Kyborgi 009

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyborgi 009
サイボーグ009
('Cyborg 009)
Genre toiminta, seikkailu, sci-fi
Manga
Tekijä Shotaro Ishinomori
Julkaisija Akita Shoten, Kodansha (1966-1967), Shogakukan Productions Co., Ltd. (1979-1981)
Sarjajulkaisulehti Shounen Magazine, Shōjo Comic, TOKYOPOP
Ensimmäinen painatus 1964 – 1981
Kirjojen lukumäärä 36
TV-anime
Ohjaaja Atsushii Kawagoe
Studio Sunrise, Toei Animation
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 14.10.2001 – 13.10.2002
Jaksojen määrä 51

Kyborgi 009 (サイボーグ009, The Cyborg Soldier) on vuonna 1966 julkaistu japanilaisen Shotaro Ishinomorin mangateos, josta on tehty myös lukuisia animesarjoja ja -elokuvia. Tunnetuin versio on vuoden 2001 anime, jota esitettiin Suomessa Nelosella vuonna 2006 ja uusintana 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja kertoo yhdeksästä ihmisestä, jotka paha Musta Aave -organisaatio (engl. Black Ghost) kaappaa ja muuttaa ihmiskokeiden tuloksena kyborgeiksi, joilla jokaisella on omat erikoiskykynsä. Nämä 00-sarjan kyborgit onnistuvat pakenemaan ja joutuvat taistelemaan vapaudestaan yrittäen samalla pysäyttää Musta Aave -organisaation.

Kyborgi 009 -sarjalla on suuria juonellisia yhtäläisyyksiä Ishinomorin toisen tuotoksen, vuonna 1971 julkaistun Kamen Riderin, kanssa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ivan Whisky - Kyborgi 001, ikä puoli vuotta

Ivan on syntynyt Moskovassa, Venäjällä (ent. Neuvostoliitto) vuonna 1960. Hän syntyi vakavasti sairaana, ja hänen isänsä (kuuluisa aivokirurgi) tuli hulluksi yrittäessään löytää parannusta sairauteen. Isä alkoi tehdä Ivanille aivokokeita, jotka muuttivat hänen aivokapasiteettinsa aikuisen tasolle ja antoivat hänelle monia yliluonnollisia voimia. Näihin kuuluvat telepatia, telekineesi ja vahva havainnointikyky. Myöhemmin Ivan joutui Mustan Aaveen käsiin ja järjestö muutti hänet ensimmäiseksi kyborgiksi.

Kyborgijoukon suurimmista voimista huolimatta Ivan ei pysty välillä mihinkään, sillä hän voi nukahtaa milloin vain. Tämä johtuu siitä, että suurten voimien käyttö kuluttaa voimia hyvin helposti, eritoten vauvan ruumiissa. Tämä aiheuttaa ryhmälle joskus vaikeita tilanteita, mutta Ivan on myös onnistunut heräämään pahimman kriisin aikana.

Hän oli ensimmäinen neljästä kyborgeista, jotka jäädytettiin teknologian kehittymiseen asti.

 • Jet Link - Kyborgi 002, ikä 18 vuotta (jäädytettäessä), n. 49 vuotta kronologisesti

Jet on amerikanitalialainen mies New Yorkin Bronxista. Hän toimi jengijoukon johtajana New Yorkissa. Eräässä tappelussa puertoricolaista jengiä vastaan Jet puukotti vastapuolen jengiläisen kuoliaaksi. Poliisien tullessa paikalle kaikki pakenivat, Jetin jäädessä jälkeen. Hänen yrittäessään päästä piiloon poliiseja, Musta Aave -organisaation agentit tarjosivat hänelle apua pakomatkaan. Tämä kuitenkin johti Jetin muuttamisen Kyborgi 002:ksi.

002:lle rakennutettiin kiihdyttimet jalkoihin, joiden avulla hän voi lentää jopa 5 Machin nopeudella (5 310 km/h). Hänellä on myös käytössään alkeellinen "kiihdytysmoduuli", jonka täydellinen versio rakennettiin 009:lle. Usein Jet kuitenkin käyttää hyväksi vain lentämiskykyään.

Jet on luonteeltaan lyhytjänteinen ja äkkipikainen, mutta on kuitenkin lojaali 00-tiimin jäsen. Hän oli ihastunut Françoiseen (003) joka ei kuitenkaan välittänyt Jetistä, varsinkaan Joen (009) ilmaannuttua kuvioihin. Jetin ehkä tunnetuimmat piirteet ovat hänen pitkä, teräväkärkinen nenä ja piikikäs tukka.

Hän oli yksi kyborgeista, jotka jäädytettiin teknologian kehittymiseen asti. Jet näyttää nuorelta, mutta on todellisuudessa paljon vanhempi.

