Yoda

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yoda
Yoda starwars3.png
Luoja(t) George Lucas
Frank Oz
Elokuva Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku (1980)
Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu (1983)
Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (1999)
Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002)
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005)
Star Wars: The Clone Wars (2008)
Elokuvasarja Tähtien sota
Näyttelijä(t) Frank Oz (1980–1999, nukke ja ääni)
Warwick Davis (1999, nukke)
John Lithgow (2002–2005)
Tom Kane (vain piirrossarjoissa, 2000–)

Yoda on kuvitteellinen hahmo Tähtien sodan universumissa. Hän esiintyy kaikissa Tähtien sota -elokuvissa, lukuun ottamatta alkuperäistä Tähtien sotaa. Yoda on yksi tunnetuimpia Tähtien sota -hahmoja.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Yodan varhaisimmista vaiheista on hyvin vähän tietoa. Hän syntyi 896 vuotta ennen Yavinin taistelua ja aloitti jedi-koulutuksensa hyvin nuorena. Eräiden lähteiden mukaan hänestä tuli jedi-ritari 25-vuotiaana ja jedi-mestari 50-vuotiaana. Oheiskirjallisuuden mukaan Yoda opetti jedi-oppilaita Chu'unthor-nimisellä avaruusaluksella, joka toimi yhtenä jedien koulutuskeskuksista.

Pimeän uhka-elokuvan tapahtumien aikoihin mennessä Yoda oli kouluttanut jedejä jo 800 vuotta. Yoda oli Mace Windun ohella jedi-neuvoston johtaja. Jedi-mestari Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi toivat jedi-neuvoston eteen nuoren Anakin Skywalkerin, jonka Jinn uskoi olevan muinaisissa ennustuksissa mainittu salaperäinen "valittu", joka toisi tasapainon Voimaan. Yoda ja muut jedi-mestarit tunnustivat Voiman vaikuttavan pojassa epätavallisen vahvasti, mutta kieltäytyivät antamasta lupaa kouluttaa poika jediksi. Kun Darth Maul oli surmannut Qui-Gon Jinin, Obi-Wan Kenobi anoi Yodalta lupaa kouluttaa Anakin, koska oli luvannut niin edesmenneelle mestarilleen. Yoda antoi Obi-Wanille jedi-ritarin arvonimen ja vastentahtoisesti luvan kouluttaa Anakin. Yoda osallistui Qui-Gon Jinin hautajaisiin ja seremoniaan, jossa juhlistetiin voittoa Kauppaliitosta.

Kymmenen vuotta myöhemmin, kloonisotien aikana Yoda toimi tasavallan armeijan kenraalina Geonosiksen taistelussa. Hän johti teloitusarenaalla olleita jedi-ritareita pelastaneita tykkiveneita. Yoda komensi kloonisotilaita Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaation taisteludroideja vastaan ja joutui valosapelitaisteluun kreivi Dookun kanssa. Kamppailu päättyi tasapeliin, mutta Dookun vaistotessa Yodan olevan vahvempi, Dooku pakeni Geonosikselta. Yoda toimi tasavallan armeijan kenraalina kloonisodassa.

Sithin kostossa Yoda komensi Kashyyykillä kloonisotilaita ja wookiee-sotureita, mutta separatistien hävittyä taistelun kloonit kääntyivät jedi-kenraaleitaan vastaan. Yoda tunsi muiden jedien kuolemat tämän Voiman kautta ja kloonikomentaja Green sekä erään toiden kloonisotilaan yrittäessä salamurhata Yodan, nämä saivat itse surmansa yrityksessä. Wookiee-soturien Tarffulin ja Chewbaccan avulla Yoda pakeni Kashyyykiltä ja tapasi Tantive IV -avaruusaluksella Obi-Wan Kenobin ja senaattori Bail Organan. Yoda ja Obi-Wan palasivat Coruscantiin jedi-temppeliin, joka oli joutunut kloonien hyökkäyksen kohteeksi. Jedit saivat selville, että hyökkäystä oli johtanut Voiman pimeälle puolelle kääntynyt Anakin Skywalker. Yoda päätti haastaa kaksintaisteluun sith-lordi Darth Sidiouksen eli ylikansleri Palpatinen, joka oli julistautunut Galaktiseksi Keisariksi. Yoda ei kyennyt kuitenkaan voittamaan sith-lordia kaksintaistelussa, vaan joutui pakenemaan Bail Organan avulla. Yoda vetäytyi asumaan maanpakoon syrjäiselle suoplaneetta Dagobahille[1].

