Ahsoka (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahsoka
Tyyli
Kestoaika 37–57 min
Luoja(t) Dave Filoni
Perustuu George Lucasin luomaan maailmaan ja hahmoihin
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2023-8-2222. elokuuta 2023 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 1
Jaksoja 8
Tuotanto
Tuottaja(t) John Bartnicki
Vastaava(t) tuottaja(t)
Käsikirjoittaja(t) Dave Filoni
Säveltäjä(t) Kevin Kiner
Leikkaaja(t)
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Lucasfilm
Levittäjä Disney Media Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

Ahsoka, tunnettu myös nimellä Star Wars: Ahsoka, on yhdysvaltalainen Dave Filonin luoma Disney+-tilausvideopalvelussa julkaistu avaruusoopperasarja, joka keskittyy Tähtien sota -universumista tuttuun Ahsoka Tanon hahmoon. Sarjan tapahtumat sijoittuvat The Mandalorianin kolmannen tuotantokauden tapahtumien jälkeiseen aikaan, ja toimivat myös jatkona animaatiosarjan Star Wars Rebels tapahtumille, kertoen Ahsokan ja hänen liittolaistensa pyrkimyksistä pysäyttää Galaktisen Imperiumin jäänteet. Filoni toimii sarjan käsikirjoittajana ja showrunnerina. Hän toimii myös vastaavana tuottajana Jon Favreaun, Kathleen Kennedyn, Colin Wilsonin ja Carrie Beckin lisäksi.

Sarjan pääosassa Rosario Dawson näyttelee Ahsoka Tanoa. Hahmo esiteltiin alun perin animaatiosarjassa Star Wars: The Clone Wars, ja teki ensimmäisen näytellyn esiintymisensä The Mandalorianin toisella tuotantokaudella. Sarjassa näyttelevät myös Natasha Liu Bordizzo, Mary Elizabeth Winstead, Ray Stevenson, Ivanna Sakhno, Diana Lee Inosanto, David Tennant, Evan Whitten, Lars Mikkelsen, Genevieve O’Reilly, Eman Esfandi, Anthony Daniels, Ariana Greenblatt ja Hayden Christensen. Ahsokaan keskittyvä spin-off julkistettiin ensi kertaa joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa. Sarjan kuvaukset alkoivat toukokuussa 2022, kun useiden Rebelsissä esiintyvien hahmojen paljastettiin esiintyvän sarjassa, ja ne saatiin päätökseen lokakuussa. Muut sarjan näyttelijät paljastettiin huhtikuussa 2023, mukaan lukien Mikkelsenin paluu suuramiraali Thrawnin näyttelijäksi.

Ahsokan ensimmäinen tuotantokausi koostuu kahdeksasta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan 22. elokuuta 2023 – 3. lokakuuta 2023. Se sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton. Tammikuussa 2024, Lucasfilm vahvisti, että sarjalle oli tekeillä toinen tuotantokausi.

Entinen jedi ja kapinallinen, Ahsoka Tano, tutkii Galaktisen Imperiumin kadonneeksi luullun sotilasstrategistin, suuramiraali Thrawnin, pyrkimyksiä palata maanpaostaan johtamaan Imperiumin jäänteet sotaan Uutta tasavaltaa vastaan.[1]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Rosario Dawson  Ahsoka Tano  
 Natasha Liu Bordizzo  Sabine Wren  
 Mary Elizabeth Winstead  Hera Syndulla  
 Ray Stevenson  Baylan Skoll  
 Ivanna Sakhno  Shin Hati  
 Diana Lee Inosanto  Morgan Elsbeth  
 David Tennant  Huyang (ääni)  
 Evan Whitten  Jacen Syndulla  
 Lars Mikkelsen  suuramiraali Thrawn  
 Genevieve O’Reilly  kansleri Mon Mothma  
 Eman Esfandi  Ezra Bridger  
 Anthony Daniels  C-3PO  
 Ariana Greenblatt  nuori Ahsoka Tano  
 Hayden Christensen  Anakin Skywalker  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Mark Rolston  kapteeni Hayle  
 Shakira Barrera  yliupseeri Jensen Corbyl  
 Clancy Brown  kuvernööri Ryder Azadi  
 Matt Law  kapteeni Porter  
 Paul Darnell  inkvisiittori Marrok  
 Peter Jacobson  aluepäällikkö Myn Weaver  
 Dave Filoni  C1-10P / Chopper (ääniefektit)  
 Nelson Lee  senaattori Hamato Xiono  
 Jacqueline Antaramian  senaattori Rodrigo  
 Maurice Irvin  senaattori Mawood  
 Nican Robinson  perämies Vic Hawkins  
 Erica Duke  granien senaattori  
 Paul Sun-Hyung Lee  kapteeni Carson Teva  
 Temuera Morrison  kapteeni/komentaja Rex (ääni)  
 Eisa Davis  kapteeni Girard  
 Jeryl Prescott Gallien  Suuri Äiti Aktropaw  
 Claudia Black  Suuri Äiti Klothow  
 Jane Edwina Seymour  Suuri Äiti Lakesis  
 Wes Chatham  kapteeni Enoch  
 Vinny Thomas  senaattori Jai Kell  
 Chau Naumova  luutnantti Jensu  
 Brendan Wayne  luutnantti Lander  

Ensimmäinen tuotantokausi (2023)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus[2] Käsikirjoitus[3] Alkup.