 • Françoise Arnoul - Kyborgi 003, ikä 19 vuotta (jäädytettäessä, vuoden 2001 versiossa), alkuperäisessä versiossa 18 vuotta, n. 50 vuotta kronologisesti

Françoise on entinen balettitanssija Pariisista, Ranskasta. Hän joutui luopumaan urastaan Mustan Aaveen kaapatessa hänet (alkuperäisessä versiossa hänen veljensä yritti pelastaa hänet; vuoden 2001 versiossa Mustan Aaveen agentit houkuttelivat hänet mukaansa tarjoamalla hänelle ammattilaistanssijan uraa). Françoise on ryhmän ainoa naisjäsen.

Hänelle rakennutettiin superaistit, joita hän voi käyttää apuna taisteluissa esimerkiksi navigoijana. Françoise pystyy näkemään ja kuulemaan hyvin kauas, seinien ja esteiden läpi. Hän pystyy myös aistimaan asioita joita muut eivät pysty. 003 käyttää väkivaltaa vain harvoin, sillä hän ei pidä taistelemisesta. Hän on hyvä pilotti, ja hoitaa 001:tä. Françoise on fyysisesti heikompi kuin muut kyborgit, ja isokokoinen G-Junior (005) suojelee yleensä häntä mahdollisilta vaaroilta.

Françoisella ja Joella (009) on romanttinen suhde, jonka syvyys vaihtelee sarjan eri versioissa. Animeissa he ovat parisuhteessa, mutta vuoden 2001 versiossa mahdolliseen rakkaussuhteeseen vain vihjataan.

Hän oli yksi kyborgeista, jotka jäädytettiin teknologian kehittymiseen asti. Näin hän näyttää nuorelta, mutta on todellisuudessa paljon vanhempi.

 • Albert Heinrich - Kyborgi 004, ikä 30 vuotta (jäädytettäessä), n. 61 vuotta kronologisesti

Albert on kotoisin Itä-Berliinistä, Saksasta. Kylmän sodan aikoihin tyytymättöminä elämään toisella puolella Berliinin muuria, hän ja hänen kihlattunsa Hilda yrittivät paeta Länsi-Berliiniin kuorma-autolla, jonka he naamioivat sirkusautoksi. Näin he yrittivät päästä läpi Berliinin muurin turvatarkastuksista. Albert kuitenkin unohti hakea (väärennetyn) henkilötodistuksensa rajavartijalta, ja hän joutui paniikkiin ja aikoi paeta paikalta. Rajavartijat avasivat tulen kohti autoa, kun Albert yritti murtaa tiensä läpi muurin. He kuitenkin epäonnistuivat, ja kuorma-auto syttyi tuleen. Hilda kuolee ja Albert loukkaantuu pahasti. Mustan Aaveen agentit saapuvat paikalle ja valehtelevat Albertille vievänsä hänet sairaalaan. Albert vahingoittui onnettomuudessa niin pahoin, että lähes jokainen hänen kehonsa osista jouduttiin korvaamaan mekaanisilla osilla.

004:n oikean käden sormenpäissä on konekiväärit (6 mm), vasemmassa kädessä laserveitsi ja ohjukset piilotettuina polvissa (vanhemmissa versioissa myös kyynärpäissä).

Menneisyys muutti hänet synkäksi, ja hänellä on ollut myös taipumusta itsetuhoisuuteen muututtuaan kyborgiksi. Hän on etenkin sarjan alussa hyvin pessimistinen ja kylmä, mutta oppii myöhemmin optimistisemmaksi sekä uskomaan parempaan tulevaisuuteen. Hän on taitava taistelija sekä taktikko. Hän ja 002 taistelevat usein yhdessä.

004:n jälkeen Musta Aave päätti pysäyttää kyborgiprojektin vuosikymmeniksi, kunnes teknologia kehittyisi tarpeeksi pitkälle. Kaikki neljä valmista kyborgia olivat jäähdytettyinä siihen asti.

 • Geronimo Jr aka G-Junior - Kyborgi 005, ikä 27 vuotta

G-Junior on Amerikan alkuperäisasukas. Hänellä oli vaikeuksia löytää töitä laajalle levinneen rasismin takia. Aiemmissa versioissa hän esiintyi sirkuksessa intiaanipäällikkönä, mutta ei halunnut jatkaa kulttuuriinsa liittyvien stereotypioiden edistämistä ja otti lopputilin iskemällä paikan johtajaa kasvoihin. Mustan Aaveen agentit jäljittivät hänet ja tarjosivat hänelle valheellista työpaikkaa kaukaa kotoa. Vuoden 2001 versiossa G-Junior toimi alun perin rakennusmiehenä.

