Automail

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Automail on manga- ja animesarja Fullmetal Alchemistissa esiintyvä proteesityyppi, jollaista moni sarjan hahmoista käyttää menetetyn tai vahingoittuneen ruumiinosan korvaamiseen.

Automail on valmistettu metallista ja suoraan kytketty ruumiin hermostoon. Automailia voivat käyttää niin ihmiset kuin eläimetkin. Tietyissä tilanteissa automail voi olla suunniteltu korvaamaan suurta osaa kehosta. Sarjassa esiintyy myös normaaleja proteeseja, jotka eivät kytkeydy hermostoon. Moni amputoitu valitsee tällaisen automailin sijaan huolimatta automailin lukuisista eduista normaaliin proteesiin. Tämä johtuu kovasta kivusta automailin kytkentäleikkauksen aikana sekä automailin ensimmäisen kiinniliittämisen aikana, kun kaikki hermot kytketään ensimmäistä kertaa.

Hyvin tehty automail antaa alkuperäistä, korvattavaa rajaa paremman voimakkuuden ja liikkuvuuden. Automailin voimanlähdettä ei mainita, mutta tiedetään, että teknologia on lähtöisin alkemiasta. Metallisen kuoren irrotessa alta paljastuu eräänlaisia kuituja.

Sarja sisältää automailsuunnittelijoita ja -korjaajia, mekaanikkoja. Fullmetal Alchemistin jakso 26 ("Her Reason") pureutuu syvälle automailien ja mekaanikkojen maailmaan.

Rush Valley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rush Valley on aavikkokaupunki, jonka pääteollisuus on automailit. Mekaanikot pitävät eräänlaisena pyhänä maana. Lähes kaikilla asukkailla on jonkinlainen automail ja ympäri kaupunkia on lukuisia kauppoja ja asennusliikkeitä. Automailien käyttö on jopa niin yleistä, että useimmat kaupungin asukkaat pitävät Al Elricia ainoastaan vähän ylilyöneesti koko kehonsa automaililla korvanneena.

Rush Valleytä kutsutaan myös "Automailien Mekaksi".

Automailin omaavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Edward Elric[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwardilla, sarjan päähenkilöllä on kaksi automailia, joista toinen korvaa hänen oikean kätensä ja toinen vasemman jalan. Hänelle laitettiin keinotekoinen käsi ja jalka korvaamaan raajat, jotka Ed menetti epäonnisessa yrityksessä syntetisoida ihminen. Edwardin automail toimii tarpeeksi hyvin, että hän voi käyttää taistelulajiliikkeitä, akrobatiaa ja taistella. Edward voi myös alkemialla syntetisoida automailiaan lisätäkseen siihen ranteeseen kytketyn terän tai piikkejä rystysiin. Edin automailin rakensi mekaanikko nimeltä Pinako Rockbell, lapsenlapsensa Winry Rockbellin avustamana.

Taistelussa Scaria vastaan Edin mekaaninen käsivarsi tuhoutui ja piti uudelleen rakentaa. Uusi malli oli kevyempi, koska edellistä pidettiin Ediä hidastavana niin liikkumisessa kuin kasvamisessa. Vaikka se oli tässä suhteessa parempi, sen kestävyys oli kuitenkin edellistä heikompi, eikä se ollut kokonaan valmis enne viidettä laboratoriotapausta. Winry huomasi, että hän oli unohtanut yhden pultin kädestä pian Edin saavuttua laboratorioon. Ed itse ei tajunnut tätä ja piti automailin rikkoutumista omana syynään. Todellisuudessa automailin rikkoutuminen johtui hänen toimiensa ja puuttuneen osan yhteisvaikutuksesta. Winry itse suunnitteli uuden mallin ja huolsi sitä.

Fullmetal Alchemist elokuvassa "Conqueror of Shamballa" Ed on menettänyt sekä alkuperäiset raajansa, että alkuperäiset automailit, jotka korvasivat niitä, mutta ei ruumiiseensa asennettuja kiinnityskohtia. Hän on korvannut raajansa normaalin näköisillä proteeseilla, mutta hänen kättään peittävä ihomainen peite on irrotettavissa ja alta paljastuu motoroitu laite, joka parantaa käden voimakkuutta ja liikkuvuutta. Elokuvan lopussa Winry korvaa sen Rockbell-automaililla, jonka hän on kaukoviisaasti pidentänyt sopimaan kaksi vuotta lisää kokoa kasvaneelle Edille.

Mangan luvuissa 69-70 Winry lähetettiin Briggsiin päivittämään Edward Elricin automailia, joka ei ole toimintakelpoinen Briggsin jäätävässä lämpötilassa. Tämä korjauksen lisäksi Winry samalla myös minimoi Edin iloksi automailin painoa. Hänen alkuperäinen automailinsa oli ollut hyvin raskas ja hänen tasapainoaistinsa oli mukautunut kompensoimaan tätä. Uuden, kevyemmän automailin käyttö tarkoitti mukautumista kehon osien uuteen painoon. Tämä oli pitkä, yrityksistä ja erehdyksistä koostuva prosessi, joka olisi voinut koitua kuolemaksi, jos hän olisi käynyt taisteluun automailiinsa tottumattomana. Raskaan automailin kanssa toimiminen olisi johtanut sen painoon uudelleentottumiseen, minkä lisäksi se olisi vaikuttanut hänen pituuskasvuunsa. Kevyempi paino heikensi samalla kestävyyttä, mutta kuten Winry vakuutti hänelle: "tärkeät osat ovat vahvistetut."

