Vuonna 1984

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1984
Nineteen Eighty-Four
Alkuperäisteos
Kirjailija George Orwell
Kansitaiteilija Michael Kennard
Kieli englanti
Genre dystopia
Kustantaja Secker & Warburg
Julkaistu 8. kesäkuuta 1949
Suomennos
Suomentaja Oiva Talvitie (1950)
Raija Mattila (1999)
Jussi Tuomas Kivi (2021)
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1950
Ulkoasu sidottu
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Vuonna 1984 tai 1984 (engl. Nineteen Eighty-Four) on englantilaisen George Orwellin vuosina 1945–1949 kirjoittama romaani, joka julkaistiin 1949. Sitä on pidetty Aldous Huxleyn Uljaan uuden maailman ohella yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä tulevaisuusfiktioista. Teosta sanotaan myös 1900-luvun kuuluisimmaksi englantilaiseksi romaaniksi[1].

Vuonna 1984 sijoittuu dystopiaan, Oseania-nimiseen valtioon. Henkilöpalvonnan kohteena oleva diktaattori nimeltä Isoveli valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä. Päähenkilö Winston Smith on virkamies Totuusministeriössä, joka väärentää historiaa vallanpitäjien haluamaksi. Kirjan maailmasta on tullut totalitaristisen yhteiskunnan vertauskuva. Kirjassa kuvataan valtion tapaa valvoa kansalaisia heidän yksityisyydestään välittämättä ja kykyä muokata yleistä mielipidettä vallanpitäjien kulloistenkin etujen mukaan. Kansalaisten valvonta huipentuu uuskieleen, jota käyttäen on jopa mahdotonta ajatella väärin, koska kielestä puuttuvat Puolueelle vahingollisten ajatusten ilmaisuun tarvittavat sanat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurvallat romaanissa Vuonna 1984.
Oseanian yhteiskuntaluokat.

Maailmassa on kolme suurvaltaa, jotka ovat jatkuvassa sodassa toistensa kanssa. Nämä ovat:

Nämä valtiot käyvät keskenään sotaa niistä osista maailmaa, jotka eivät kuulu niistä minkään varsinaiseen alueeseen. Näihin osiin kuuluvat muiden muassa Keski- ja Pohjois-Afrikka, Lähi-itä, Intia ja Indonesia sekä Euraasian ja Itäaasian välinen rajavyöhyke, johon kuuluu muun muassa Mongolia.

Oseania on toisinaan liitossa Itäaasian kanssa ja sodassa Euraasiaa vastaan, toisinaan taas liitossa Euraasian kanssa ja sodassa Itäaasiaa vastaan. Joka kerta kun tilanne tässä suhteessa muuttuu, Totuuden Ministeriö väärentää (itse käyttämänsä termin mukaan ”oientaa”) historialliset dokumentit, muun muassa arkistoidut vanhat sanomalehdet, siten että näyttäisi kuin Oseania olisi aina ollut sodassa sitä valtiota vastaan kuin se kulloinkin on.

Tapahtumapaikkana on Oseanian Ilmakaista 1 -nimisen (engl. Airstrip One) maakunnan (entinen Englanti) pääkaupunki Lontoo.

Kirjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Winston Smith työskentelee Totuusministeriössä. Hän inhoaa Isoveljeä, vaikkei sitä ulospäin näytä, koska se olisi ajatusrikos. Hän on kiinnostunut Emmanuel Goldsteinista, jota pidetään valtion vihollisena, koska uskoo hänen yhdessä työväenluokan kanssa olevan avain vallankumoukseen. Hän on myös kiinnostunut kaikesta vanhasta, jonka johdosta hän käy usein syrjäisessä käytetyn tavaran kaupassa. Smith epäilee työtoverinsa O’Brienin olevan Goldsteinin kannattaja.

Eräänä päivänä Smith saa lapun toiselta työtoveriltaan Julialta, jossa Julia kertoo rakastavansa Smithiä. Ennen tätä Smith piti Juliaa Isoveljen uskollisena tukijana, mutta päätyy tapaamaan tätä salaa, jolloin hän huomaa, että Julia on Isoveljen vastustaja. He tapaavat toisiaan salaa ja päätyvät yhdessä kertomaan O’Brienille olevansa ”valtion vihollisia”, jolloin O'Brien kertoo olevansa Goldsteinin tukija. Smith saa O'Brienin kautta kirjan, jossa kerrotaan valtioiden poliittisesta sekä väestöllisestä rakenteesta.

Pian tämän jälkeen ajatuspoliisi saa Smithin ja Julian kiinni ja he joutuvat Rakkausministeriöön, jossa heitä kidutetaan ja aivopestään. Smithille selviää, että O’Brien on uskollinen valtiolle, sillä tämä toimii Smithin kiduttajana. O’Brien kertoo, että Smithiä kidutetaan niin kauan, että hän rakastaa Isoveljeä, minkä jälkeen hänet tapetaan. Smithiä kidutetaan fyysisesti ja henkisesti, kunnes tämä pyytää kiduttajaa kiduttamaan Juliaa hänen sijaansa. Hänet päästetään pois Rakkausministeriöstä. Viimeisessä luvussa hän tapaa Julian, muttei ole enää kiinnostunut hänestä. Kirjan lopussa hän huomaa rakastavansa Isoveljeä Julian sijaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanin dystooppinen yhteiskunta on saanut vaikutteita Stalinin Neuvostoliitosta, mutta se kuvaa mahdollisesti myös aikansa brittiläistä yhteiskuntaa, jossa sota-ajan säännöstely oli edelleen voimassa ja jossa lehdistö yhä ylisti (todellisuudessa kuolevaa) brittiläistä imperiumia.

