David Yost

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Yost
Henkilötiedot
Koko nimi David Harold Yost
Syntynyt7. tammikuuta 1969 (ikä 55)
Yhdysvallat Council Bluffs, Iowa
Ammatti näyttelijä
tuottaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–
Merkittävät roolit Billy Cranston
(Mighty Morphin Power Rangers)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

David Harold Yost (s. 7. tammikuuta 1969 Council Bluffs, Iowa) on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja ja entinen telinevoimistelija, joka tunnetaan parhaiten roolistaan Billy Cranstonina televisiosarjassa Mighty Morphin Power Rangers.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yost syntyi Council Bluffsissa, Iowassa, mutta asui useimmiten ympäri Yhdysvaltoja. Hän kilpaili myös useissa telinevoimistelun kansallisissa kisoissa ja saavutti muun muassa Iowan ja Montanan osavaltion mestaruudet. Yost valmistui vuonna 1991 Gracelandin collegesta Lamonissa opiskeltuaan viestintää ja näyttelemistä. Sittemmin Yost muutti Kaliforniaan pyrkiäkseen näyttelijäksi. Elokuussa 2010 David Yost kyllästyttyään asiaa koskeviin vihjailuihin myönsi olevansa homoseksuaali[1].

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yostin koe-esiinnyttyä vuonna 1993 uutteen sarjaan Mighty Morphin Power Rangers hän sai roolikseen olla ensimmäinen sininen Ranger, Billy Cranston, joka piti hallussaan Triceratopsin ja myöhemmin suden voimaa. Yost oli ensimmäisessä sarjassa ainut näyttelijä, joka esiintyi jokaisessa jaksossa, kun osa näyttelijöistä jätti sarjan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Hän näytteli myös vuonna 1995 sarjasta tehdyssä elokuvassa Power Rangers, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 66 miljoonaa dollaria.[2] Mighty Morphin Power Rangersin päätyttyä vuonna 1996 Yost jatkoi Billy Cranstonin roolissa uudessa Power Rangers Zeossa, mutta hänen hahmonsa ei enää toiminut Power Rangerina vaan teknisenä neuvonantajana. Zeon ollessa loppusuoralla Yost jätti sarjan oltuaan tyytymätön työympäristöönsä.[3] Hänen oli tarkoitus esiintyä elokuvassa Power Rangers turbovaihteella ja saada sen myötä merkittäväkin rooli seuraavassa televisiosarjassa Power Rangers Turbo, mutta Yostin jättäessä sarjan suunnitelma ei koskaan toteutunut.

Power Rangersin jälkeen Yost esiintyi vielä elokuvassa After Diff'rent Strokes: When the Laughter Stopped ja toimi televisiotuottajana 2000-luvun alussa. Yost palasi noin kymmenen vuoden tauon jälkeen takaisin näyttelemisen pariin jännityselokuvan Degeneraten myötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.stara.fi/2010/08/27/david-yost-tuli-kaapista/
  2. Mighty Morphin Power Rangers: The Movie Box Office Mojo. Viitattu 2.1.2009. (englanniksi)
  3. David Yostin haastattelu Anime Festivalissa, Orlandossa 2010