G-Junior on ensimmäinen toisen sukupolven kyborgi vuosikymmeniä jatkuneen tauon jälkeen. Hän on kyborgeista fyysisesti vahvin ja suurin, yli kaksimetrinen. Hän omaa tuhannen miehen voimat ja hänen ihonsa on lujaa kuin teräs. Voimistaan huolimatta hän on pasifisti ja käyttää väkivaltaa vain äärimmäisissä tilanteissa. Hän suojelee usein 003:a ison kokonsa ansiosta. G-Juniorilla on myös niin sanottu kuudes aisti, joka on peräisin hänen intiaaniheimoltaan. Hän osaa kuunnella luontoa ja keskustella sen kanssa.

G-Junior on hiljainen, harvasanainen ja nöyrä. Hänellä on irokeesikampaus sekä tatuointimaiset merkit kasvoissa. Hän vastustaa rasismia sekä luonnon tuhoamista.

 • Chang Changku - Kyborgi 006, ikä 42 vuotta

Chang on kotoisin Kiinan Guangdongista. Alkuperäisessä versiossa hän omisti sikatilan, josta siat karkasivat ja tälloin hän joutui näännyksiin ja alkoi kärsiä veroista. Chang yritti hirttäytyä, mutta Mustan Aaveen agentit "pelastivat" miehen. Vuoden 2001 versiossa Chang omisti ravintolan, joka palaa maan tasalle. Chang menettää omaisuutensa ja pyörtyy.

006:n kyky on sylkeä tulta. Tämä mahdollistaa hyökkäysten ohella myös tunneleiden kaivamisen ja maanalaiset räjähdykset. Tämän ohella Chang on myös hyvä kokki, ja vastaa ryhmän ruokahuollosta. Hän perusti vuoden 2001 versiossa uuden kiinalaisen ravintolan Japaniin, jossa työskenteli myös 007, sekä väliaikaisesti myös 003 ja 009.

Chang on iloinen persoona, ja yrittääkin taisteluiden ohessa piristää taistelutovereitaan. Hän on 007:n kanssa sarjan humoristi, ja he taistelevatkin usein yhdessä.

 • Great Britain aka G.B - Kyborgi 007, ikä 45 vuotta

Great Britain on nimensä mukaisesti kotoisin Isosta-Britanniasta, Liverpoolista. Hän oli tunnettu lavaesiintyjä, mutta päätyi rahavaikeuksien takia pennittömänä kadulle. Mustan Aaveen agentit huomasivat hänen ahdinkonsa ja houkuttelivat hänet helposti mukaansa alkoholilla.

007:llä on kyky muuttaa solurakenteitaan, eli muuttaa muotoansa miksi vain haluaa; esineeksi, olennoksi tai henkilöksi. Usein hän kloonaa itsensä vihollisjoukon jäseneksi, jolloin vihollisen tukikohtaan pääsy on helppoa, tai pieneksi eläimeksi, usein hiireksi, päästäkseen läpi ahtaista paikoista. Usein hän myös muuttuu linnuksi etsintöjä varten.

Vaikka Great Britain on vanhin toisen sukupolven kyborgeista, hän on joukon hilpein persoona. Hän lausuu usein runoja ja kirjoittaa tarinoita. Hän on 006:n kanssa sarjan humoristi. Hänet tunnistaa kaljusta. Hän oli vanhoissa animeissa kuvattu pienenä lapsena. Hänen kansallisuutensa yhdistettynä numerotunnukseensa on viittaus Ian Flemingin brittiläiseen vakoojaan James Bondiin.

 • Pyunma - Kyborgi 008, ikä 23 vuotta (22 vuoden 2001 versiossa)

Pyunma on kotoisin Afrikasta (alkuperäisessä versiossa Keniasta, vuoden 2001 versiossa fiktiivisestä Muambasta), jossa alkuperäisen juonen mukaan hänestä ja hänen heimostaan yritettiin tehdä orjia, mutta Pyunma onnistui pakenemaan. Musta Aave kuitenkin sai hänet käsiinsä ja agentit veivät hänet lentokoneella laboratorioon. Vuoden 2001 versiossa hän oli sissisotilas, joka taisteli maansa hallitsevaa tyrannia vastaan ystävänsä kanssa, mutta joutui ristituleen. Tällöin Mustan Aaveen väki kidnappasi hänet.

Pyunma on ainoa jäsen, jolla on oikeaa kamppailutaitoa. Hänelle rakennutettiin mekaaniset keuhkot, joiden avulla hän voi olla veden alla hyvin pitkiä aikoja. Pyunma ottaa tehtävänsä hyvin vakavasti ja on päättäväinen taistelija. Hän toimii pääpilottina, sekä osaa taktikoida. 005:n tavoin hän vastustaa voimakkaasti rasismia.

