Fullmetal Alchemist

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Envy” ohjaa tänne. Se voi tarkoittaa myös vuonna 2004 valmistunutta Hollywood-elokuvaa Envy – kakasta asiaa.
Fullmetal Alchemist
Fullmetal Alchemistin päähenkilöt, veljekset Alphonse ja Edward Elric
鋼の錬金術師
(Hagane no Renkinjutsushi)
Genre fantasia, seikkailu, toiminta, komedia, kauhu
Manga
Tekijä Hiromu Arakawa
Julkaisija Japanin lippu Square Enix/Gangan Comics
Suomen lippu Sangatsu Manga
Sarjajulkaisulehti Monthly Shonen Gangan
Ensimmäinen painatus helmikuu 2002kesäkuu 2010
Kirjojen lukumäärä Japanin lippu 27
Suomen lippu 27 käännetty suomeksi
TV-anime: Fullmetal Alchemist
Ohjaaja Seiji Mizushima
Studio BONES
Lähetyskanavat Japanin lippu MBS-TBS, Animax, Bandai
Suomen lippu Subtv
Alkuperäinen lähetyskierros 4. lokakuuta 20032. lokakuuta 2004
Jaksojen määrä 51
TV-anime: Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Ohjaaja Yasuhiro Irie
Studio Bones
Lähetyskanavat Japanin lippu MBS, TBS
Alkuperäinen lähetyskierros 5. huhtikuuta 20094. heinäkuuta 2010
Jaksojen määrä 64
Elokuva: Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa
Ohjaaja Seiji Mizushima
Studio BONES
Julkaisupäivämäärä Japanin lippu 23. heinäkuuta 2005
Kesto 103 min.
OVA: Premium Collection
Ohjaaja Seiji Mizushima
Studio BONES
Jaksojen määrä 40 min.
Julkaisupäivät Japanin lippu 29. maaliskuuta 2006

Fullmetal Alchemist (jap. 鋼の錬金術師, Hagane no Renkinjutsushi, "teräsalkemisti") on Hiromu Arakawan manga, joka on myös käännetty kahdeksi eri animesarjaksi. Ensimmäinen anime-versio sisältää 51 jaksoa ja se esitettiin Japanin TV:ssä 4. lokakuuta 20032. lokakuuta 2004. Suomessa Subtv:llä anime esitettiin ensimmäisen kerran 4. helmikuuta 2007 - 20. helmikuuta 2008. Ensimmäisen animen juoni sisältää suuren määrän juonellisia muutoksia ja eroavaisuuksia mangaan nähden, ja se alkaa erota mangasta suunnilleen kahdeksannen kirjan kohdalla, johon asti juonet ovat samantapaisia. Animen jatkoksi on tehty myös elokuva Gekijōban "Hagane no Renkinjutsushi: Shanbara o Yuku Mono" (engl. Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa).

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Fullmetal Alchemist oli sijalla 95.[1]

Huhtikuussa 2009 ilmoitettiin, että sarjasta tehtäisiin uusi anime, Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Brotherhood toimii ns. "reboottina", eli se aloittaa tarinan uudelleen alusta alkaen, mutta siten että juoni seuraa tarkemmin alkuperäistä mangaa. Sarjan viimeinen jakso esitettiin 4. heinäkuuta 2010. Jaksot on myös julkaistu virallisesti YouTubessa tekstityksin varustettuna muutamia päiviä Japanin esityksen jälkeen. Jaksoja tuli yhteensä 64.


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina sijoittuu toiseen maailmaan, maailmansotien välillä, ja siitä voi löytää monia yhtäläisyyksiä 1. maailmansotaan. Juoni alkaa vuonna 1910 Resemboolin kylässä, Amestris-nimisessä sotilasvaltiossa (anime-versiossa tämä maailma on maapallon rinnakkaisulottuvuus), jossa alkemia on mahdollista. Nuoret Elricin veljekset, Edward, 11, ja Alphonse, 10, yrittävät tehdä jotain, missä kukaan ei ole aikaisemmin onnistunut: herättää tuntemattomaan sairauteen menehtyneen äitinsä takaisin kuolleista. He eivät kuitenkaan onnistuneet tässä, vaan vaihtokaupan laeissa toimiva alkemia iski heihin takaisin. Edward menetti vasemman jalkansa ja Alphonse koko ruumiinsa vaihdossa, jonka seuraukset olivat kammottavat. Alphonse pelastui Edwardin uhratessa vaihtokaupassa oikean kätensä ja kiinnittäessään veljensä sielun huoneessa lojuneeseen haarniskaan. Heidän yrityksensä kurottaa yli ihmisiltä sallittujen rajojen oli fiasko.

Vuoden kuluttua vanhempi veljeksistä on saavuttanut Valtionalkemistin - kansan suussa Armeijan Koiran - aseman ja Elricin veljesten nimi kerää mainetta. Kaksikko etsii viisasten kiveä, tarunhohtoista esinettä, jonka kerrotaan luovan mitä tahansa tyhjästä ja täydellisesti vaatimatta vaihdossa mitään jo olemassa olevaa. Tämä on veljesten ainoa toivo saada heidän ruumiinsa takaisin entiselleen. Heidän aikeidensa edessä ovat kuitenkin homunculukset (homunculusten motiivien suhteen mangan ja animen väliset juonikulut ovat hyvin erilaisia) ja kostonhaluinen ishvaali, sarjamurhaaja Scar. Veljekset kohtaavat matkallaan myös monia muita vastustajia.

Elokuva on puolestaan jatkoa animelle. Lisäksi Fullmetal Alchemist -animen alkuperäiset tekijät ovat tehneet elokuvaan liittyvän komediapätkän, Chibi Party OVAn, jossa hahmot on piirretty chibi-tyyliin. Hahmoilla on myös oikeat äänet. Party OVA on lyhyt, ja alkaa siitä, mihin Fullmetal Alchemist-elokuva (Conqueror of Shamballa) loppuu. Fullmetal Alchemistiin on tehty myös neljä muuta OVAa: Kids, Liveaction, Alchemists vs. Homunculi ja Reflections.

Mangan ja Brotherhood-animesarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alkuluvuissa Edward ja Alphonse kiertelevät ympäri Amestrisiä salaperäistä Viisasten kiveä etsien, ja mangan juoni koostuu heidän vain löyhästi toisiinsa liittyvistä seikkailuistaan. Myöhemmin palaset alkavat kuitenkin loksahdella paikoilleen, ja veljekset saavat tietää homunculusten salaliitosta, jonka on määrä koitua koko Amestrisin kansan kohtaloksi. Homunculukset aikovat toteuttaa Amestrisissa saman, mikä aiemmin tuhosi muinaisen kuningaskunnan, Xerxeen, yhdessä yössä. Ed, Al ja heidän luotettunsa ryhtyvät purkamaan monimutkaista salaliittoa, mutta homunculukset ja heidän johtajansa ovat koko ajan askelen edellä. Paljastuu, että koko sotilasvaltion armeijan ylin johto on sotkeutunut salaliittoon ja toimii homunculusten apuna. Myöskään Viisasten kivi ei ole aivan sitä mitä veljekset ovat luulleet.

