitattu 6.1.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jason David Frank.