Kenraali Grievous

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kenraali Grievous on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luomassa Tähtien sota -sarjassa esiintyvä fiktiivinen henkilöhahmo. Hän teki ensiesiintymisensä Star Wars: Clone Wars -piirrossarjassa, ja sittemmin esiintynyt useissa kloonisotaan sijoittuvissa Tähtien sota -romaaneissa ja -sarjakuvissa. Merkittävimmän esiintymisensä hän kuitenkin teki elokuvassa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto. Grievous on englannin kieltä ja merkitsee "hirvittävää" tai "karmivaa".

Kenraali Grievous

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Warren Fun kuvittama ja käsikirjoittama sarjakuvakertomus The Eyes of Revolution, joka ilmestyi Star Wars: Visionaries -sarjakuvalehdessä, paljasti Grievousin olleen alun perin matelijamainen kaleesh-avaruusolento Kalee-planeetalta. Tarinan mukaan kaleeshit olivat joutuneet tuhoisaan sotaan hyönteismäistä huk-lajia vastaan. Kaleeshit olivat alun perin häviöllä, mutta sotaan osallistunut Grievous osoittautui erinomaiseksi strategikoksi ja taitavaksi soturiksi, jonka nerokkaat taktiikat kykenivät kääntämään koko sodan kulun. Grievousin johtamina kaleeshit syyllistyivät lukuisiin sotarikoksiin, kuten tuhansien hukien joukkomurhiin. Alivoimaisina hukit pyysivät Galaktisen tasavallan tukea, jolloin tasavalta lähetti kaleesheja vastaan jedejä. Jedien tukemina hukit onnistuivat voittamaan sodan, minkä seurauksena Kalee asetettiin kauppasaartoon ja miljoonat kaleeshit menehtyivät nälänhätään.

Intergalaktisen pankkiklaanin puhemies San Hill huomasi Grievousin kyvykkyyden ja päätti avustaa Kalee-planeetan asukkaita lupaamalla Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaation tuen kaleesheille, mikäli Grievous ryhtyisi separatistien droidiarmeijan ylipäälliköksi. Grievous kuitenkin kieltäytyi, mutta Hill otti yhteyttä kreivi Dookuun ja kertoi Grievousista. Dooku itse otti yhteyttä sith-mestariinsa Darth Sidiousiin, joka määräsi Dookun agentteja asentamaan pommin Grievousin yksityissukkulaan. Erään avaruuslennon aikana pommi räjähti, jolloin sukkula putosi Kaleen pinnalle ja Grievous vammautui pahoin onnettomuuden seurauksena. Grievous heräsi separatistien bakta-säiliössä, ja San Hill väitti pommi-iskun olleen tasavallan suunnittelema salamurhayritys. Tasavallalle katkeroituneena Grievous suostui Hillin ideaan, jonka mukaan Intergalaktinen pankkiklaani rahoittaisi Grievousin ruumiin korjauksen (tosin Sithin koston romaaniversiossa Kauppaliiton varakuningas Nute Gunray väittää Grievousin kyborgikehon olleen Kauppaliiton rahoittama).

Grievous kuljetettiin Geonosikseen, jossa arkkiherttua Poggle Vähäisemmän valvomassa massiivisessa leikkausoperaatiossa Grievousin aivot, silmät ja sisäelimet siirrettiin uuteen kyborgikehoon. The Eyes of Revolution vihjaa, että leikkausoperaation aikana Dooku suoritti Grievousille verensiirron, jossa käytettiin jedimestari Sifo-Dyasin verta. Sithin koston romaaniversion mukaan kyborgikeho oli valmistettu duranium-teräksestä, joka kykeni kestämään jopa valosapelien iskuja. Romaaniversio myös huomauttaa, että Grievousin kyborgikeho muistuttaa erehdyttävästi Tales of the Jedi -sarjakuvissa nähtyjä krath-sotadroideja. Sithin koston kuvitettu opas sisältää poikkileikkauksen Grievousin aivoista ja paljastaa, että leikkauksen aikana Grievousin aggressiivisuutta ja refleksejä sääteleviä alueita aivoissa muokattiin kyberneettisten implanttien avulla.

