Total Recall – Unohda tai kuole

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Total Recall – Unohda tai kuole
Total Recall
Total recall.jpg
Ohjaaja Paul Verhoeven
Käsikirjoittaja Ronald Shusett
Dan O'Bannon
Jon Povill
Gary Goldman
Tuottaja Mario Kassar
Andrew G. Vajna
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Jost Vacano
Leikkaaja Carlos Puente
Frank J. Urioste
Erikoistehosteet Rob Bottin
Pääosat Arnold Schwarzenegger
Rachel Ticotin
Sharon Stone
Michael Ironside
Ronny Cox
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 1. kesäkuuta 1990
Suomi 14. joulukuuta 1990
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50-60 miljoonaa USD
Tuotto 261 299 840 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Total Recall – Unohda tai kuole on Philip K. Dickin vuonna 1966 julkaistuun novelliin We Can Remember It For You Wholesale löyhästi perustuva tieteistoimintaelokuva vuodelta 1990, jonka pääosaa näyttelee Arnold Schwarzenegger.

Elokuva voitti vuonna 1991 erikois-Oscarin (Special Achievement Award) tehosteistaan. Se oli ehdolla myös kahdessa muussa luokassa.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Total Recallin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Elokuvasta tehtiin uudelleenfilmatisointi Total Recall, jonka ensi-ilta oli elokuussa 2012.

Elokuvasta on tehty myös peliversio Nintendo Entertainment Systemille ja suosituille kotitietokoneille Commodore 64:lle ja Amigalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quaid-niminen kivenporaaja (Arnold Schwarzenegger) huomaa unelmoivansa jostain syystä jatkuvasti matkasta Marsiin. Hänen vaimonsa Lori (Sharon Stone) ei kuitenkaan suostu matkaan, sillä Marsissa on käynnissä kapina planeettaa hallitsevaa yhtiötä vastaan, joka vaatii kiskurihintaa ilmasta. Quaid unelmoi myös salaperäisestä ruskeaveriköstä, jonka nimeä hän ei tiedä. Sitten Quaid näkee mainoksen paikasta, jossa luodaan muistoja lomamatkoista.

Quaidin kaveri yrittää estää häntä menemästä sinne, mutta tämä päättää silti kokeilla. Hän tilaa kahden viikon lomamatkan Marsiin ja lisukkeeksi hän haluaa olla salainen agentti. Kun muistisiirrännäistä ollaan antamassa, jotakin tapahtuu. Selviää, että Quaid ei olekaan se, joka luulee olevansa, vaan onkin todellisuudessa salainen agentti Hauser. Hänen muistiaan on sorkittu jo aiemmin. Muistolan (Suom. huom.) väki palauttaa peloissaan Quaidin muistin sellaiseksi, kuin se oli ennen hänen tuloaan ja antaa rahat takaisin. Tämän jälkeen kaikki muuttuu; Quaidin ystävät ja jopa vaimo haluavat tappaa hänet.

Tämän jälkeen Quaid matkustaa Marsiin, jossa hänen ongelmansa voivat ratketa. Marsin alueita asuttavat huonoista aurinkokilvistä johtuen mutantit, joilla on kyky nähdä ihmisten muistiin tai tulevaan. Mutantit nousevat kapinaan ja Quaidin tehtäväksi jää Marsin, sekä maapallon, pelastaminen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arnold Schwarzenegger  … Douglas Quaid/Hauser  
 Rachel Ticotin  … Melina  
 Sharon Stone  … Lori Quaid  
 Ronny Cox  … Vilos Cohaagen  
 Michael Ironside  … Richter  
 Marshall Bell  … George/Kuato  
 Mel Johnson Jr.  … Benny  
 Roy Brocksmith  … tohtori Edgemar  
 Ray Baker  … Bob McClane  
 Michael Champion  … Helm  
 Rosemary Dunsmore  … tohtori Renata Lull  
 Robert Costanzo  … Harry  
 Marc Alaimo  … Everett  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.