Kyberpunk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee termiä kyberpunk tieteiskirjallisuudessa. Lisää merkityksiä täsmennyssivulla.
Berliinissä sijaitseva Sony Center on saanut vaikutteita kyberpunk-estetiikasta.

Kyberpunk (engl. cyberpunk) on tieteiskirjallisuuden alalaji. Termi koostuu kahdesta sanasta: kyber (kybernetiikka) ja punk. Kyberpunkin on luonnehdittu yhdistävän korkean tekniikan (high tech) ja yhteiskunnan alimman kerroksen (low life).[1][2]

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä kyberpunk-kirjallisuuden juonessa tärkeää osaa esittävät tulevaisuuden hakkerit, suuryhtiöt, tekoäly ja kyborgit. Kyberpunkin perusetiikka on kyynistä ja sen sankarit usein kaukana ihanteista. Synkkyydessään ja raadollisuudessaan kyberpunk voi muistuttaa film noiria. Kyberpunkin kulta-aikaa oli 1980-luku ja myöhemmin se on puhtaassa muodossaan hiipunut. 2000-luvulla perinnettä edustaa muun muassa Richard Morganin Muuntohiili.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mary Shelleyn Frankenstein (1818), Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma (1932) ja George Orwellin Vuonna 1984 (1949) sisältävät useita kyberpunk-kirjallisuuden piirteitä ja niitä voidaankin pitää kirjallisuustyypin edelläkävijöinä. Myös Alfred Bester ja Philip K. Dick luetaan usein kyberpunkin edeltäjien joukkoon. Tosin näiltä puuttui oleellinen ulottuvuus, kyberavaruus.

Ehdottomasti tunnetuin kyberpunkiin liitetty tieteiskirja on William Gibsonin Neurovelho (Neuromancer, 1984), joka teki tunnetuksi käsitteen kyberavaruus (cyberspace), sekä Bruce Sterlingin toimittama novellikokoelma Peililasit (Mirrorshades, 1986, suom. 1990).

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvista Blade Runner, Ruohonleikkaaja, Terminator, Ghost in the Shell, Total Recall, Nirvana ja Matrix-elokuvasarja sisältävät kyberpunk-aineksia. Myös televisiosarja Dark Angel on saanut vaikutteita kyberpunkista. Valkokankaalle William Gibsonin tuotannosta ovat päässeet novellit Johnny Mnemonic (Johnny Mnemonic – kuoleman kuriiri, 1995) ja New Rose Hotel (New Rose Hotel - Tuomiopäivän salaliitto, 1998).

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Idolin albumi Cyberpunk on saanut inspiraatiota William Gibsonin kirjasta Neurovelho.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 julkaistu Cyberpunk 2020 on kyberpunk-maailmaan sijoittuva roolipeli synkästä lähitulevaisuudesta.

Kyberpunk-tyylisiä tarinoita ja ympäristöjä on nähty myös videopeleissä. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa Snatcher, Flashback, Syndicate, Deus Ex, Shadowrun ja Cyberpunk 2077.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.