Ruohonleikkaaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Ruohonleikkaaja voi tarkoittaa myös ruohoa leikkaava henkilöä, normaalisti ruohonleikkurin käyttäjää.
Ruohonleikkaaja
The Lawnmower Man
Ohjaaja Brett Leonard
Käsikirjoittaja Brett Leonard
Gimel Everett
Pääosat Pierce Brosnan
Jeff Fahey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ensi-ilta 4. syyskuuta 1992 (Suomi)
Kesto 107 min / 140 min (director's cut)
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Ruohonleikkaajamiehen paluu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ruohonleikkaaja on vuonna 1992 ensi-iltansa saanut Brett Leonardin ohjaama science fiction -elokuva. Elokuvaa kaupattiin aluksi nimellä ”Stephen Kingin Ruohonleikkaaja”. Elokuvalla ei kuitenkaan ole mitään yhteistä Kingin novellin kanssa, ja siitä suivaantuneena King haastoi tekijät oikeuteen ja sai nimensä pois krediittitiedoista.

Elokuva sai vuonna 1996 jatko-osan Ruohonleikkaajamiehen paluu (Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Virtuaalitodellisuutta tutkiva tohtori Larry Angelo (Pierce Brosnan) tekee kokeita simpansseilla VSI (Virtual Space Industries) -yhtiössä. Kokeissa pyritään nostamaan simpanssien älykkyyttä ja aggressiivisuutta, jotta niistä tulisi hyviä sotilaita. Eräs koe menee pieleen ja koesimpanssi Roscoe 1138 pakenee laboratoriosta. Roscoe ammutaan takaa-ajon jälkeen. Tämän jälkeen Angelo päättää vetäytyä VSI:stä, mutta jatkaa kokeita kotioloissaan. Hän ottaa koekaniiniksi yksinkertaisen ruohonleikkaajansa Joben (Jeff Fahey) ja päättää lisätä tämän älykkyyttä. Aluksi kaikki sujuu hyvin, mutta lopulta koe ryöstäytyy Angelon käsistä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu Ruohonleikkaajaa elokuvahistorian ensimmäiseksi varsinaiseksi virtuaalitodellisuuselokuvaksi ja antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.