julkaisu
Suomen
julkaisu
1 1 (engl. Part One: Master and Apprentice) Dave Filoni Dave Filoni 2023-8-2222. elokuuta 2023 2023-8-2323. elokuuta 2023
Galaktisen Imperiumin jäänteet ovat yrittäneet etsiä salaista tähtikarttaa löytääkseen kadoksissa olevan suuramiraali Thrawnin. Entinen jedi ja kapinallinen, Ahsoka Tano, oli vanginnut Morgan Elsbethin, entisen Yösiskon ja Thrawnin liittolaisen, jota oltiin nyt toimittamassa oikeudenkäyntiin Uuteen tasavaltaan.[a] Mutta entinen jedi ja nykyinen palkkasoturi, Baylan Skoll, sekä hänen oppilaansa, Shin Hati, vapauttavat Elsbethin, joka kertoo Ahsokan etsivän myös Thrawnia. Sillä välin, Ahsoka ja jedien tuhansia vuosia vanha arkkitehtidroidi Huyang löytävät tähtikartan Dathomirin Yösiskojen hylätystä temppelistä planeetta Arcanalta. Pian sen jälkeen, he tapaavat kenraali Hera Syndullan, joka kertoo Elsbethin paosta. Ahsoka ja Hera toivovat, että löytäisivät kartan avulla myös Ezra Bridgerin, joka oli kadonnut Thrawnin mukana Lothalin taistelussa.[b] Ahsoka saapuu Lothalille tapaamaan etistä oppilastaan, Sabine Wreniä, joka vastoin Ahsokan tahtoa vie kartan tutkittavaksi aluksen ulkopuolelle, Ezran vanhaan kotiin. Mutta juuri kun Sabine oppii tulkitsemaan karttaa, Lothalille saapunut Shin varastaa kartan ja haavoittaa Sabinea.
Jakso on omistettu Baylanin näyttelijän, Ray Stevensonin, muistolle.
2 2 (engl. Part Two: Toil and Trouble) Steph Green Dave Filoni 2023-8-2222. elokuuta 2023 2023-8-2323. elokuuta 2023
Herättyään sairaalasta, Sabine kertoo Ahsokalle, että kartta näytti kahden galaksin välillä sijaitsevan reitin. Baylan ja Shin saavat selville, että reitti alkoi planeetta Seatosilta. Elsbeth puolestaan saa selville, että reitti johdatti jedien tarinoissa mainitulle planeetalle nimeltä Peridea. Ahsoka tuhoaa yhden Shinin HK-87 -salamurhaajadroideista, jonka Sabine saa selville olleen rakennettu yhdessä Elsbethin tehtaista, Corelliassa. Ahsoka ja Hera matkustavat sinne, ja saavat selville, että Imperiumia yhä palveleva Myn Weaver ja hänen työntekijänsä olivat rakentaneet valtavan hyperajomoottorin. Ahsoka kohtaa valosapelitaistelussa Marrokin, Baylanin ja Shinin palkkasoturitoverin ja entisen inkvisiittorin, kun taas Hera seuraa moottoria vievää kuljetusalusta Phantom II:lla. Alus pääsee pakoon, mutta Heran astromekaanikkodroidi Chopper ehtii asentaa siihen jäljittimen, jolla he saavat Seatosin sijainnin selville. Sabine ottaa mandalorialaisen haarniskansa taas käyttöön ja lähtee Ahsokan ja Huyangin mukaan. Baylan, Shin ja Marrok toimittavat moottorin osaksi hyperavaruusrengasta nimeltä Sionin silmä.