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Obi-Wan Kenobin henki opasti Anakinin pojan Luke Skywalkerin Dagobahille. Yoda vastusti Luken kouluttamista jediksi, sillä Luke oli liian vanha ja kärsimätön. Obi-Wanin hengen painostamana Yoda suostui kouluttamaan Luken jedi-ritariksi. Luke oli kuitenkin kärsimätön ja lopetti koulutuksensa kesken. Luke lähti Bespinin Pilvikaupunkiin, jossa ainoastaan menetti oikean kätensä ja sai selville Darth Vaderin alias Anakin Skywalkerin olevan isänsä. Proteesikäden saatuaan Luke palasi saattamaan Jedi koulutuksensa päätökseen Dagobahille, mutta Yodan terveys oli suuresti heikentynyt. Yoda kuoli yli 900-vuotiaana. Keisari Palpatinen kuoleman ja Galaktisen Imperiumin tuhon jälkeen Luke näki Endorin metsäkuussa Yodan, Obi-Wanin ja Anakin Skywalkerin hahmot voiman avulla.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoda on ulkomuodoltaan pienikokoinen, vihreäihoinen olento, jolla on suuret korvat ja kurttuinen iho. Hänen tuntematon rotunsa on hyvin harvinainen ja pitkäikäinen. Yoda on ainoastaan 66 senttimetriä pitkä. Yoda pukeutuu vaatimattomaan jedi-kaapuun ja käyttää harvoin vihreäteräistä valomiekkaansa. Yodalla on vihreät silmät ja valkoiset hiukset. Hän käyttää gimerpuista kävelysauvaa.

Yodan viisaan ilmeen kerrotaan pohjautuvan hahmon maskeeranneen Stuart Freebornin sekä tunnetun fyysikon ja matemaatikon Albert Einsteinin kasvoihin.[2][3][4][5]

Luonteenpiirteitä ja tapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoda oli kaikkien aikojen viisain ja voimakkain tunnettu jedi-ritari. Häntä arvostettiin viisautensa ja taistelutaitojensa vuoksi. Hän oli yleensä ystävällinen ja kiltti, mutta osasi olla myös tiukka ja jopa pelottava. Hän oli ikäisekseen uskomattoman ketterä ja taitava taistelija, ja hänen kykynsä käyttää Voimaa oli erittäin suuri. Yoda koulutti useita merkittäviä jedejä, kuten kreivi Dookun, Mace Windun, Ki-Adi-Mundin, Obi-Wan Kenobin (vain osittain) ja Luke Skywalkerin (Ei aloittanut, eikä pystynyt viemään koulutusta loppuun).

Yodalla oli omituinen tapa puhua, sillä hän sijoitti predikaatin aina lauseen loppuun, esimerkiksi ”vaikea nähdä pimeää puolta on”.[6] Hän oli myös kuuluisa viisaista opetuksistaan.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Yoda pohjautuu sanskritin kieleen, jossa yoddha merkitsee ”soturia”. Yoda saattaa myös liittyä hepreankieliseen sanaan yodea, joka merkitsee ”hän tietää” tai ”se joka tietää”.

Toteuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa Yodan ääninäyttelijä on englantilainen näyttelijä Frank Oz. Alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa ja Pimeässä uhassa Yodaa esittää Frank Ozin naruilla ohjaama savinukke. Yodan nuken suunnitteli Stuart Freeborn. Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa Yoda on toteutettu tietokoneanimaatiolla. Tietokoneanimaatio johtuu osittain siitä, että nukkehahmolla ei olisi voitu toteuttaa valosapelilla taistelevaa Yodaa.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dagobah (englanniksi)
  2. Star Wars Make-Up Artist Stuart Freeborn Dies Aged 98 Entertainment & Arts. 6.2.2013. BBC News. Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
  3. Stuart Freeborn, Yoda's Maker, Dies 7.2.2013. The Guardian. Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
  4. Malvern, Jack: British Make-Up Artist Stuart Freeborn, Who Created Yoda, Dies Aged 98 7.2.2013. The Times. Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
  5. Hauptfuhrer, Fred & Peterson, Karen: Yoda Mania: America Falls in Love with the 26-Inch, Green, Pointy-Eared Sage and His Master Puppeteer, Frank Oz 9.6.1980. People Magazine. Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
  6. Pullum, Geoffrey K.: Yoda's Syntax the Tribune Analyzes; Supply More Details I Will! 18.5.2005. (englanniksi)
  7. Desowitz, Bill: Yoda as We've Never Seen Him Before AnimationWorld. 14.6.2002. Animation World Network (AWN). Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
  8. Desowitz, Bill: 'Revenge of the Sith': Part 1 - The Circle Is Now Complete VFXWorld. 19.5.2005. Animation World Network (AWN). Viitattu 3.8.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]