Kyborgi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robottijalka, jossa on paineilmalla toimivat lihakset.

Kyborgi (engl. cyborg) tarkoittaa biologista eliötä, johon on yhdistetty tekniikkaa. Sana on yhdistelmä kyberneettisestä ja organismista tarkoittaen siis kyberneettistä eliötä. Määritelmällä tarkoitetaan yleensä tieteiskirjallisuudessa esiintyneitä, osittain robottien näköisiä ihmishahmoja, mutta vaatimusta jonkinlaisen robotiikan näkyvyydelle ei ole; kyborgi voi olla täysin samannäköinen kuin normaali ihminen. Periaatteessa kyborgin määritelmä kattaa nykyään esimerkiksi sydämentahdistinta käyttävän ihmisen. Manfred Clynesiä (1960) pidetään kyborgi-sanan keksijänä. Hän käytti sitä artikkelissaan ulkoavaruudesta.[1] D. S. Halacy käytti sanaa "ei ainoastaan avaruudesta, vaan yhteydestä sisäisen ja ulkoisen tilan välillä - cyborg on silta mielen ja aineen välillä."[2]

Kuvitteellisia kyborgeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Cyborgs and Space," in Astronautics (September 1960), by Manfred E. Clynes and Nathan S. Kline.
  2. D. S. Halacy, Cyborg: Evolution of the Superman (New York: Harper and Row Publishers, 1965), 7.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Parikka, Jussi: Koneoppi. Ihmisen, teknologian ja median kytkennät. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen julkaisuja 1, Pori. 2004 ISBN 951-29-2569-9)
  • Sihvonen, Jukka: Konelihan värinä. Johdatus kytkeytymisen maailmankuvaan. Helsinki, Like, 2001 ISBN 951-578-813-7)
  • Siivonen Timo: Kyborgi. Koneen ja ruumiin niveltymisiä subjektissa. Nykykulttuurin tutkimusyksikön julkaisuja 53. Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimusyksikkö, 1996 ISBN 951-34-0871-X)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kyborgi.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.