Total Recall – Unohda tai kuole

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Total Recall – Unohda tai kuole
Total Recall
Ohjaaja Paul Verhoeven
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Jost Vacano
Leikkaaja
Erikoistehosteet Rob Bottin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50–60 miljoonaa USD
Tuotto 261 299 840 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Total Recall – Unohda tai kuole on Philip K. Dickin vuonna 1966 julkaistuun novelliin We Can Remember It For You Wholesale löyhästi perustuva tieteistoimintaelokuva vuodelta 1990, jonka pääosaa näyttelee Arnold Schwarzenegger.

Elokuva voitti vuonna 1991 erikois-Oscarin (Special Achievement Award) tehosteistaan. Se oli ehdolla myös kahdessa muussa luokassa.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Total Recallin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Elokuvasta tehtiin uudelleenfilmatisointi Total Recall, jonka ensi-ilta oli elokuussa 2012.

Elokuvasta on tehty myös peliversio Nintendo Entertainment Systemille ja suosituille kotitietokoneille Commodore 64:lle ja Amigalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quaid-niminen kivenporaaja (Arnold Schwarzenegger) huomaa unelmoivansa jostain syystä jatkuvasti matkasta Marsiin. Hänen vaimonsa Lori (Sharon Stone) ei kuitenkaan suostu matkaan, sillä Marsissa on käynnissä kapina planeettaa hallitsevaa yhtiötä vastaan, joka vaatii kiskurihintaa ilmasta. Quaid unelmoi myös salaperäisestä ruskeaveriköstä, jonka nimeä hän ei tiedä. Sitten Quaid näkee mainoksen paikasta, jossa luodaan muistoja lomamatkoista.

Quaidin kaveri yrittää estää häntä menemästä sinne, mutta tämä päättää silti kokeilla. Hän tilaa kahden viikon lomamatkan Marsiin ja lisukkeeksi hän haluaa olla salainen agentti. Kun muistisiirrännäistä ollaan antamassa, jotakin tapahtuu. Selviää, että Quaid ei olekaan se, joka luulee olevansa, vaan onkin todellisuudessa salainen agentti Hauser. Hänen muistiaan on sorkittu jo aiemmin. Muistolan (Suom. huom.) väki palauttaa peloissaan Quaidin muistin sellaiseksi, kuin se oli ennen hänen tuloaan ja antaa rahat takaisin. Tämän jälkeen kaikki muuttuu; Quaidin ystävät ja jopa vaimo haluavat tappaa hänet.

Tämän jälkeen Quaid matkustaa Marsiin, jossa hänen ongelmansa voivat ratketa. Marsin alueita asuttavat huonoista aurinkokilvistä johtuen mutantit, joilla on kyky nähdä ihmisten muistiin tai tulevaan. Mutantit nousevat kapinaan ja Quaidin tehtäväksi jää Marsin, sekä maapallon, pelastaminen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arnold Schwarzenegger  Douglas Quaid/Hauser  
 Rachel Ticotin  Melina  
 Sharon Stone  Lori Quaid  
 Ronny Cox  Vilos Cohaagen  
 Michael Ironside  Richter  
 Marshall Bell  George/Kuato  
 Mel Johnson Jr.  Benny  
 Roy Brocksmith  tohtori Edgemar  
 Ray Baker  Bob McClane  
 Michael Champion  Helm  
 Rosemary Dunsmore  tohtori Renata Lull  
 Robert Costanzo  Harry  
 Marc Alaimo  Everett  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)