FMA: Brotherhood eli toinen anime ei ole jatkoa ensimmäiselle, vaan itsenäinen sarja. Alkuperäinen FMA-anime aloitettiin, kun mangaa oli julkaistu vasta muutama kirja. Näin ollen ensimmäisen animen tekijät kehittivät vaihtoehtoisen loppuratkaisun ja muuttivat juonta oleellisesti. Alkuperäisessä animessa on monia ongelmakohtia ja epäloogisuuksia, jotka manga on myöhemmin selittänyt. FMA: Brotherhood kertoo alusta loppuun saman tarinan kuin manga, eli sen "käsikirjoittaja" on Hiromu Arakawa itse. Hahmonkehitystä tapahtuu verrattain enemmän ja juoni on monimutkaisempi. Myös esimerkiksi Ishvaalin sodasta kerrotaan paljon enemmän ja homunculusten alkuperää ja motiiveja taustoitetaan huomattavasti kattavammin.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Edward Elric – Edward ("Ed") on kaikkien aikojen nuorin valtionalkemisti: hän sai arvon jo kaksitoistavuotiaana. Armeijassa hän saa alkemistinimekseen Hagane no Renkinjutsushi (englanniksi Fullmetal Alchemist, suomeksi Teräsalkemisti virallisen suomennoksen mukaan, sillä alkuesittelyssä mainittu japaninkielinen sana "hagane" tarkoittaa terästä) teräksisen oikean kätensä ja vasemman jalkansa takia. Hänen luonteensa on hyvin äkkipikainen, ja hän saa aina raivokohtauksen kuullessaan jonkun huomauttavan hänelle lyhyydestään. Häntä kutsutaan esikunnissa usein pelkästään "Teräkseksi", joka onkin Führerin alun perin hänelle antama lisänimi. Kirjassa 4 myös selviää, että hän inhoaa maitoa. Tätä pidetäänkin yhtenä syynä hänen lyhyyteensä, kuitenkin lähes sarjan lopussa Alphonse keksii teorian, jonka mukaan Edward ylläpitäisi Alphonsen ruumista tämän puolesta ja olisi tästä syystä lyhyt ja uninen. Hän kuitenkin pitää kovasti muhennoksesta, vaikka siinä on maitoa. Myös omenapiirakka tuntuu olevan Edwardille suurta herkkua. Ensiesiintyminen luonnollisesti kirjassa 1, sillä hän on sarjan päähenkilö. Koska Edward on valtionalkemisti, hänellä on majurin valtuudet. Viimeisessä kirjassa 27 Ed saa kätensä takaisin Alin vaihdettua sielunsa siihen. Ed noutaa Alin takaisin käyttäen oman "Totuuden porttinsa" pääsymaksuna, menettäen samalla kykynsä käyttää alkemiaa. Hänen japaninkielinen ääninäyttelijänsä animessa on Romi Paku ja englanninkielinen ääni Vic Mignogna.
 • Alphonse Elric – Alphonse ("Al") on Edwardin vuotta nuorempi pikkuveli, kohtelias, maltillinen ja hivenen arka poika suurikokoisen haarniskan hahmossa. Pitää kovasti kissoista ja haluaisi tyttöystävän. Alphonse menetti yrityksessä herättää veljesten äiti henkiin koko vartalonsa, mutta Edward kiinnitti Alphonsen sielun huoneessa olleeseen haarniskaan. Siksipä haarniska on tyhjä sisältä ja Alphonsen sielun pitää kiinni haarniskassa vain Edin piirtämä verisinetti. Tässä muodossa Alphonse ei voi tuntea kipua tai väsymystä, eikä hän vanhene. Toinen päähahmoista, joten on myös heti kirjassa 1. Sarjassa Alphonsea luullaan usein Edin sijaan teräsalkemistiksi haarniskan takia. Al tahtoisi oikean kehonsa takaisin myös siksi, että saisi syödä omenapiirakkaa. Mangassa selviää, että tämän haarniska oli Van Hohenheimin keräilyhaarniska. Viimeisessä kirjassa 27 Al vaihtaa sielunsa Edin käteen, jotta tämä voisi taistella homunculusten Isää vastaan. Myöhemmin Ed noutaa Alin ruumiin ja sielun takaisin tähän maailmaan. Hänen japaninkielinen ääninäyttelijänsä on Rie Kugimiya.
 • Winry Rockbell – Winry on Elricin veljesten Resemboolissa asuva lapsuudenystävä ja automail-mekaanikko; hän teki isoäitinsä Pinako Rockbellin kanssa Edwardille tämän automail-proteesit. Winry menetti lääkärivanhempansa pienenä Ishvaalin sodassa. Winryä luullaan usein Edwardin tyttöystäväksi, mutta hän on vain Edin ystävä (Mangan käsikirjoituksessa Ed kosii lopussa Winryä). Rakastaa koneita ja purkamista. Haluaa maailman parhaaksi mekaanikoksi. Winry nähdään ensimmäisen kerran kirjassa 3. Tuppaa usein mukiloimaan Edwardia jakoavaimella yleisimpänä syynä tämän tapa rikkoa automailinsa joka tappelussa johon joutuu.
 • Roy Mustang – Eversti Roy on tuleen erikoistunut sotilasalkemisti, alkemistinimenään Honō no Renkinjutsushi (Flame Alchemist, suomeksi Tulialkemisti). Hän haluaa nousta Führeriksi ja saada Amestriksen sodan loppumaan (ja vaihtaa armeijan pukeutumiskoodia niin, että naisten olisi pidettävä minihameita). On tiuhaan tahtiin treffeillä eri naisten kanssa, vaikka tuntuukin välittävän eniten Rizasta. Roy on sarkastinen ja vaikuttaa kylmältä, mutta on pohjimmiltaan hyväsydäminen eikä anna toverinsa kuolla silmiensä edessä. Menettää näkönsä Priden pakotettua hänet avaamaan Totuuden portin kirjassa 24, mutta saa sen takaisin Marcohin viisasten kiven avulla viimeisessä kirjassa 27. Saa ensimmäisessä animessa silmälapun vasemman silmänsä päälle. Ilmaantui myös kirjassa 1.
 • Riza Hawkeye – Luutnantti. Royn henkilökohtainen henkivartija ja alainen sekä taitava aseidenkäyttäjä. Omistaa koiran nimeltä Black Hayate. Rizankin löytää kirjasta 1. Hänen selkäänsä on tatuoitu synteettigrammia muistuttava salaperäinen kuvio. Rizalla on myös tunteita Royta kohtaan.
 • Alex Louis Armstrong – Majuri (Strong Arm Alchemist, suomeksi Rautanyrkkialkemisti), yhdistää fyysisen voiman ja alkemian. Rakastaa lihaksiaan ja niiden esittelyä muille yli kaiken. Liikuttuu helposti ja on hyvä piirtämään. Alex nähtiin ensimmäisen kerran kakkoskirjassa.
 • Maes Hughes – Everstiluutnantti. Naimisissa, palvoo vaimoaan Graciaa ja kolmevuotiasta tytärtään Elysiaa yli kaiken. Pitää monen tunnin perhepotrettiesittelyitä varomattomille ja osaa käyttää tappavan taitavasti heittoveitsiä. Nimi on usein kirjoitettu myös Mäes Hughes. Nähdään ensimmäistä kertaa kirjassa 2 ja kuolee kirjassa 4, Envyn ampumana puhelinkoppiin.
 • Pinako Rockbell - Winryn isoäiti ja Alphonsen ja Edwardin sijaishuoltaja. Tavataan kirjassa 3. Rakensi Winryn kanssa Edwardille Automailin. Vakiona hänet nähdään piippu suussaan, ja toisena tuntomerkkinä pikkumyymäinen nuttura keskellä päätä
 • Trisha Elric - Alphonsen ja Edwardin äiti. Trisha kuolee tuntemattomaan kulkutautiin. Edward ja Alphonse olivat vielä nuoria, eivätkä pystyneet hyväksymään tämän kuolemaa, vaan yrittivät saada äitinsä takaisin kielletyllä ihmissynteesillä. Tämän näkee hyvin kirjassa 2 Edwardin unessa. Animessa epäonnistuneen ihmissynteesin seurauksena syntyi Trishaa muistuttava homunculus Sloth (suomeksi laiskuus). Trisha on luonteeltaan hyvin lempeä, ja hyvä äiti.
