Hiromu Arakawa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiromu Arakawa
荒川弘
Henkilötiedot
Syntynyt8. toukokuuta 1973 (ikä 50)
Taiteilija
Kuuluisimpia töitä Fullmetal Alchemist

Hiromu Arakawa (jap. 荒川弘, Arakawa Hiromu, s. 8. toukokuuta 1973[1]) on japanilainen mangaka. Hänet tunnetaan parhaiten sarjastaan Fullmetal Alchemist.[2] Arakawa on myös esimerkiksi kuvittanut novellisarjan The Heroic Legend of Arslan sekä tehnyt mangasarjan Silver Spoon. Arakawan oikea nimi on Hiromi Arakawa, mutta hän käyttää nimeä Hiromu Arakawa, koska monet mieslukijat eivät tahdo lukea naisten kirjoittamia teoksia. Arakawa esiintyy itse töissään silmälasipäisen piirroslehmän muodossa.

Arakawa on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Arakawa on pitänyt lapset poissa julkisuudesta eikä heistä tiedetä kuin syntymävuodet sekä ensimmäisen lapsen sukupuoli.[2] Arakawa ei ole julkaissut itsestään kuvia ja ainoat hänestä julkaistut kuvat ovat todella rakeisia ja epätarkkoja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiromi Arakawa syntyi Tokachissa, Hokkaidōn saarella Japanissa, jossa hän kasvoi vanhempiensa omistamalla maitotilalla 4 sisaruksensa kanssa. Arakawa ajatteli mangakan uraa jo lapsena ja hänellä oli tapana piirtää kouluvihkoihinsa. Käytyään lukion Arakawa auttoi vanhempiaan maitotilalla seitsemän vuoden ajan. Tänä aikana hän kävi myös öljymaalauskurssilla ja julkaisi doujinshi-sarjakuvia ystäviensä kanssa sekä piirsi strippisarjakuvia lehtiin.[3]

Kesällä 1999 Arakawa muutti Tokioon ja aloitti mangakan uransa Square Enixillä. Hän toimi avustajana Hiroyuki Etōlle ja julkaisi ensimmäisen oman sarjansa, 'Stray Dog', samana vuonna. Sarja julkaistiin Square Enix'n Monthly Shōnen Gangan -lehdessä ja se voitti yhdeksännen "21st Century Shōnen Gangan" palkinnon.

Heinäkuussa 2001 Arakawa julkaisi ensimmäisen luvun Fullmetal Alchemistia. Sarja jatkui 108 luvun ajan ja se on julkaistu 27 kirjana. Fullmetal Alchemist sai suosiota niin Japanissa kuin maailmanlaajuisesti. Siitä on tehty kaksi erillistä anime-sarjaa, mikä on erittäin poikkeuksellista. Fullmetal Alchemist -manga on käännetty myös suomeksi ja ensimmäinen anime on julkaistu suomeksi DVD:llä ja näytetty televisiossa.

Arakawa aloitti uuden sarjan huhtikuussa 2011. Hän tahtoi haastaa itseään eikä tehnyt uutta fantasiasarjaa, vaan realistisen koulusarjan, joka asettuu maatalousoppilaitokseen.[4] Silver Spoon -sarjasta tuli erittäin suosittu ja siitä on tehty anime-sarja sekä live-action-elokuva. Silver Spoon ilmestyi aluksi kerran kuukaudessa, mutta jäi sitten tauolle, kun Arakawan täytyi huolehtia sairastuneesta perheenjäsenestään.[5] Tämän jälkeen sarja jäi useita kertoja tauolle ja sen viimeinen luku ilmestyi 27. marraskuuta 2019.[6] Helmikuussa 2020 mangaa oli myyty 17 miljoonaa kappaletta Japanissa.[7]

Välivuosina sekä pitkien sarjojen aikana Arakawa on tehnyt useita muita töitä kuten kuvittanut kirjoja, piirtänyt lyhempiä sarjoja ja tehnyt hahmojen ulkoasuja peleihin.

Sarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1999: 9. 21st Century Enix Award, sarjana Stray Dog[8]
  • 2003: 49. Shogakukan Manga Award, Shōnen-kategoriassa, sarjana Fullmetal Alchemist[9]
  • 2011: 15. Tezuka Osamu Cultural Prize, "Uusi tulokas" -kategoria.[10]
  • 2011: 42. Seiun Award, "Paras scifi-sarjakuva" -kategoria, sarjana Fullmetal Alchemist[11]
  • 2012: 5. Manga Taishō Award, sarjana Silver Spoon[12]
  • 2012: 58. Shogakukan Manga Award, Shōnen-kategoria, sarjana Silver Spoon [13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.