3 3 (engl. Part Three: Time To Fly) Steph Green Dave Filoni 2023-8-2929. elokuuta 2023 2023-8-3030. elokuuta 2023
Ahsoka ja Huyang alkavat kouluttaa Sabinea uudelleen, mutta Sabinella on edelleen hankaluuksia, koska hänen herkkyytensä Voimalle on hyvin alhainen. Hera ottaa yhteyttä Uuden tasavallan senaattiin, ja pyytää heiltä lupaa lähettää joukkoja Seatosiin. Kansleri Mon Mothman tuesta huolimatta, senaattorit Hamato Xiono, Mawood ja Rodrigo eivät halua galaksiin uutta sotaa tai usko Imperiumin jäänteiden olevan uhka. Lisäksi Xiono uskoo, etteivät Thrawn ja Ezra voi olla elossa. Ahsoka, Sabine ja Huyang saapuvat T-6 -jedisukkulalla Seatosin lähelle, näkevät Sionin silmän omin silmin, ja saavat kimppuunsa Shinin ja Marrokin johtaman hävittäjälentueen. Silmän turbolaserit osuvat sukkulaan juuri kun Huyang saa renkaan skannattua. Ahsoka ja Sabine ohjaavat sukkulan Seatosin ilmakehään, missä purrgil-tähtivalaat auttavat heitä laskeutumaan turvallisesti. Huyang kertoo, että Silmä ei ole vielä valmis, mutta sen kautta tehtävät hyperavaruushypyt yltäisivät teoriassa jopa toisiin galakseihin. Tietäen Ahsokan, Sabinen ja Huyangin piileskelevän metsässä, Baylan lähettää salamurhaajadroidit ja Elsbethin sotilaat etsimään heitä.
4 4 (engl. Part Four: Fallen Jedi) Peter Ramsey Dave Filoni 2023-9-55. syyskuuta 2023 2023-9-66. syyskuuta 2023
Ahsoka kertoo Sabinelle, että heidän on oltava tarpeen vaatiessa valmiita jopa tuhoamaan kartta. Hera, Chopper ja Heran poika Jacen lähtevät vastoin senaatin käskyjä Ghostilla kohti Seatosia, mukanaan kapteeni Carson Tevan johtama viiden X-siipihävittäjän lentue. Elsbethin ja Baylanin laskiessa hyperavaruuskoordinaatteja, Shin ja Marrok kohtaavat valosapelitaistelussa Ahsokan ja Sabinen. Ahsoka tappaa Marrokin, ja kohtaa itse Baylanin, joka paljastaa tunteneensa Ahsokan mestarin, Anakin Skywalkerin. Ahsokan yrittäessä ottaa kartan, se polttaa hänen kätensä, ja Baylan pudottaa hänet alas kalliolta. Sabine uhkaa tuhota kartan, mutta Baylan, joka tietää Sabinen perheen kuolleen Mandaloren suuressa puhdistuksessa, taivuttelee hänet luovuttamaan kartan ja lupaa auttaa löytämään Ezran. Kun Thrawnin olinpaikka paljastuu, Baylan tuhoaa kartan ja palaa Sionin silmälle Shinin ja käsirautoihin laitetun Sabinen kanssa. Heran ja Tevan joukot saapuvat, mutta eivät onnistu estämään Silmän hyperavaruushyppyä. Sillä välin, Ahsoka herää ”Maailmasta maailmojen välissä”,[c] missä hän kohtaa Anakinin hengen.