 • Izumi Curtis - Alphonsen ja Edwardin opettaja. Opetusmenetelmiltään varsin ankara ja hyvin taitava alkemisti, Alphonse ja Edward sanovat hänen olevan ainoa henkilö jota he pelkäävät. Opetusaikana veljekset joutuivat mm. selviytymään yksistään autiolla saarella kuukauden. Izumi on työkseen lihakauppias miehensä kanssa. Izumi oli saanut aiemmin lapsen, joka kuoli jo vauvana. Hän yritti herättää vauvan henkiin suorittamalla ihmissynteesin, mutta se epäonnistui aivan kuten kävi myös Edille ja Alille. Vastareaktiona hän menetti osan sisäelimistään, eikä voinut enää saada lapsia. Mangassa vauvan tarinaa ei viedä sen kummemmin eteenpäin, mutta animeversiossa tässä syntyi homunculus Wrath.
 • Lust (suomeksi himo) – Homunculus, joka ulkomuodoltaan vastaa nimeään. Kylmäverinen tappaja, joka voi pidentää kyntensä mielensä mukaan silpomiskäyttöön. Nähdään ensimmäisen kerran kirjassa 1 ja Mustang tappaa hänet kirjassa 10 (animessa Izumin luoma homunculus Wrath tappoi Lustin, kun tämä auttoi Edwardia ja Alphonsea). Ennen kuolemaansa hän ehtii rampauttaa Havocin koko alaruumiin. Animessa hän syntyi, kun Scarin isoveli yritti herättää kuolleen naisystävänsä eloon.
 • Gluttony (suomeksi ylensyönti, tai mässäily. Kuolemansynneistä nimen tulisi tarkoittaa kohtuuttomuutta) – Lapsenmielinen homunculus, joka syö milloin tahansa ja kirjaimellisesti mitä tahansa. Löytyi Lustin kanssa kirjasta 1. Animessa ei ole varsinaista selitystä minne sen syömä massa katoaa, mutta mangassa kerrotaan että Gluttonyn sisällä on keinotekoinen "totuuden portti", johon kaikki syöty menee. Mangassa Gluttonyn keinotekoinen portti avautuu niin, että hän tavallaan aukaisee vatsansa halki mustaksi aukoksi, jonka keskeltä tuijottaa silmä. Hän pystyy myös venyttämään halkeaman reunoilta törröttäviä kylkiluita. Kirjassa 21 Pride syö Gluttonyn saadakseen tämän voimat itselleen.
 • Envy (suomeksi kateus) – Muodonmuuttaja-homunculus. Äärimmäisen aggressiivinen, pahantuulinen ja aika sadistinen. Envy nähtiin vasta kirjassa 2. Kirjassa 8 selviää, että Envy ei ole oikeasti se miltä näyttää. Envy on aikeissa muuttua vihaisena todelliseen muotoonsa kirjassa 10, mutta Pride estää hänen aikeennsa. Lopulta tultuaan Gluttonyn nielemäksi kirjassa 13 tämä muuttui siihen taistellakseen Ediä ja Lingiä vastaan. Muoto on valtava ja ruma: lisko, jolla on neljä kättä ja neljä jalkaa. Selässä ja kyljissä kasvaa ihmismäisiä päitä, käsiä ja silmiä, oikeastaan xerxeen väen sieluja, joita Envy sanoo vain yksinkertaisesti käyttöenergiaksi, sillä kehot ja mielet ovat niiltä maatuneet jo kauan sitten. Kirjassa 13 selviää, että juuri hän aiheutti ishvaalin sisällissodan muuttumalla armeijan upseeriksi ja ampumalla ishvaalilapsen. Kirjassa 20 tohtori Marcoh tuhoaa Envyn ruumiin, jolloin jäljelle jää vain hänen "oikeaksi hahmokseen" kutsuttu sikiömäinen muoto. Kirjassa 22 Envy saa ruumiinsa takaisin, mutta jo kirjassa 23 Mustang surmaa Envyn niin monta kertaa, että tämä palaa taas tähän heikkoon muotoonsa. Kun Ed tajuaa, että Envy kadehtii ihmisiä, koska heillä on aina joku auttamassa heidät epäonnistumisen jälkeen taas jaloilleen, tämä loukkaantuu niin syvästi, että tekee itsemurhan tuhoamalla oman viisasten kivensä kaivamalla sen väkisin suustaan, ja rutistamalla sen hajalle. Animen jaksossa 49 tulee selville että Envy on Hohenheimin yritys herättää elohopeamyrkytykseen kuollut poikansa henkiin, mutta hän epäonnistui. Envy esiintyy myös elokuvassa (vain lohikäärmemuodossa) pienessä, mutta tärkeässä osassa. Elokuvassa natsit kaappaavat hänet ja käyttävät häntä portin avaamiseen, jolla he pääsisivät Amestrikseen.
 • Greed (suomeksi ahneus) - Pystyy rakentamaan kehonsa ympärilleen lähes läpäisemättömän hiilipohjaisen kuoren, jota tosin on mahdollista heikentää alkemialla. Kylmä mutta myös humoristinen homunculus. Erittäin hyvä taistelemaan, ja hän käyttää kimairoita apulaisinaan. Ensiesiintyminen kirjassa 7. King Bradley, Wrath-homunculus nappaa ihmisten kanssa liian hyviin väleihin ajautuneen "veljensä" ja kiikuttaa tämän Isän luo, jolloin Isä liittää hänet takaisin sieluunsa kirjassa 8. Kirjassa 14 Greed "syntyy uudelleen" Isän johdosta ja hänen sielunsa laitetaan Ling Yaon ruumiiseen. Ensi alkuun Greed ei tosin muista aiemman ruumiinsa aikana tapahtuneesta mitään ja muisti palaa vasta hiljalleen. Animessa Greed kuvataan traagisena hahmona. Jaksossa 34 Ed surmaa Greedin iskemällä automail-miekkansa tämän sydämeen.
 • Führer King Bradley - Amestrisin johtaja, joka todellisuudessa on homunculus (animessa nimellä Pride ja mangassa Wrath). Ensiesiintyminen homunculuksena kirjan 7 lopussa, jossa hänen silmälappunsa valahtaa pois taistelussa Greedin kanssa ja paljastaa silmän tilalla olevan Ouroboros-merkin. Voi silmänsä ansiosta ennakoida vastustajan liikkeet. Juuri silmänsä ansiosta hän oli voittamaton Ishvaalin sodassa ja ansaitsi maineellaan Führer-aseman. Taitava miekkojenkäsittelijä. Mangan tarinassa hän oli alun perin ihminen, ja nuorena häneen ruiskutettiin nestemäistä viisasten kiveä, ja siten hänestä tuli homunculus. Tätä operaatiota yritettiin moneen muuhunkin, mutta Bradley oli ainoa joka selvisi siitä hengissä. Kirjassa 21 Bradleytä kuljettanut juna räjäytetään sillalla ja lähes kaikki uskoivat tämän kuolleen. Palaa yllättäen elossa kirjassa 24. Haavoittuu vakavasti taistelun aikana samassa kirjassa ja joutuu lopulta Scarin surmaamaksi kirjassa 26.
 • Scar (suomeksi arpi) – Ishvaali, oikea nimi tuntematon, kutsumanimi selkeimmän tuntomerkkinsä, X-kirjaimen muotoisen arven mukaan, joka hänellä on keskellä naamaansa. Janoaa kostoa kansansa tuhon vuoksi (animessa osana myös miehen uskonnolliset vakaumukset) ja tappaa sen johdosta valtion alkemisteja. Scarin hyökkäykset ovat alkemiaa. Tämä tarttuu ihmiseen ja pysäyttää synteesinsä purkamisvaiheessa, jolloin uhri kuin "räjähtää sisältäpäin". Kirjassa 12 selviää että juuri Scar tappoi Winryn vanhemmat (animessa sen teki Roy Mustang, joka ei kuitenkaan tehnyt tätä omasta tahdostaan ja katui tätä syvästi). Tämä vakavasti otettava vihollinen aloitti tuhotyönsä kirjassa 2. Myöhemmin hänestä tulee Elricien liittolainen.