Romaani on ottanut laajasti vaikutteita vuonna 1924 julkaistusta Jevgeni Zamjatinin romaanista Me.

Romaanin nimi on erään teorian mukaan saatu ottamalla kirjoitushetken vuosiluku ’48 ja kääntämällä sen numerot toisin päin muotoon ’84. Kirjan julkaisemisen aikoihin länsiliittoutuneiden ja Neuvostoliiton välit olivat kiristyneet muun muassa Berliinin saarron vuoksi.

Vastaanotto ja vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 oli kielletty Neuvostoliitossa ja muissa sosialistisissa valtioissa.

Suomessa kirjan alkuperäisestä suomennoksesta vuonna 1950 poistettiin kohta, jossa viitattiin Neuvostoliiton kommunistien harjoittamiin vainoihin, sillä kohta oli "ulkopoliittisesti herkkä." Viittaus on mukana vuoden 1999 suomennoksessa.[2]

Vuonna 1984 on The Guardian -lehden 1000 romaanin listalla, jotka jokaisen pitäisi lukea, sekä sadan parhaan romaanin listalla.[3][1]

Romaania pidetään nykyisin universaalina varoituksena totalitarismista. Teoksen myötä on syntynyt nimitys ”orwellilainen” kuvaamaan totalitaarisia dystopioita[4] ja siitä ovat lähtöisin yleiseen kielenkäyttöön vakiintuneet käsitteet ”isoveli valvoo”, ajatuspoliisi, ajatusrikos, kaksoisajattelu, uuskieli ja ”sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa”[4].

Sovituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan pohjalta on tehty kaksi elokuvasovitusta, joista ensimmäinen, Michael Andersonin ohjaama 1984, sai ensi-iltansa vuonna 1956.

Michael Radfordin ohjaama toinen filmatisointi valmistui vuonna 1984. Sitä pidetään hyvin uskollisena kirjalle. Monet elokuvan kohtauksista jopa kuvattiin juuri niinä päivinä, jotka kirjassa mainittiin. Elokuvan pääosia näyttelivät John Hurt, Richard Burton ja Suzanna Hamilton.

Terry Gilliamin vuonna 1985 ohjaama elokuva Brazil – tämän hetken tuolla puolen pohjautuu löyhästi Orwellin teokseen.

Viimeisimpänä Suomessa nähty teatterisovitus oli Svenska Teaternin lavalla vuonna 2015.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjaan perustuu Apple Macintosh -tietokoneen mainos vuodelta 1984. Mainoksen ohjasi elokuvaohjaaja Ridley Scott. Vuonna 2010 DRM:ää vastustava verkkosivusto defectivebydesign.org valitsi uuden tarran suunnittelukilpailussaan työn, jossa kyseistä Applen mainosta parodioidaan Applen käyttämän DRM:n johdosta.[5]

Kansainvälinen televisioformaatti Big Brother on saanut nimensä kirjan Isoveljestä.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Orwell, George: Vuonna 1984. (Nineteen Eighty-Four, 1949.). Suomentanut Oiva Talvitie (1950) - 5. painos. Porvoo: WSOY, 1981. ISBN 9510107557.
  • Orwell, George: Vuonna 1984. (Nineteen Eighty-Four, 1949.). Suomentanut Raija Mattila. Helsinki: WSOY, 1999. ISBN 951-0-23801-5.
  • Orwell, George: 1984. (Nineteen Eighty-Four, 1949.). Suomentanut Jussi Tuomas Kivi. Basam Books, 2021. ISBN 978-952-379-080-3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b McCrum, Robert: The 100 best novels: No 70 – Nineteen Eighty-Four by George Orwell (1949) 19.1.2015. The Guardian. Viitattu 5.11.2017. (englanniksi)
  2. George Orwellin Vuonna 1984 ilmestyy viimein uutena, sensuroimattomana suomennoksena "Ulkopoliittisesti delikaatti" kohta jätettiin pois vuonna 1950 ilmestyneestä laitoksesta Helsingin Sanomat. 19.9.1999. Viitattu 12.6.2021.
  3. 1000 novels everyone must read: the definitive list 23.1.2009. The Guardian. Viitattu 5.11.2017. (englanniksi)
  4. a b McCrum, Robert: The masterpiece that killed George Orwell The Guardian. 10.5.2009. Viitattu 5.11.2017. (englanniksi)
  5. New sticker contest winning design. defectivebydesign.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuonna 1984 Project Gutenberg of Australian sivuilla. (englanniksi)