5 5 (engl. Part Five: Shadow Warrior) Dave Filoni Dave Filoni 2023-9-1212. syyskuuta 2023 2023-9-1313. syyskuuta 2023
Hera huomaa Ahsokan ja Sabinen kadonneen, mutta Jacen aistii Voiman kautta Ahsokan kokemukset ”Maailmassa maailmojen välissä”. Anakinin henki kuulee Ahsokan häviöstä Baylania vastaan, ja aistii Ahsokan yhä tuntevan syyllisyyttä heidän erkaantumisestaan. Antakseen Ahsokalle vielä yhden oppitunnin, he käyvät valosapelitaisteluun, ja näkevät näkyjä kokemuksistaan Kloonisodissa. Ahsoka pelkää sotien ja Anakinin opetusten vuoksi oman perintönsä olevan vain taisteleminen. Uuden valosapelitaistelun jälkeen, Ahsoka pääsee yli pelostaan ja syyllisyydentunteestaan, päättäen elää ja jatkaa taistelemista. Tämän jälkeen luutnantit Jensu ja Lander pelastavat Ahsokan merestä, ja Ahsoka aistii Voiman kautta Sabinen lähteneen Baylanin mukaan. Mothma ilmoittaa lähettäneensä kapteeni Girardin johtaman laivaston noutamaan Heraa kuulusteltavaksi Coruscantiin. Ahsoka pyytää Voiman avulla apua purrgileilta, joista yksi nielaisee hänen sukkulansa viedäkseen hänet ja Huyangin hyperavaruushypyllä kohti Ezran olinpaikkaa, Heran, Jacenin, Chopperin, Tevan ja luutnanttien jäädessä Girardin laivaston luokse.
6 6 (engl. Part Six: Far, Far Away) Jennifer Getzinger Dave Filoni 2023-9-1919. syyskuuta 2023 2023-9-2020. syyskuuta 2023
Sionin silmä saapuu Perideaan, Yösiskojen alkuperäiselle kotiplaneetalle, missä Elsbeth, Baylan, Shin ja Sabine tapaavat Elsbethiä unien kautta johdattaneet ja Thrawnin kanssa liittoutuneet kolme Suurta Äitiä: Aktropaw’n, Klothow’n ja Lakesiksen. Baylan tunnustaa Shinille palvelevansa Elsbethiä ja Thrawnia vain, koska halusi lopettaa kiertokulun, johon hän uskoi jediritarikunnan tuhon ja Imperiumin nousun kuuluneen. Thrawn saapuu tähtihävittäjällään Chimaeralla, ja kunnioittaa Baylanin lupausta antamalla Sabinen lähteä etsimään Ezraa. Hän kuitenkin antaa Baylanille ja Shinille käskyn tappaa sekä Sabine että Ezra, mutta myöntää Elsbethille olevansa valmis jättämään Baylanin ja Shinin jälkeen, kunhan itse pääsisi pois Perideasta. Sabine selviää paikallisten rosvojen hyökkäyksestä, ja kohtaa nori-alkuasukkaita, jotka vievät hänet kyläänsä tapaamaan Ezran. Suuret Äidit aistivat jedin lähestyvän Perideaa purrgilien kyydissä. Päätellen kyseisen jedin olevan Ahsoka, Thrawn käskee Elsbethiä tutkimaan hänen historiansa sekä tuhoamaan jokaisen planeettaa lähestyvän purrgilin, ja pyytää myös Suurten Äitien apua.
7 7 (engl. Part Seven: Dreams and Madness) Geeta Vasant Patel Dave Filoni 2023-9-2626. syyskuuta 2023 2023-9-2727. syyskuuta 2023
Coruscantilla järjestetyssä kuulustelutilaisuudessa, senaattori Xiono kieltäytyy yhä uskomasta Heran ja kapteeni Tevan väitteitä Imperiumin jäänteiden toimimisesta yhdessä tai että Thrawn olisi yhä elossa. Protokolladroidi C-3PO saapuu kuitenkin väittämään, että Heralla olisi ollut senaattori Leia Organan lupa tiedustella Seatosin tapahtumia. Sillä välin, Ahsoka ja Huyang saapuvat Peridean kiertoradalle, missä he joutuvat Thrawnin joukkojen hyökkäyksen kohteeksi, ja piiloutuvat purrgilien luista koostuvalle rengasvyöhykkeelle. Suuret Äidit kuitenkin paikantavat heidät, mutta Ahsoka aistii Sabinen Voiman kautta ja laskeutuu pinnalle. Baylan, Shin, Thrawnin sotilaat ja heidän kanssaan liittoutuneet rosvot löytävät Ezran, Sabinen ja notit. Ezra ja Sabine onnistuvat tappamaan rosvot, ja Baylanin estoyrityksistä huolimatta, Ahsoka selvittää tiensä Ezran ja Sabinen luokse. Thrawnin joukkojen valmistautuessa lähtemään Perideasta, Ahsoka yrittää taivutella Shinin hylkäämään Baylanin ja Thrawnin. Mutta Shin kieltäytyy, ja vetäytyy sotilaiden kanssa ehtiäkseen näiden mukana pois Perideasta.