 • Van Hohenheim – Edwardin ja Alphonsen isä, joka lähti omille teilleen poikien ollessa vielä pieniä. Tunnetaan myös nimellä Hohenheim of Light. Hohenheim oli aiemmin orja 23 muinaisessa Xerxeessä, jossa hänen tuntematon isäntänsä käytti hänen vertaan luodakseen Homunculuksen (Isän). Homunculus sai huijattua Xerxeen kuningasta rakentamaan maanlaajuisen syntetigrammin, jonka se sitten aktivoi, sulauttaen kaikkien Xerxeen asukkaiden sielut yhdeksi suureksi viisasten kiveksi, josta se antoi puolet Hohenheimille ja puolet otti itselleen, tehden samalla Hohenheimista kuolemattoman, elävän viisasten kiven. Hohenheim kierteli ympäri maita, levittäen maahan viisasten kiveään, mahdollistaen näin alkemian synnyn. Myöhemmin Hohenheim nai Trisha Elricin ja yhdessä he saivat Edin ja Alin. Koska hän ei kestänyt nähdä lastensa kasvavan ikääntymättä itse lainkaan, hän häipyi kotoaan. Kun hänen kuolemattomuuttaan ihmettelevät ihmiset kysyivät kuka hän oikein on, hänen tavallinen vastauksensa oli "hirviö". Myöhemmin hän avusti viimeisessä taistelussa Isää vastaan, kuluttaen samalla loppuun lähes koko viisasten kivensä. Taistelun loputtua hän palaa kotiin Trishan haudalle, ja kuolee sinne, ollen tyytyväinen päästessään jälleen yhteen rakkaan vaimonsa kanssa. Ensimmäisen animen tarinassa hän kuolee elokuvassa lohikäärmemuotoisen Envyn leukoihin, murskaten itsensä niihin tarkoituksella, avaten samalla portin maailmojen välille. Nähdään ensimmäisen kerran kirjassa 10. Kuolee viimeisessä kirjassa 27.
 • Shou Tucker - Sielunparsija-alkemisti, joka on huolissaan siitä, pysyykö valtionalkemistina vai ei. Muuntaa ensin omasta vaimostaan ja myöhemmin pitääkseen valtionalkemistin virkansa tyttärestään Nina Tuckerista ja koirasta, Alexanderista, kimairan. Vaikka hän kuolee kirjassa 2, hänen tekonsa muisto jää vahvasti elämään Edwardin mieleen. Animessa Tucker ei kuole, vaan hän valmistaa kimairoja ensin homunculuksille ja sitten armeijalle. Työnsä ohella yritti keksiä keinon saada ihmissynteesi toimimaan, mutta muutti itsensä erään kokeen aikaan saannoksena kimairaksi ja pystyy nykyään hädin tuskin puhumaan.
 • Jean Havoc – Vänrikki. On yleensä aina tupakka suussa. Jean tapailee usein naisia. Lyhyt ensiesiintyminen tapahtuu kirjassa 1, tämän puhuessa everstille. Ensimmäisen kerran kirjassa 2 mainittu nimi oli virheellisesti Havock. Kirjassa 10 Havocin alaruumis halvaantuu Lustin kynsien aiheuttamasta iskusta jonka takia hän eroaa armeijasta.
 • Dominic - Automail-mekaanikko. Erakko. Esiintyy kirjassa 5, mutta mainitaan myös kirjassa 8. Teki Paninalle automail-jalat. Ei pidä ihmisistä.
 • Maria Ross - Vänrikki. Armstrongin alainen. Määrättiin suojelemaan Ediä ja Alia Scarin ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen. Rossia aletaan myöhemmin syyttää Hughesin murhasta. Ross pidätettiin ja syytteestä pidettiin kovaa meteliä mikä epäilytti Mustangia. Homunculukset olivat järjestäneet asiat niin, että ketään joka olisi voinut todistaa tämän syyttömyynen ei päästetty paikalle ajoissa. Pilkkoja Barry vapauttaa tämän ja auttaa Mustangia tämän kuoleman lavastamisessa. Myöhemmin Fuu vie Rossin Xingiin salaa aavikon yli. Esiintyy ensimmäisen kerran kirjassa 3 ja lähtee Xingiin kirjassa 10, mutta palaa vielä myöhemmissä osissa takaisin Amestrikseen.
 • Pilkkoja Barry/Numero 66 - Lihakauppias, joka rakasti lihan pilkkomista niin paljon, että alkoi öisin pilkkoa ihmisiä. 23 uhrin jälkeen hän joutui vankilaan ja tuli yleiseen tietoon, että hänet teloitettiin. Tosiasiassa hänet kuitenkin vietiin vankilan vieressä olevaan laboratorioon, jossa homonculuksille työskentelevät tutkijat kiinnittivät tämän sielun haarniskaan. Barry alettiin kutsua nimellä Numero 66 ja hän alkoi vartioida laboratoriota. Kun Elricit tunkeutuivat laboratorioon, Barry taisteli Alia vastaan ja oli täysin altavastaajana. Hämmentääkseen Alia, Barry väitti Alin muistojen ja luonteen olevan Edin mielikuvituksen tuotetta. Vänrikki Maria Rossin ja kersantti Denny Broshin tultua paikalle ja laboratorion ja räjähtäessä Barry pakeni paikalta. Barrysta ei kuulla mitään vähään aikaan, kunnes hän yrittää pilkkoa Hawkeyen. Barry "rakastuu" häneen ja antaa hänen ja Mustangin viedä itsensä kuulusteltavaksi, missä hän kertoo Lustista, Envystä ja laboratoriosta. Vääpeli Falman alkaa piilotella tätä kodissaan. Myöhemmin Barry vapauttaa Ling Yaon ja Rossin vankilasta. Homunculukset päättävät tappaa tämän ja lähettävät Barryn ihmiskehon tämän kimppuun, johon on laitettu eläimen sielu. Barry jahtaa omaa ruumistaan kunnes törmää Lustiin joka iskee haarniskan palasiksi ja Barryn ihmisruumis tuhoaa verisinetin. Tämän jälkeen haavoittunut ruumis kuolee. Esiintyy ensi kerran kirjassa 3 ja kuolee kirjassa 10.
 • Katherine Elle Armstrong - Majuri Armstrongin pikkusisko. Eversti suostutteli (ennemmin käski) Havocin treffeille tämän supernaisen kanssa. Aluksi hän vaikutti vain ujolta, täysin majurin vastakohdalta, kunnes nosti pianon ilmaan yhdellä kädellä (mikä todistaa majurin ja hänen sukulaisuuden). Antoi pakit Havocille, koska pitää veljensä kaltaisista miehistä. Katherine on hyvin sievä ja herttainen tyttö.
 • Zolf J. Kimbly - (Käännöksestä riippuen myös Solf J. Kimblee) Karmiinialkemisti. Räjähdehullu valtionalkemisti, joka tuomittiin vankilaan koska tappoi viisi upseeria. Nielaisi hänelle käyttöön annetun viisasten kiven, että hän ei joutuisi palauttamaan sitä. Tappoi Scarin isoveljen. Homuculukset vapauttivat hänet vankilasta 16. kirjan alussa. Luvussa 92 leijonakimaira Heinkel puraisee Kimblyä kaulaan, jolloin tämä haavoittui kuolettavasti. Myöhemmin samassa luvussa Pride syö hänet. Kimbly esiintyy vielä kerran Priden sisällä luvussa 106, jossa hän estää Pridea ottamasta haltuunsa Edin ruumista. Samalla kun Ed murtaa Priden ruumiin, Kimbly katoaa Priden viisasten kiven sielujen joukkoon hattuaan nostaen.
 • Sloth (suomeksi laiskuus) - Homunculus. Sloth-niminen homunculus esiintyy mangassa ja animessa, mutta on molemmissa aivan eri hahmo. Animessa Sloth on Edin ja Alin epäonnistuneen ihmissynteesin tuloksena syntynyt heidän äitinsä näköinen epäihminen, joka pystyy muuttamaan itsensä vedeksi. Lopulta Ed tappaa tämän muuttamalla tämän ruumiin veden etanoliksi, joka haihtuu pois. Mangassa Sloth taas on todella iso lihaksikas laiskimus, jonka tehtävä on kaivaa tunnelia Isän tarkoitusperien vuoksi. Isä haluaa Slothin kaivavan tunnelin Amestrisin ympäri koska hän haluaa muuttaa Amestrisin kansan viisasten kiveksi ja tehdä "Jumalasta" eli "Totuudesta" osan itseään. Tunneli toimii syntetigrammina ja verilöylyt eri aikakausina ovat yhtälö viisasten kiven luomiseksi. Sloth puhuu katkonaisesti ja on todella tyhmä. Hän ei jaksaisi kaivaa tunnelia, mutta luultavasti hän tekee sitä sillä hän pelkää Pridea. Koostaan huolimatta hän on myös homunculuksista nopein, pystyen liikkumaan nopeammin kuin silmä ehtii nähdä, tosin valtavan vauhdin takia hän ei kykene hallitsemaan suuntaansa eikä juuri hidastamaan vauhtiaan törmäämättä. Sloth joutuu lopulta Alex Louis Armstrongin surmaamaksi luvussa 96.