Star Wars Insider 86 -lehdessä julkaistu Abel G. Peñan kirjoittama artikkeli Unknown Soldier: The Story of General Grievous kertoo Grievousin elämästä kaleeshina. Artikkelin mukaan Grievousin oikea nimi on Qymaen jai Sheelal, ja että Grievousilla oli kymmenen vaimoa ja kolmekymmentä jälkeläistä. Artikkeli myös kertoo, että Grievous oli rakastunut asetoveriinsa Ronderu lij Kummariin, jonka huhuttiinkin olevan Grievousin rakastajatar.

Kloonisota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Lucenon kirjoittama Labyrinth of Evil -romaani paljastaa, että Grievous oli läsnä Geonosiksen taistelussa ja surmasi muutamia jedejä, joskin hän piileskeli Geonosiksen maanalaisissa katakombeissa eivätkä jedit tienneet hänen olemassaolostaan ennen Hyporin taistelua. Grievous ei ollut alun perin separatistien droidiarmeijoiden ylipäällikkö, vaan Dooku nimitti hänet siihen asemaan vasta alkuperäisen droidiarmeijoiden komentajan Sev'rance Tannin kuoltua. Clone Wars Adventures -sarjakuvan sisältämän tarinan Mission to Trenchant Space Station mukaan Grievous otteli kahta Dookun kätyriä, "mustaa jediä" Asajj Ventressiä ja palkkasoturi Durgea, vastaan ja voitti nämä, minkä ansiosta Dooku julisti hänet separatistien droidiarmeijoiden ylipäälliköksi.

Grievous sai kreivi Dookulta koulutusta valosapelin käytöstä, ja hän kykeni käyttämään samanaikaisesti neljää valosapelia kyborgikehostaan jakautuvien käsien avulla. Neljä valosapelia yhdistettynä Grievousin taistelutaitoihin ja salamannopeisiin reflekseihin tekivät hänestä todellisen tappokoneen. Hän sai henkivartijoikseen magnakaartidroideja ja lippulaivakseen Näkymätön käsi -nimisen Kauppaliiton taisteluristeilijän. Hän paljasti itsensä jedeille Hyporin taistelussa, joka nähtiin Star Wars: Clone Wars -piirrossarjan 20. jaksossa. Taistelun aikana Grievous surmasi yksin peräti kolme jediä, Daakman Barrekin, Sha'a Gin ja Tarr Seir. Myös jedimestari K'Kruhk kaatui, mutta hänen myöhemmät esiintymisensä Star Wars: Republic -sarjakuvissa aiheuttivat sen, että virallisen selityksen mukaan K'Kruhk ei kuollutkaan vaan joutui kooman kaltaiseen transsitilaan ja täten selviytyi hengissä.

Grievousilla on merkittävä rooli General Grievous -sarjakuvassa, jossa hän kidnappaa suurlähettiläs Quiyyenin ja valloittaa Vandos- ja Gentes-nimiset planeetat. Kun Grievous vangitsee joukon jedi-padawaneja, jediritari Flynn Kybo kumppaneineen lähetetään pelastamaan jedi-oppilaat. Vaikka sarjakuvan loppuratkaisussa Grievous surmaakin Kybon, jedit onnistuvat pelastamaan padawanit. Sodan aikana Grievous valloitti tai hävitti lukuisia planeettoja, kuten Belderonen, Humbarinen ja Duron.

Kenraalin loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Grievous ja kreivi Dooku hyökkäsivät Tasavallan pääkaupunkiplaneetalle Coruscantille. Avaruustaistelun aikana Grievous tunkeutui planeetan pinnalle, surmasi useita jedejä ja kaappasi ylikansleri Palpatinen. Grievous ei koskaan saanut selville, että Palpatine oli todellisuudessa myös Darth Sidious (hän uhkaili Tasavallan laivaston upseerille suolistavansa kanslerin henkilökohtaisesti suorassa holoverkkolähetyksessä, ellei erääseen hänen esittämäänsä vaatimukseensa suostuttaisi). Grievous oli pakenemassa ylikanslerin kanssa sukkulalleen, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi jedimestari Mace Windu. Windun onnistui Voiman avulla murskata Grievousin sisäelimet, mutta kenraali säilyi hengissä ja vetäytyi takaisin Näkymättömälle kädelle mukanaan Palpatine. Windun aiheuttamat vauriot ilmenivät jatkuvana yskimisenä.

Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker tunkeutuivat Näkymättömälle kädelle, surmasivat Dookun ja vapauttivat ylikanslerin, mutta joutuivat Grievousin vangeiksi. Jedit ja ylikansleri vietiin komentosillalle, mutta R2-D2:n aiheuttaman hämäyksen aikana jedit saivat takaisin valosapelinsa ja tuhosivat Grievousia suojelleet magnadroidit. Grievous rikkoi komentosillan ikkunan ja heittäytyi avaruuteen. Kyborgikehonsa ansiosta Grievous kykeni kestämään avaruuden säteilyä ja tunkeutui takaisin lippulaivaansa sen ulkorungon kautta. Hän pakeni pelastuskapselilla. Hetkeä myöhemmin Näkymätön käsi putosi Coruscantille ja Tasavalta voitti taistelun.

Grievous pakeni Utapau-planeetalle, jonka taisteludroidit olivat valloittaneet. Kreivi Dookun kuoltua hänestä tuli separatistien johtaja. Darth Sidious otti yhteyden Grievousiin ja käski häntä lähettämään separatistineuvoston Mustafariin. Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunrayn vastusteluista huolimatta Grievous totteli Darth Sidiousta. Samoihin aikoihin Obi-Wan Kenobi lähetettiin vangitsemaan Grievous. Kenobi jäljitti Grievousin ja tunkeutui separatistien tukikohtaan, mutta paljastui ja joutui taisteludroidien piirittämäksi. Grievous käski magnadroidiensa surmata Kenobi, mutta jedimestari onnistui tuhoamaan ne ovelasti pudottamalla erään hangaarin suurista koneista niiden päälle. Grievous haastoi Kenobin kaksintaisteluun. Armottoman valosapelitaistelun riehuessa separatistit saatiin osittain hämäytyneiksi, ja näin Tasavalta pääsi tekemään yllätyshyökkäyksen Grievousin tukikohtaan. Grievous antoi droidiensa vastata vihollistuleen ja katsoi parhaimmaksi vetäytyä kiiturillaan häntä odottavalle alukselleen, mutta Obi-Wan oli kuitenkin tilanteen tasalla ja ryhtyi takaa-ajoon.

Obi-Wan jahtasi Grievousta ja esti tätä pakenemasta planeetalta. He taistelivat käsirysyn merkeissä, kunnes Kenobi onnistui irrottamaan Grievousin rintakehässä sijaitsevan sisäelimiä suojelevan metallilevyn. Grievous miltei tappoi Kenobin, mutta jedimestari otti Grievousin oman laserpistoolin ja ampui kenraalin sydämeen ja muihin sisäelimiin. Osumat sytyttivät välittömästi Grievousin sisäelimet ja silmät palamaan ja lopulta tappoivat hänet. Grievousin kuoltua Nute Gunraysta tuli Konfederaation johtaja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luettelo Grievousin tappamista jedeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Adi Gallia - Boz Pity
 • B'dard Tone - Belsus
 • B'ink Utrila - Coruscant
 • Daakman Barrek - Hypori
 • Firkrann - Dagobah
 • Flint Torul - Belderone
 • Flynn Kybo - Belsus
 • Foul Moudama - Coruscant
 • Jmmaar - Vandos
 • L'lacielo Sageon - Coruscant
 • Nahdar Vebb - Vassek
 • Nystammall - Tovarskl
 • Pablo-Jill - Coruscant
 • Quarmall
 • Puroth - Tovarskl
 • Roron Corobb - Coruscant
 • Roth-Del Masona - Coruscant
 • Sha'a Gi - Hypori
 • Soon Baytes - Boz Pity
 • Tarr Seirr - Hypori
 • T'chooka D'oon - Vandos
 • Ur-Sema Du - Geonosis
 • Waldan Bridger - Togoria
 • Zephata'ru'tor - Nadiem
 Shaak Ti - Coruscant (Grievous tappoi Shaak Tin Episode 3:sessa, poistetussa kohtauksessa.                  

Lisäksi tiedetään että Grievouksella oli kokoelmissaan ainakin neljä muuta valosapelia, joiden omistajia hän ei itse ollut tappanut;K'Kruhk, Sifo-Dyas ja Darth Zannah.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clone Wars -piirrossarjassa Grievousin ääninäyttelijä oli John DiMaggio ja myöhemmin Richard McGonagle. Sithin kostossa Grievous on toteutettu kokonaan tietokoneanimaatiolla, mutta hänen ääninäyttelijänään toimii Matthew Wood. Aluksi ääninäyttelijän piti olla näyttelijä Gary Oldman. Hänen yskimisäänensä tulevat George Lucasilta, jolla oli elokuvan tekemisaikaan keuhkoputkentulehdus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]