Leiji Matsumoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leiji Matsumoto
松本零士
Henkilötiedot
Syntynyt25. tammikuuta 1938
Kuollut13. helmikuuta 2023 (85 vuotta)
Taiteilija
Kuuluisimpia töitä Uchū Senkan Yamato
Aiheesta muualla
leiji-matsumoto.ne.jp

Leiji Matsumoto (jap. 松本零士, Matsumoto Reiji, 25. tammikuuta 1938 Kurume, Fukuoka[1]13. helmikuuta 2023 Tokio[2]) oli japanilainen mangaka ja animaattori, joka tunnetaan parhaiten romanttisista avaruussarjoistaan. Hänen sarjakuvillaan on ollut lähtemätön vaikutus scifi- ja fantasiamangaan.

Matsumoto aloitti uransa 16-vuotiaana vuonna 1953 oikealla nimellään Akira Matsumoto. Ensimmäinen menestyssarja Otoko oidon (1971–1973) kertoi köyhän opiskelijapojan elämästä. Huumorimangaansa Matsumoto sijoitti runsaasti omakohtaisia kokemuksia ajanjaksosta, jolloin hän piirsi henkensä pitimiksi shōjomangaa. Uran käännekohta oli vuonna 1974 televisiossa alkanut scifi- ja avaruusanime Uchū Senkan Yamato, johon Matsumoto osallistui käsikirjoittajana ja animaattorina. Ennen Yamatoa animea oli pidetty lasten ohjelmistona. Yamaton jälkeen animea alettiin sijoittaa illan parhaaseen esitysaikaan.[3]

Matsumoton elämänsä aikana luomaa fantasiauniversumia kutsutaan "Leijiversumiksi". Pysyvää suunnitelmallisuutta eri sarjojen ja niissä esiintyvien hahmojen kesken on kuitenkin turha hakea. Samat henkilöt seikkailevat ristiin rastiin eri sarjoissa ja voivat toimia täysin ristiriitaisestikin vanhojen taustatarinoiden kanssa. Vakiohahmoja ovat muun muassa häpeämättömän sentimentaalisesti kuvattu avaruusmerirosvo kapteeni Harlock, eteerinen ja mystinen ajan ja avaruuden ääret nähnyt Maetel, ja nuorimies Tetsuro Hoshino, jonka matkat avaruuspikajuna Galaxy Express 999:n kyydissä ovat vertauskuvallisia retkiä ihmisen sielun syvyyksiin.

Vuonna 2003 Matsumoto teki yhteistyössä ranskalaisen elektromusiikkiryhmän Daft Punkin kanssa pitkän musikaalipiirretyn Interstella 5555.[4] Tässä elokuvassa yhdistyvät Matsumoton klassiset puolet: perinteiset hahmot, nyt jo trendikäs mutta samalla niin liikuttavan vanhanaikainen scifi-design, sekä koskettavan naiivi tarina, joka käy suoraan katsojan sydämeen.

Matsumoton vaikutus scifikirjallisuuteen on ollut huomattava. Hän on toiminut myös Japanin avaruusjärjestö NASDA:n konsulttina ja sen nuorisojärjestön puheenjohtajana.

  1. https://myanimelist.net/people/2597/Leiji_Matsumoto
  2. Leiji Matsumoto, creator of 'Galaxy Express 999,' dead at 85 Nikkei Asia. Viitattu 7.3.2023. (englanniksi)
  3. Jari Lehtinen, Janne Kemppi, Outi Vanamo: Mangan mestarit. BTJ Finland, 2007.
  4. Sylvester, Nick: Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem Reviews. 15.2.2004. Pitchfork. Viitattu 30.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]