Vain vuoden 2003 animessa esiintyvät hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Russell & Fletcher Tringham – Esiintyivät Elricin veljeksinä saadakseen rahoituksen tutkimukseensa (sukunimi alun perin Tringum). Russell on veljeksistä vanhempi.
 • Frank Archer – Sotimiseen hurahtanut kylmäverinen sotamies, jonka puoli kehoa korvataan automaililla. Kuolee viimeisessä jaksossa Riza Hawkeyn ampumaan luotiin.
 • Dante – Animen pääpahis, homuncululusten johtaja, joka loi viisasten kiven Hohenheimin kanssa tekemällä kokeita ruttoa sairastavilla. He myös pidensivät elämän pituutta luomalla viisasten kiveä ja sen avulla he siirtelivät sielujaan kehosta toiseen. Hän oli myös pitkään Hohenheimin rakastettu. Sielun jatkuva siirtäminen kehosta toiseen alkoi aiheuttaa aina vain nopeamman ruumiin mädäntymisen (huolimatta siitä vaikka keho olisi kuinka nuori tahansa). Varasti Yokin entiseltä avustajalta, Lyralta kehon palkkaamalla hänet sisäkökseen asuessaan metsän uumenissa vanhan naisen kehossa. Yrittää animen lopussa siirtää sielunsa Rosen kehoon tässä onnistumatta ja hänen kohtalonsa jää auki. Gluttony todennäköisesti söi hänet tämän ollessa hississä, jonne Gluttony tunkeutui syömällä sen lattiaan reiän. Meidän maailmamme versio Dantesta vilahtaa elokuvassa Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa pikaisesti. Dante on myös animeversiossa Envyn äiti. Dante on Izumin (Edin ja Alin opettajan) opettaja.
 • Wrath (suomeksi viha) (Tämä hahmo on keksitty vain ensimmäistä animea varten, mangaversiossa on eri Wrath joka on myös Homunculus)– Ainoa homunculus, joka osaa käyttää alkemiaa (vain rajallisesti, hän voi muuntaa omaa ruumistaan alkemian tavoin). Syntyi Edwardin ja Alphonsen opettajan Izumi Curtiksen yrittäessä palauttaa kuolleen vauvansa takaisin eloon. Wrathilla on Edwardin oikea käsi ja vasen jalka, jotka hän otti Edwardin ja Alphonsen yrittäessä ihmissynteesiä. Wrath on vielä lapsenikäinen, joten hän muun muassa kutsuu Edwardin ja Alphonsen luomaa Slothia äidikseen, eikä omista pahemmin harkintakykyä asioissa. Wrath olisi ehkä jäänytkin kiltiksi ja leikkisäksi, sekä herkästi pelästyväksi pojaksi, jollei Envy olisi ilmaantunut kuvioihin sotkemaan asioita syöttämällä punakiveä, niin sanottua viisastenkiven esiastetta hänelle, jolloin poika muisti kaiken, ja muuttui luonteltaan pahaksi. Mangassa (ja toisessa animessa) Führer King Bradley käyttää nimeä Wrath.

