Isoveli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fiktiivistä hahmoa. Vanhemmasta veljestä katso veli. Isoveli on myös suomalainen yhtye.

Isoveli on Oseania-nimisen valtion yksinvaltainen johtaja George Orwellin romaanissa Vuonna 1984. Teos kuvaa tiukan valvonnan alaista totalitaarista yhteiskuntaa ja siitä on myös lähtöisin sanonta ”isoveli valvoo” (engl. ”Big Brother is watching you.”).

Teoksessa Isoveli voidaan nähdä henkilökultin luoneiden diktaattoreiden, kuten Stalinin vertauskuvana. Romaanissa jää epäselväksi, onko Isoveli todellinen henkilö vai pelkkä propagandakoneiston luoma mielikuva. Yhteiskunta kuitenkin valvoo, että kansalaiset eivät ajattele negatiivisesti Isoveljestä, eli tee ajatusrikoksia.

Nykyisin termejä isoveli ja ”isoveli valvoo” käytetään kuvaamaan tiukkaa ylemmän tahon suorittamaa valvontaa. Tästä ovat saaneet nimensä myös televisiosarja Big Brother sekä eri puolilla maailmaa jaettavat Isoveli-palkinnot, jotka annetaan vuosittain yksityisyyden suojaa loukanneille tahoille.

Alun perin kirjan Vuonna 1984 suomennoksessa Iso Veli kirjoitettiin tarkoituksella sanavälin kanssa. Sittemmin on vakiintunut käytännöksi kirjoittaa se yhteen muotoon Isoveli.