Galaxy Express 999

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Galaxy Express 999 (jap. 銀河 鉄 道 999, Ginga Tetsudō Surī Nain) on manga, jonka on kirjoittanut ja piirtänyt japanilainen Leiji Matsumoto, ja joka on myöhemmin mukautettu useiksi anime-elokuviksi ja tv-sarjoiksi. Tarina sijoittuu avaruuteen ja huipputeknologiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat oppineet siirtämään mielensä ja tunteensa täydellisellä tarkkuudella mekaanisiin kehoihin, saavuttaen näin käytännössä kuolemattomuuden.[1]

Manga voitti Shogakukan Manga -palkinnon vuonna 1978, ja animesarja voitti Animage Anime Grand Prix -palkinnon vuonna 1981.

Matsumoto sai inspiraationsa Galaxy Express 999:n luomiseen Kenji Miyazawan romaanista Night on the Galactic Railroad (jap. 銀河鉄道の夜, Ginga Tetsudō no Yoru, 1934), jossa on halki tähtien kulkeva höyryjuna.

Animesarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1978–1981 tehty 113-osainen Galaxy Express 999 on sarjafilmi tulevaisuuden maailmasta, jossa vain harvoilla on mahdollisuus hankkia itselleen mekaaninen keho ja elää yltäkylläisyydessä koko loppuelämänsä. Ne, jotka eivät tähän pysty, joutuvat kamppailemaan ankeissa olosuhteissa. Mutta kaikilla on mahdollisuus ansaita rahat avaruusjunan matkalippuun ja siten pääsyyn toisille, paremmille planeetoille. Joka onnistuu hankkimaan lipun Galaxy Express 999 -avaruusjunaan, pääsee planeetalle, jossa hän saa uuden mekaanisen kehon ilmaiseksi.[2]

Animesarjan vakiohahmoja ovat muun muassa eteerinen ja mystinen, ajan ja avaruuden ääret nähnyt Maetel (suomalaisdubbauksissa Meter) sekä nuorimies Tetsuro Hoshino, jonka matkat avaruuspikajuna Galaxy Express 999:n kyydissä ovat vertauskuvallisia retkiä ihmisen sielun syvyyksiin.

Koko tarina alkaa siitä, että Tetsuro on äitinsä kanssa Maassa matkalla avaruusjunaan. He aikovat matkustaa planeetalle, josta saa ilmaisia mekaanisia kehoja. Tetsuron äiti kuitenkin joutuu rikollisten surmaamaksi. Sitten Tetsuro kohtaa Maetelin, joka antaa tälle ilmaisen junalipun Galaxy Expressiin. Yhdessä he sitten lähtevät pitkälle matkalle ja pysähtyvät eri planeetoilla. Jokaisessa jaksossa käydään yhdellä planeetalla tai muussa avaruuskohteessa. Toisinaan on tuplajaksoja, jolloin yhdessä paikassa viivytään kahden jakson verran.

Suomalainen videojulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kuusi osaa julkaistiin aikoinaan VHS-videokasetteina suomenkielisellä jälkiäänityksellä. Osat ovat Seikkailu alkaa, Jääplaneetta/Komeetta-asema, Yhden ihmisen planeetta, Muodoton planeetta, Sateenkaarisilta ja Tuhoa kohti. Ensimmäisen osan kesto on 86 minuuttia, muiden 60. Video-oppaassa vuodelta 1994 Markku Salmi kirjoitti, ettei tämä surullisen kaunis japanilaisanimaatio sovellu aivan pienille katsojille.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Patrick Macias: 2011 is 1981: Adieu Galaxy Express 999. 30 Years of the “Greatest Anime of All Time” Otakuusamagazine.com. 18.1.2011. Sovereign Media. Arkistoitu 30.7.2014. Viitattu 29.6.2018.
  2. a b Galaxy Express 999 Puhummesuomea.com. Viitattu 29.6.2018.
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, s. 136. WSOY, 1994.