Vain mangassa ja vuoden 2009 animessa esiintyvät hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ling Yao - (Käännöksestä riippuen myös Lin Yao) Yksi Xingin prinsseistä, tuli Amestrikseen etsimään viisasten kiveä. Kykenee vaistoamaan homunculusten läsnäolon. 15-vuotias, ja silti lähes 16-vuotiasta Edwardia reilusti pidempi, joka hermostuttaakin Edwardia. Lingin tulo ärsyttää Edwardia, mutta ajan mittaan heistä tulee hyvät ystävät ja Edward on jopa valmis uhraamaan itsensä pelastaakseen Lingin. Kirjassa 14 Isä tekee Lingistä uuden Greedin siirtämällä Greedin viisasten kiven Lingin ruumiiseen. Vaikka Greed saa otteen Lingin ruumiista, sillä ei silti ole kokonaista valtaa hallita Lingin kehoa. Lingillä on melkoinen ruokahalu, mutta harvemmin varaa maksaa syöpöttelyään itse. Söi muun muassa Edwardin laskuun heidän ensikohtaamisessaan ravintolassa sillä aikaa kun Ed joutui taistelemaan Alin kanssa Ranfania ja Fuuta vastaan. Kun Ling törmäsi homunculuksilta paettuaan metsässä olevassa mörskässä Edwardiin, Dariukseen ja Heinkeliin päästyään (hetkeksi) Greedin niskan päälle, hän söi heidän kaikki muonansa.
 • Ranfan – (Käännökestä riippuen myös Lanfan tai Lan Fan) Lingin henkivartija, ninjaa muistuttava nuori tyttö. Erittäin hyvä taistelulajeissa ja hänellä on kyky vaistota homunculukset. Menettää vasemman kätensä kirjassa 12 taistelussa Führeria ja Gluttonya vastaan. Kirjassa 21 hänelle on rakennettu taisteluautomail, jossa on terä. Ranfanilla on tunteita Lingiä kohtaan.
 • – Lingin henkivartija, Ranfanin isoisä. Kyky vaistota homunculukset. Kuolee Führerin kuolettavasti haavoittamana luvussa 99.
 • Mei Chan – (Käännöksestä riippuen myös May Chang) Nuori alkemisti, joka tuli Xingistä Amestrikseen etsimään kuolemattomuuden salaisuutta. Kuulee huhupuheita Edward Elricistä, saa hänestä totuutta mairittelevamman mielikuvan, ihastuu tähän tulisesti ja lähtee etsimään häntä. Mutta kun hän tapaa Edwardin, hän raivostuu (luuli Edwardia pitkäksi ja komeaksi) ja ihastuu myöhemmin Alphonseen. Hänen mukanaan kulkee kitukasvuiseksi jäänyt kesy panda Shao Mei (myös Xiao Mei), josta kaikki puhuvat kissana.
 • Garfiel - Winryn mekaanikko-opettaja. Esiintyy kirjassa 8. On luultavasti homoseksuaali. Ei tarkempia tietoja. Pukeutuu mielellään naisten vaatteisiin ja käyttää huulipunaa.
 • Pride (suomeksi ylpeys) - Esiintyy Führerin poika Selim Bradleynä, joka todellisuudessa on homunculus Pride. Riza Hawkeye paljastaa Selimin oikean henkilöllisyyden kirjassa 18. Tätä ennen Pride on näyttäytynyt mm. siluettina ja äänenä. Lapsen ruumiistaan huolimatta kaikkein voimakkain ja julmin homunculus. Hän on myös homunculuksista ensimmäinen. Muiden homunculusten tapaan Pridellakin on oma erikoiskykynsä: hän pystyy käyttämään varjoaan tuhoisena aseena ja soluttautua onttoihin esineisiin (kuten muun muassa. Alphonsen haarniskaan). Monesti Pridesta nähdäänkin vain hänen varjonsa, joka muistuttaa erehdyttävästi "Isän" alkuperäistä muotoa pullossa. Tällä kyvyllä on tosin rajoituksensa: Pride ei voi käyttää varjojaan, jos hänen ympärillään ei ole selvää valon ja varjon rajaa. Kirjassa 21 Pride muuttuu voimakkaammaksi syötyään Gluttonyn ja saatuaan tämän voimat, hajuaistin ja sen kylkiäisenä nälän, itselleen. Myös varjojen "hampaat" muuttuivat tämän seurauksena teräviksi.
 • Isä - Toisessa suomennoksessa "Valvoja" on homunculusten luoja ja johtaja. Tämän taustasta ei tiedetä paljoa, mutta hän on alkuperäinen Homunculus, jonka unelma oli saada oma keho ja päästä sen avulla pois pullossa, josta olisi kuollut poistuessaan. Orjan 23 (Hohenheimin) avulla hän toteuttaa suunnitelmansa ja muuntaa Xerxeen kansan viisasten kiveksi. Hän otti saman muodon kuin Hohenheim ja pystyy käyttämään alkemiaa liikahtamattakaan. Pystyy myös poistamaan kyvyn käyttää alkemiaa kaikilta muilta paitsi Scarilta ja Mei Chanilta (koska heidän käyttämänsä alkemia eroaa Amestrisin alkemiasta). Hän vaikuttaa myös haavoittumattomalta (Scar iskee tätä suoraan kasvoihin somaattisella hyökkäyksellä saamatta aikaan naarmuakaan). Nämä kyvyt hän on saanut muuttamalla aavikon mahtavan Xerxes-kansan jättimäiseksi viisasten kiveksi ja liittämällä puolet siitä omaan sekä puolet alkuperäisen Hohenheimin kehoihin. Hohenheim tuhoaa Isän tämän näköisen "astian", jonka Isä oli luonut Hohenheimin veren perusteella, ja palautti hänet "oikeaan" hahmoonsa, joka oli musta ja täynnä silmiä. Myöhemmin Isä käyttää viittä "ihmisuhria", Ediä, Alia, Izumia, Hohenheimia ja Mustangia tehdäkseen Amestrisin asukkaista viisasten kiveä ja avatakseen planeetan portin ja tehdäkseen "Jumalasta" eli "Totuudesta" osan itseään. Ottaa tämän jälkeen nuorta Hohenheimiä muistuttavan hahmon. Alkemistit ja Briggsin sotilaat kuluttavat Isän viisasten kiven niin, että lopulta Ed kykenee iskemään Isän ruumiin läpi, jolloin tämä joutuu imaistuksi Totuuden portin eteen, jossa Totuus lähettää sen takaisin Totuuden portin tuolle puolen, tehden lopun hänen olemassaolostaan.
 • Ling/Greed (tunnetaan myös lempinimillä "Greeling" ja "Lingreed") - Lingin uusi muoto. 14. kirjassa syntyvä Homunculus Greedin ja Ling Yaon ahne yhdistelmä. Kun Greedin "Isä" oli teloittanut Greedin, hän loi Lingin kehosta Greedin "sielulle" asuinsijan, pudottamalla viisasten kiveä Lingin verenkiertoon. Ling suostui vapaaehtoisesti ottamaan Greedin ruumiiseensa, koska uskoi näin pystyvänsä pelastamaan kansansa. Lingin ja Greedin yhdistelmä eroaa ulkonäöllisesti alkuperäisestä Lingistä viirupupillien ja vasemmassa kämmenselässä olevan ouroboros-tatuoinnin verran. Aikaisemman Greedin tavoin, myös tällä versiolla on ilkeä ja humoristinen luonne ja hän pystyy muuttamaan ihonsa timantinkovaksi käyttämällä kehossaan olevaa hiiltä. Yleensä Greed ohjaa ruumista, mutta silloin tällöin Ling saa yliotteen ja nappaa kehonsa takaisin hallintaansa vähäksi aikaa. He myös välillä vaihtavat paikkoja tilanteen vaatiessa tarkoituksella, koska Ling pystyy aistimaan homunculukset, Greed ei. Näin he tekivät muun muassa taistelussa Gluttonya vastaan. Kirjassa 27 Isä imee Greedin takaisin sisäänsä, jolloin Lingistä tulee taas ihminen. Kun Greed kapinoi Isää vastaan, tämä tappaa hänet.
 • Olivie Mira Armstrong - Kenraalimajuri. Johtaa Briggs-vuorten rajavartiostoa. Suhtautuu erittäin kylmästi veljeensä Alexiin ja tuntuu vihaavan jokaista, jonka kanssa puhuu. Halveksii suuresti keskuksen johtoa ja sotilaita, etenkin Mustangia, koska tämä pyrkii niin kovasti valtaistuimelle. Omistaa todella tulisen temperamentin. Hän käyttää mieluiten aseenaan miekkaansa. Hänelläkin on Armstrongin suvulle tyypillinen otsakiehkura, mutta on kasvattanut sen pitkäksi.
 • Buccaneer - Briggsin sotilas, sotilasarvoltaan kapteeni. Hänen vasen kätensä on korvattu taisteluautomaililla. Peloton taistelija ja yksi kenraalimajuri Armstrongin uskollisimmista alaisista. Haavoittuu kuolettavasti taistelussa Führeria vastaan kirjassa 24 ja kuolee vammojensa aiheuttamaan verenhukkaan kirjassa 25.
 • Raven - Kenraali. Isälle työskentelevä armeijanjohtokunnan jäsen. Hänen pääasiallisin tehtävänsä oli värvätä lisää väkeä Isälle armeijasta. Yrittää värvätä Olive Armstongin. Tämä suostuu pelatakseen aikaa. Lopulta Olivie tappaa hänet ja heittää hänet sementtiin, jolla paikattiin Slothin tekemä aukko. Esiintyy ensi kerran kirjassa 13 ja kuolee kirjassa 17.
 • Miles - Briggsin sotilas. Sotilasarvoltaan majuri. Kenraalimajuri Armstrongin avustaja. Puoliksi ishvaali, puoliksi amestrislainen. Tavoitteena muuttaa amestrislaisten käsityksiä ishvaaleista maan sisältä käsin. Ystävystyy myöhemmin Scarin kanssa ja kirjassa 27 ottaa hänet avustajakseen Amestrisin ishvaalipolitiikkaan.
 • "Professori" - Nimeltä mainitsematon mies, joka on työskennellyt Fatherille ainakin 50 vuotta. Juuri hän teki King Bradleystä Homunculuksen. Hänen ulkonäölleen tunnusomaiset piirteet ovat karsastuneet silmät sekä kultahammas.

Homunculukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homunculus -nimiset oliot ovat pääasialliset antagonistit sarjassa. Animessa ja mangassa Homunculuksissa on paljon eroja, sekä niiden syntytavassa ja tavoitteissa. Animessa Homunculukset syntyvät, kun kuollutta henkilöä yritetään herättää epäonnistuneesti henkiin alkemian avulla, mahdottomalla ihmissynteesillä, ja he kuvaavat seitsemää kuolemansyntiä. Mangaversiossa Homunculukset ovat viisasten kiven ympärille rakennettuja keinotekoisia ihmisiä, jotka heidän johtajansa "Isä" on tehnyt (tämä hahmo ei esiinny animessa). Fullmetal Alchemistin Homunculuksilla on epäinhimillisiä voimia; mm. Envy pystyy muuntamaan muotoaan miksi tahansa eläväksi tai elottomasti. Homunculuksilla, joita ovat Lust, Greed, Wrath, Pride, Envy, Sloth ja Gluttony, ei ole lainkaan sielua. Jokaisen Homunculuksen sisällä on keinotekoinen viisasten kivi, jonka takia ne eivät kuole helposti. Viisasten kivien ansiosta Homunculuksilla on tietty määrä "elämiä". Ne kuolevat lopullisesti vain jos ne tappaa tarpeeksi monta kertaa, mikä tarkoittaa myös, että Homunculuksilla on kiven parannusenergia, jolla ne korjaavat saamansa vammat. Homunculukset voi tunnistaa siitä, että jokaisella niistä on Ouroboros-käärmetatuointi jossain kohdassa ruumistaan.

