Dieselpunk

Dieselpunk on tunnetumman steampunkin sukuinen retro-futuristisen teknologian estetiikkaa seuraileva tyylisuuntaus ja fiktionlaji. Sen puitteissa on luotu kuvataidetta, musiikkia, elokuvia, kaunokirjallisuutta ja tekniikkaa. Nimi juontaa steampunkin (eli höyrypunkin) tapaan 1980-luvun tieteiskirjallisuuden alalajista kyberpunkista. Nimityksen -punk-osa viittaa vastakulttuuriin. Kirjailija Scott Westerfield kuvaa dieselpunkkia viittamalla outoon 2. maailmansotaanselvennä. Hän huomauttaa, että dieselpunk on steampunkia pessimistisempi. [1] Natseilla onkin usein osansa sen vaihtoehtohistorioissa. Gary G. Wolfen mukaan merkittävin ero steampunkiin on kuitenkin aikakaudessa: steampunk sijoittuu viktoriaaniseen ja dieselpunk hänen mukaansa sotien väliseen aikaan.[2]
Suurelle yleisölle tutuimpia tyylisuunnan edustajia lienevät Indiana Jones -elokuvat, jotka edustavat ns. vaihtoehtohistoriaa. Myös Mad Max elokuvissa on viitteitä dieselpunkiin, vaikka ne pääosin edustavatkin kyberpunkia. Kotoisinta dieselpunkia lienee kuunatseista kertova elokuva Iron Skylähde?. Dieselpunkin juuret ovatkin peräisin jo ainakin 1980-luvulta, eikä siten ole pelkästään steampunkin tuore johdannainen. Sen teemat keskittyvät joko aikakauden estetiikkaan tai aikakaudella syntyneisiin utopioihin.
Dieselpunk-peleissä on usein teemana toinen maailmansota (mm. Wolfenstein ja Command & Conquer). Niin kutsuttuja uusswingiä (eli swing-musiikin uutta tulemista) ja electro swingiä pidetään dieselpunk-musiikkina. Dieselpunk muodissa 1920–1950-lukujen tyyli yhdistyy nykymuotiin. Tyylisuunnan elokuvien innoittajan on toiminut esimerkiksi Metropolis. Dieselpunkin muunnelmia ovat krominkiiltävä dekopunk ja sotienjälkeisen ajan atomipunk.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dieselpunk Wikimedia Commonsissa