Uljas uusi maailma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Aldous Huxleyn romaania. Siihen perustuvasa Martti Vuorenjuuren kuunnelmasta sekä Kuolemanlaakson samannimisestä albumista on eri artikkelit.
Uljas uusi maailma
Brave New World
Keltainen kirjasto-kirjan kansi
Keltainen kirjasto-kirjan kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija Aldous Huxley
Kieli englanti
Genre science fiction
Julkaistu 1932
Suomennos
Suomentaja I. H. Orras. Shakespeare-lainaukset Paavo Cajanderin ja Yrjö Jylhän mukaan
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1. painos: 1944.
2. painos: 1962, Keltainen kirjasto 40.
12. painos 2012.
Ulkoasu Sidottu, kansipaperi.
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Uljas uusi maailma (engl. Brave New World) on Aldous Huxleyn vuonna 1932 julkaistu tieteisromaani. Se on George Orwellin romaanin Vuonna 1984 ohella yksi 1900-luvun merkittävimpiä tulevaisuusfiktioita. Se ennusti pyrkimyksen luoda parempi maailma muokkaamalla ihmisistä täydellisempiä. Uljas uusi maailma sai vaikutteita muun muassa filosofi Bertrand Russellin vuotta aiemmin julkaisemasta kirjasta The Scientific Outlook.lähde?

Huxleyn maailma kuvaa dystopiaa noin viisisataa vuotta meidän aikamme jälkeen. Hänen maailmansa on totalitaristinen yhtenäisvaltio, jossa ihmisen tuotteistaminen on viety loogiseen loppuunsa saakka. Lapset syntyvät tuotantolaitoksissa, joissa soveliaimpia yksilöitä tuotetaan useita kappaleita tarkoin valvotuissa olosuhteissa. Ihmisten kohtalo on ennalta määrätty sen mukaan, mihin tuotantosarjaan (yhteiskuntaluokkaan) hän sattuu kuulumaan; tuotteistetut ihmiset jaetaan kreikan aakkosten mukaan alfoihin, beetoihin, gammoihin, deltoihin ja epsiloneihin. Kulttuuri on täysin latistettu; taide ja korkeakulttuuri on hävitetty ja historia muistomerkkeineen pyyhitty pois ihmisten mielistä.

Siinä, missä Orwellin dystopia viittaa suoraan uhkaan ja totalitaristiseen ideologiaan vallankumouksen kautta (Neuvostoliitto, natsi-Saksa), Huxleyn dystopiassa uhka on epäsuora ja viittaa totalitaristiseen ideologiaan konsumerismin ja monopolikapitalismin kautta. Uljas uusi maailma on muutenkin hyvin erilainen. Sivistyneet ihmiset hukuttautuvat keinotekoisiin nautintoihin ja vapaaseen seksiin haluten aina vain lisää.

Koska ihmisten valmistaminen on tuotteistettu, perheen käsitys on hävitetty ja perhekäsitteistä (isä, äiti, veli, sisko jne.) on tullut kirosanoja. Uskontoa ei enää ole siinä muodossa kuin me olemme tottuneet sen tulkitsemaan. Ihmisille esikuvaksi on noussut Henry Ford, jota he palvovat kuin puolijumalaa. "Ford" on myös korvannut "jumalan" (engl. lord) voimasanana. Kristinuskon risti on korvattu Fordin T-mallin mukaan T-merkillä. Ajanlasku on uudistettu ja sen alkukohdaksi on valittu ensimmäisen T-Fordin valmistumisvuosi 1908. Kirjan tapahtumien ajankohta on 632 JF (Jälkeen Fordin).

Kirjan ironinen nimi on lainaus Shakespearen näytelmästä Myrsky. Teos alkaakin lainauksella: Ihme, kumma! Kuink’ ihania olennoita täällä nyt näenkään! Kuink’ ihminen on kaunis! Ah, uljas uusi maailma, joss’ ompi tuollaista kansaa!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kautiainen, Antti: Arvosteltu teos: Uljas uusi maailma. Spin, 2003, 27. vsk, nro 1, s. 82. Turku: Turun Science Fiction -seura. ISSN 0785-2851.
  • Paasilinna, Erno: Kirja-arvostelu : Uljas uusi maailma. Opettajain lehti, 1962, 56. vsk, nro 36, s. 28. Helsinki: Suomen opettajain liitto. ISSN 0783-3849.
  • Palén, Pentti: Kirja-arvostelu: Uljas uusi maailma. Nuori Voima, 1962, 54. vsk, nro 2, s. 19. Helsinki: Nuoren Voiman liitto. ISSN 0785-6776.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]