Alkuperäisissä 1960- ja 1970-luvun versioissa Pyunma piirrettiin tyypillisen afrikkalaisen karikatyyrin mukaisesti, joka oli aikanaan yleistä etenkin amerikkalaisissa piirretyissä. Hahmolla oli isot vaaleanpunaiset huulet. 1980-luvun elokuvassa hahmon malli muuttui vähemmän karikatyyrimäiseksi ja vuoden 2001 versiossa perinteiset merkit olivat jo poissa.

 • Joe Shimamura - Kyborgi 009, ikä 18 vuotta

Joe on puoliksi japanilainen ja nimensä mukaisesti sarjan päähenkilö. Joe jätettiin vauvana kirkkoon, jonka portaille hänen äitinsä kuoli. Hänet otti huostaan kirkon katolinen pappi, josta tuli Joen kasvatti-isä. Kun Joe täytti 18 vuotta, Mustan Aave murhasi hänen kasvatti-isänsä, pian sen jälkeen kun järjestö oli käyttänyt muita kirkossa kasvavia lapsia koekaniineina kyborgiprojekteissaan. Joea epäiltiin valheellisesti murhasta, ja hän lähti pakoon poliiseja. Musta Aave kaappasi hänet pian.

Joen oli tarkoitus olla kaikkein vahvin kyborgi, ja hän sai hyvän kestävyyden ja ketteryyden. Merkittävin kyky on kuitenkin voima liikkua niin nopeasti, että hänen silmissään näyttää kuin aika olisi pysähtynyt. Tämä on edistyneempi versio 002:n "kiihdytysmoduulista". Se kytketään päälle painamalla hampaisiin upotettua kytkintä. Tässä tilassa ei kuitenkaan voi koskea esim. ihmisiä, koska nopeus voisi tappaa tai vahingoittaa häntä pahasti. Tämä johtuu ilmassa syntyvästä kitkasta. Kykyä onkin paras hyödyntää tilanteissa, joissa haluaa joko siirtyä paikasta toiseen tai tappaa vihollisia. Tilassa voi olla vain tietyn ajan, niin kauan kuin voimaa siihen riittää.

Joe on kiltti ja hyväsydäminen poika, mutta hyvin kostonhimoinen, koska hänen kasvatti-isänsä ja monet ystävät on murhattu. Hänellä ja Françoisella (003) on romanttinen suhde, jonka syvyys vaihtelee sarjan eri versioissa. Animeissa he ovat pari, mutta vuoden 2001 versiossa mahdolliseen rakkaussuhteeseen vain vihjataan.

 • Tohtori Isaac Gilmore, ikä 63 vuotta

Gilmore on kotoisin Venäjältä, ja hän johti kyborgiprojektia Mustan Aaveen palveluksessa päätiedemiehenä. Hän kuitenkin epäili Mustan Aaveen suunnitelmien tarkoitusperiä. Kun kaikki yhdeksän kyborgia olivat valmiit, hän jättäytyi tarkoituksella kyborgien "panttivangiksi" heidän paetessaan laboratoriosta. Siitä lähtien Gilmore on ollut tiimin neuvoja ja isähahmo. Hän auttaa kyborgeja Mustan Aaveen tuhoamisessa sekä korjaa kyborgien viat.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shotaro Ishinomorin piirtämää Cyborg 009 -mangaa ilmestyi 36 tankoubonin verran Japanissa vuosina 1964–1981. Sarjan viimeisen osan piti valmistua vuonna 2000, mutta Ishinomori ehti kuolla ennen sitä. TOKYOPOP lisensoi Cyborg 009 mangan vuonna 2003.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiseen mangateokseen pohjautuen on valmistunut kolme elokuvaa ja kolme televisiosarjaa.

Elokuvat

 • サイボーグ009 (Cyborg 009, 1966)
 • サイボーグ009 怪獣戦争 (Cyborg 009: Kaijuu Sensou, 1967)
 • サイボーグ009 超銀河伝説 (Cyborg 009: Chou Ginga Densetsu, 1980)

Televisiosarjat

 • Cyborg 009 (1968, 26 jaksoa)
 • Cyborg 009 (1979, 50 jaksoa)
 • Cyborg 009: The Cyborg Soldier (2001, 51 jaksoa)

Live-Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 uutisoitiin, että Cyborg 009:stä olisi tekeillä näytelty Hollywood-elokuva, ja sen ohjaajana toimisi Michael Uslan. Kuvausten kerrottiin alkavan 2006 ja elokuvan valmistuvan vuonna 2008.[1] Toistaiseksi tuntemattomista syistä projekti on myöhästynyt, eikä lisätietoja edistymisestä ole tullut ilmi. On myös liikkunut huhuja, että animaattori Peter Chung olisi tekemässä omaa versiotaan sarjasta. Hän on maininnut lukuisissa haastatteluissa tehneensä jo tarinoita 009-kyborgeista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]