Everstiluutnantti Frank Archer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Archer on armeijan tiedustelu-upseeri, jolla on automail. Hänen kehonsa vasemman puolen tuhouduttua Liorissa häntä muokattiin merkittävästi automaililla, mukaan lukien vasen puoli kasvoista. Tämä saattaa viitata siihen, että automail voi korvata jopa elintärkeitä elimiä. Lisäksi hänen kätensä varustettiin konetykillä ja hänen suussaan on kielen paikalla konekivääri. Tämän johdosta hän ei avaa suutaan puhuakseen, mistä voidaan päätellä, että häneen on asennettu vokooderi jonnekin. Myöhemmässä vaiheessa hän käytti molempia aseita tuhoisin vaikutuksin. Laaja-alaisesta automailista johtuen häntä voidaan itse asiassa pitää kyborgina ennemmin kuin amputoituna (kaikki muut automailkäyttäjät ovat amputoituja).

Frank Archer esiintyy vain animesarjassa.

Eversti Genz Bresslau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eversti Genz Bresslau on Armor-Piercing (Panssarin läpäisy) Alchemist. Genz taisteli naamioidulla automail-kädellään lisäten joka kohtaamisessa enemmän automailia kehoonsa. Vaikka Genz voitetaan joka taistelussa, hän kutsuu itseään siitä huolimatta "vahvimmaksi".

Genz esiintyy ainoastaan videopelissä "Broken Angel".

Panina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manga-sarjan Panina on tyttö Rush Valleystä, jolla on kaksi automail-jalkaa ja (animen mukaan) oikeanpuoleinen käsi on automail. Tämä taskuvaras, jonka kohteita ovat turistit, tapasi Edin varastettuaan tältä tämän valtion alkemistin kellon. Paninan automail lisää hänen ketteryyttään, mahdollistaa seiniä pitkin juoksemisen ja rakennuksesta toiseen loikkimisen. Lisäksi hänen jalkoihinsa on kätketty aseita. Oikeassa jalassa on terä ja vasemmassa kulveriini-tykki. Mangassa ainoastaan hänen jalkansa ovat automailit.

Animessa Paninalla on automail myös oikeassa kädessään ja varastaa Edin kellon vihaisen Winryn moittiessa Ediä, joka tämän mielestä on liian riippuvainen alkemiasta, eikä arvosta hyvin tehtyä automailia.

Bard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähäinen sivuhahmo Bard on armeijan kapinallinen, joka halusi automail-käden tullakseen vahvemmaksi. Armeija kielsi tarpeettoman automail-asennuksen (muutoin kuin menetettyjen raajojen korvaamiseen), joten Bard karkasi armeijasta. Hän hankki kaipaamansa automail-käden, jossa on kaksi aseen piippua ja kätketty stilettiterä. Hän kokosi ryhmän lainsuojattomia, joka yritti kaapata useita tärkeitä armeijan henkilöitä. Lähitaistelussa Edin kanssa Edin automail onnistui särkemään Bardin suhteellisesti heikomman automailin. Bard saatiin kiinni ja armeija vangitsi hänet.

Wrath[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fullmetal Alchemist animen lopussa Winry asentaa Wrathille automailin oikean käden ja vasemman jalan tilalle, jotka hän menetti Danten viskatessa ne Porttiin (the Gate). Wrathin automailmalli vaikuttaa kestävämmältä kuin Edwardin, mutta tämä saattaa johtua Wrathin yli-inhimillisestä voimakkuudesta.

Elokuvassa Conqueror of Shamballa Wrathin automail on rikkoutunut huollon puutteessa. Winry löytää hänet läheltä Izumin hautaa ja tarjoutuu korjaamaan hänen kätensä ja jalkansa. Gluttonyn kanssa käydyn taistelun aikana Wrath sulauttaa automailkätensä maahan, keskelle syntetigrammia, ankkuroidakseen itsensä, Gluttonyn yrittäessä kiskoa häntä pois. Ennen kuin Alphonse syntetisoi heidät molemmat, avatakseen Portin, hänen kätensä vahingoittuu vakavasti Gluttonyn kiskoessa hänen kehoaan.

Tämä versio Wrathista esiintyy ainoastaan animessa. Mangaversio vastaa animen Prideä.

Ran Fan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangassa Ling Yaon nuorempi henkivartija Ran Fan menettää vasemman kätensä kirjassa 12 taistelussa Wrathia vastaan. Myöhemmin hänelle rakennetaan taisteluautomail, jossa on ranteesta olkapäähän asti ulottuva terä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]