Frankenstein

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Frankensteinin muista merkityksistä katso Frankenstein (täsmennyssivu).
"Frankenstein". Vuoden 1831 laitoksen kuvitusta.
"Irlantilainen Frankenstein". Punch-pilalehdessä toukokuussa 1882 julkaistua irlanninvastaista propagandaa.

Frankenstein – uusi Prometheus (engl. Frankenstein; or, the Modern Prometheus) on Mary Shelleyn kirjoittama romaani, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 1818. Frankenstein on eräs merkittävimmistä koskaan kirjoitetuista kauhutarinoista ja se on vaikuttanut voimakkaasti useiden lajityyppien syntyyn. Romaanin on alunperin suomentanut Paavo Lehtonen ja se on ilmestynyt Gummeruksen Klassikko-sarjassa 1973.

"Frankensteiniksi" nimitetään usein virheellisesti romaanissa esiintyvää nimetöntä hirviötä, vaikka kirjan nimi viittaa hirviön luoneeseen Victor Frankensteiniin.[1]

Romaanin syntytarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylmänä kesänä 1816 (ilmasto oli maailmanlaajuisesti viileä Tambora-tulivuoren vuoden 1815 purkauksen vuoksi) 19-vuotias Mary Godwin ja hänen tuleva miehensä Percy Bysshe Shelley vierailivat lordi Byronin huvilassa Genevenjärvellä Sveitsissä. Sää oli liian kylmä suunnitelluille ulkoilma-aktiviteeteille. Luettuaan Fantasmagorianaa, saksalaisten kummitustarinoiden kokoelmaa, Byron keksi haastaa lääkärinsä John Polidorin ja Shelleyt kilpailuun siitä, kuka pystyisi kirjoittamaan pelottavimman kauhutarinan. Mary Shelley sai omalle tarinalleen idean selkounesta tai painajaisesta. Hän kirjoitti myöhemmin tarinansa romaaniksi, joka julkaistiin vuonna 1818 nimellä Frankenstein; or, the Modern Prometheus. Romaani julkaistiin aluksi ilman kirjoittajan nimeä, mutta myöhemmin Shelleyn nimellä, ja se sai hyvät arvostelut.[2][3]

Juonikooste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaanissa geneveläinen Victor Frankenstein kokoaa tavallista ihmistä kookkaamman olennon ja herättää sen henkiin. Frankenstein yrittää luoda jotain uutta ja ihmeellistä ja nostaa tiedettä uudelle tasolle, mutta osaltaan hän on myös katkera äitinsä kuolemasta ja haluaa varmistaa, ettei hänen rakkailleen enää kävisi niin. Olento karkaa luojaltaan, mutta palaa myöhemmin, opittuaan muun muassa lukemaan ja puhumaan. Se vaatii Frankensteinia rakentamaan sille puolison sen yksinäisyyttä lieventämään. Frankenstein suostuu, mutta kesken työnsä tuhoaa puolivalmiin naishirviön omantunnontuskissaan. Alkuperäinen hirviö kostaa petoksen tappamalla Frankensteinin morsiamen, minkä jälkeen Frankenstein ajaa takaa luomustaan Pohjoiselle jäämerelle. Siellä Frankenstein kuolee takaa-ajon uuvuttamana hänet jäälautalta pelastaneessa laivassa. Myös hirviö saapuu laivaan ja löydettyään luojansa kuolleena se nähdään viimeksi ajelehtimassa jäälautalla kohtaloaan kohti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvasovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frankensteinista on tehty lukuisia elokuvasovituksia, joista kuuluisimmissa hirviötä esitti Boris Karloff. Tyypillisesti sovitukset eivät seuraa romaanin juonta kovinkaan tarkasti; esimerkiksi hirviö ei niissä useinkaan osaa puhua saati lukea.

Romaanille uskollisin elokuvaversio on Kenneth Branaghin vuonna 1994 ohjaama Mary Shelleyn Frankenstein, jossa hirviötä esittää Robert De Niro.

Vuonna 2015 sai ensi-iltansa Paul McGuiganin ohjaama elokuva Victor Frankenstein.

Frankenweenie, vuonna 2012 ensi-iltansa saanut Tim Burtonin ohjaama stop motion -tekniikalla tehty mustavalkoanimaatio parodioi elokuvaa Frankenstein.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elisa Helenius: Inkognito − Nimettömät ja jokamies-hahmot kaunokirjallisuudessa Viitattu 20.8.2012.
  2. The creation of the Lake Geneva monster 19.5.2006. SwissInfo. Viitattu 5.10.2013.
  3. Andews Liptak: A Meeting in Geneva: The Birth of 'Frankenstein' 3.5.2012. Kirkus Reviews. Viitattu 5.10.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mazzarella, Merete: Sielun pimeä puoli: Mary Shelley ja Frankenstein. (Själens nattsida: Om Mary Shelley och hennes Frankenstein, 2014.) Suomentanut Raija Rintamäki. Helsinki: Tammi, 2014. ISBN 978-951-31-7792-8.
  • Shelley, Mary: Frankenstein. (Frankenstein, or, The modern Prometheus, 1818.) Suomentanut Paavo Lehtonen (1. painos: Gummerus, 1973). Keskiyön kirjasto 8. Helsingissä: Otava, 2008. ISBN 978-951-1-23031-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Frankenstein (englanniksi)