Viisasten kivi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee mytologiaa. Rap-artisti Opaalin albumista, katso: Viisasten kivi (albumi).
Joseph Wright: Alkemisti

Viisasten kivi (lat. Lapis philosophorum) on myyttinen aine, jota länsimaiset alkemistit etsivät tai yrittivät valmistaa. Viisasten kiven kerrottiin pystyvän muuttamaan muita metalleja kullaksi. Myöhäiskeskiajalta lähtien uskottiin, että viisasten kivi olisi samalla ollut myös kaikki sairaudet parantava ihmelääke ja että se voisi jopa tehdä ihmisestä kuolemattoman.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajatuksen viisasten kivestä keksi ilmeisesti 900-luvun persialaissyntyinen alkemisti Geber. Hän tutki alkuaineita (tuli, maa, vesi, ilma) neljän perussuureen suhteen: kuumuus, kylmyys, kuivuus ja kosteus. Tuli oli kuuma ja kuiva, maa kylmä ja kuiva, vesi kylmä ja kostea ja ilma kuuma ja kostea. Lisäksi hän esitti, että kaikissa metalleissa on kaikki neljä suuretta: kaksi sisäisinä ja kaksi ulkoisina. Metallin muuntaminen toiseksi tarkoitti sen perusominaisuuksien uudelleen järjestämistä. Tähän tarvittaisiin ihmeainetta, eliksiiriä. Sen kuviteltiin olevan jauhettua viisasten kiveä.

Kullantekoon tarvittavan aineen etsiminen sai aikaan "virtuaalisen kultakuumeen", jota lietsoi Böömin kuningas Rudolf II lupaamalla tutkimusvaroja ja huiman palkkion aineen löytäjälle. Jopa Tyko Brahe saattoi olla osallisena tähän kilvoitteluun; ainakin hän rakennutti itselleen laboratorion. Lähimmäs lopputulosta pääsivät englantilainen John Dee ja hänen apulaisensa Edward Kelley. He kuittasivat palkintorahoja Rudolfilta ennen kuin huijaus paljastui: kulta liukenee kuningasveteen punaiseksi kloridiksi, ja tästä jauheesta voi "tehdä kultaa".

Suomen ja Pohjoismaiden kuuluisin alkemisti August Nordenskjöld[1] (1754–1792) yritti vuosikausia valmistaa viisasten kiveä alkemistisessa uunissaan, joka on vieläkin nähtävissä Mäntsälän Alikartanossa. Swedenborgilaisena ideologina ja vapaamuurarina hän halusi valmistaa kultaa niin paljon, että rahan arvo ja sen ylläpitämä tyrannia olisivat romahtaneet. August Nordenskjöld on lisäksi niitä harvoja, jotka ovat kirjoittaneet kirjan viisasten kiven valmistuksesta.

Kerrotaan, että Nicholas Flamel onnistui luomaan viisasten kiven. 2000-luvulla brittikirjailija J.K. Rowlingin kirjoitti viisasten kivestä esikoisromaanissaan Harry Potter ja viisasten kivi.

Viisasten kivi kirjallisuudessa ja mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisasten kivi esiintyy huomattavassa roolissa ainakin näissä teoksissa:

HENRY T. LAURENCY Viisasten kivi Maailman- ja elämänkatsomus http://www.laurency.com/Finnish/indexfin.htm

Viisasten kiveä ja sen valmistusta käsitteleviä kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • August Nordenskjöld: Address to the true members of the New Jerusalem Church, revealed by the Lord in the writings of Emanuel Swedenborg, who sincerely wish to separate themselves both internally and externally from the Old Church, [1789]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vasta hänen myöhemmät sukulaisensa alkoivat kirjoittaa sukunimen muotoon Nordenskiöld.
  2. http://www.seriesam.com/barks/comicsus004.html#ccus_us0010-02