Animeversiossa Homunculuksilla on yksi heikkous: sen henkilön jäänteet, jonka henkiinherätyksessä he syntyivät. Kun esimerkiksi sen henkilön luita on lähistöllä, Homunculus menee voimattomaksi. Homunculusten toinen ongelma on se, etteivät he sieluttomuutensa vuoksi pysty alkemiaan, paitsi Wrath, joka pystyy pystyy muuttamaan omaa ruumistaan alkemialla. Mangassa Homunculusten lopullinen päämäärä ja motiivit jäävät hieman hämärän peittoon, mutta ne pyrkivät, Greediä lukuun ottamatta, joka tapaukessa kaikin voimin suojelemaan Isää. Isän johdolla homunculukset mm. lietsovat armeijan ja Ishvalien välisiä kiistoja ja pyrkivät muuttamaan Amestrisin kansan viisasten kiveksi. Animessa Homunculukset haluavat, jonkun alkemistin valmistavan heille viisasten kiven, jonka voimalla he muuttaisivat itsensä ihmisiksi.

Sarjassa käytettävien termien selitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alkemia - Sarjassa alkemia ei tarkoita aivan samaa kuin mitä sanalla alkemia yleensä ottaen tarkoitetaan. Sarjassa alkemian avulla aineita voi muuttaa toisenlaisiksi, tätä sanotaan synteesiksi tai transmutaatioksi. Alkemiaa voi käyttää erittäin monella eri tavalla, riippuen alkemistin taidoista. Alkemiaa käyttääkseen täytyy piirtää "syntetigrammi" (Transmutation circle). Ne alkemistit jotka ovat käyneet "Totuuden portin" toisella puolella pystyvät käyttämään alkemiaa vain painamalla kätensä yhteen, tarvitsematta syntetigrammia. Alkemian avulla mitään materiaa ei kuitenkaan pysty luomaan tyhjästä eikä ainetta voi kadottaa lopullisesti. Myöskään aineen muuttaminen täysin toiseksi ei ole mahdollista.
 • Automail - Proteesi, jonka voivat ottaa käyttöönsä henkilöt jotka ovat menettäneet jalkansa tai kätensä. Se kytketään hermoihin joten käyttäjä pystyy liikuttamaan sitä kuten normaalia raajaa. Asentaminen on hyvin kivuliasta ja se saa vahvankin miehen itkemään ja huutamaan kivusta. Myös uuden automailin kuntoutus on pitkä ja kivulias prosessi.
 • Homunculus - Keinotekoinen ihminen, jolla ei ole sielua, vain psyyke ja ruumis. Nämä hahmot ovat sarjan alussa pääasialliset viholliset. Homunculuksilla on yliluonnollisia kykyjä ja niitä on vaikea tappaa, koska ne luodaan lähes aina uudestaan. Homunculusia on kahdenlaisia, ihmispohjaisia ja tavallisia Homunculusia. Ihmispohjainen valmistetaan laittamalla Viisasten kiveä ihmisen sisään. Tästä voi myös kivestä riippuen muodostua jo kuollut Homunculus. Osa Homunculusista on lopussa hyviä.
 • Kimaira (Chimera) - Olento, joka on syntynyt kahden tai useamman eläimen (esimerkiksi ihmisen ja koiran) yhdistämisessä. Kun ihminen on muutettu kimairaksi, hän pystyy hyötymään eläinkyvyistään ja käyttämään yli-inhimillisiä taitoja.
 • Viisasten kivi - Mahtava legendaarinen kivi, jonka avulla uskotaan pystyvän rikkovan alkemian lakeja. Sarjassa esiintyy myös keinotekoisia, heikompia viisasten kiviä. Sarjan juoni liikkuu suuresti kiven ympärillä, sillä Edward ja Alphonse etsivät sitä saadakseen ruumiinsa ennalleen. Tosin, kun he saavat selville, että se valmistetaan ihmisistä, he eivät enää halua toteuttaa tätä ajatusta. Siitäkin huolimatta Al käyttää kiveä taistelemiseen kirjassa 24.
 • Verisinetti (Blood Seal) - Erityinen syntetigrammi, jonka avulla henkilön sielun voi kiinnittää elottomaan esineeseen. Alphonsen sielu on kiinni tyhjässä haarniskassa tämän avulla. Jos sinetti tuhoutuu, myös henkilön sielu katoaa. Verisinetti on vesiliukoinen, minkä takia Alin on vältettävä kastumista. Animessa sielunliittämissynteesin tekijä joutuu peittämään kehonsa verisinetin kaltaisilla merkeillä.

Fullmetal Alchemist: Brotherhood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fullmetal Alchemist: Brotherhood on mangasarjan tarinaa seuraava animeversio. Japanissa sarjasta esitetään uusi jakso joka sunnuntai. Englanniksi tekstitetyt versiot ovat katsottavissa Funimationin verkkosivuilla neljä päivää myöhemmin. Lisäksi uusimmat jaksot ovat katsottavissa verkkopalvelu YouTuben kautta kolme päivää Japanin esityksen jälkeen 17 eri Euroopan maassa, 11 kielellä tekstitettynä - mukaan lukien Suomessa ja suomeksi tekstitettynä.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
 2. Sarjan viralliset kotisivut 15.5.2009. Viitattu 11.6.2009. (japaniksi)
 3. MyAnimeList.net: Fullmetal Alchemist: Brotherhood to Be Broadcasted Simultaneously in Several European Countries 15.5.2009. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]