8 8 (engl. Part Eight: The Jedi, the Witch, and the Warlord) Rick Famuyiwa Dave Filoni 2023-10-33. lokakuuta 2023 2023-10-44. lokakuuta 2023
Suuret Äidit antavat Elsbethille Talzinin miekan. Ezra rakentaa mestarilleen, Kanan Jarrusille, kuuluneista osista uuden valosapelin, ja lähtee Ahsokan, Huyangin, Sabinen ja notien kanssa pysäyttämään Thrawnia. Mutta TIE-hävittäjät vaurioittavat T-6 -sukkulaa, minkä lisäksi Ahsoka, Sabine ja Ezra joutuvat kohtaamisiin yösotilaiden kanssa, jotka kuoltuaan heräävät Suurten Äitien noituuden vaikutuksesta henkiin epäkuolleina. Ezra onnistuu Sabinen avulla pääsemään Sionin silmään kytkeytyneen Chimaeran komentosillalle, mutta Sabine ja Ahsoka jäävät pidättelemään yösotilaita ja Elsbethiä. Lopulta Ahsoka käyttää sekä omaa valosapeliaan että Talzinin miekkaa surmatakseen Elsbethin. Thrawn, Suuret Äidit ja jäljellä olevat sotilaat pakenevat Sionin silmän avulla Perideasta, eivätkä Ahsoka, Sabine ja Huyang ehdi sukkulallaan pysäyttää heitä. Jälkeen jäänyt Shin liittyy rosvoihin, ja Baylan on löytänyt tiensä Mortiksen jumalia esittävien patsaiden luokse. Thrawn ja Suuret Äidit saapuvat Dathomirille, mistä Ezra pakenee Heran, Chopperin ja Uuden tasavallan joukkojen luokse. Ahsoka, Sabine ja Huyang jäävät notien keskuuteen, Ahsokan uskoessa heidän olevan juuri siellä missä heidän kuuluikin olla, ja Anakinin hengen tarkkaillessa heitä.

Lucasfilm julkisti Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa joulukuussa 2020 useita Disney+-sarjoja spin-offeiksi The Mandalorianille, mukaan lukien Ahsoka ja The Book of Boba Fett.[4][5] Kaikki nämä sarjat ovat Jon Favreaun ja Dave Filonin tekemiä,[4][5] ja niiden juonten olisi tarkoitus johtaa suureen ”klimaattiseen” crossover-tarinaan.[6][5] Filonin toimiessa Ahsokan johtavana käsikirjoittajana.[7] Sarja keskittyy Ahsoka Tanon hahmoon, jonka George Lucas ja Filoni loivat alun perin animaatiosarjaa Star Wars: The Clone Wars varten, ja joka teki ensimmäisen näytellyn esiintymisensä The Mandalorianin toisella tuotantokaudella.[8][9] Huhtikuussa 2022 Peter Ramsey palkattiin ohjaamaan yksi sarjan jaksoista,[10] Filonin ohjatessa itsekin osan sarjan jaksoista.[11]

Lucasfilm ilmoitti tammikuussa 2024, että Filoni oli työstämässä sarjalle toista tuotantokautta.[12]

Käsikirjoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan juoni sijoittuu The Book of Boba Fettin sekä The Mandalorianin kolmannen tuotantokauden tapahtumien jälkeen. Edellä mainittussa paljastettiin Ahsokan yrittävän selvittää suuramiraali Thrawnin olinpaikkaa. Filoni sanoi sarjan kertovan yhden pitkän tarinan sen sijaan, että jokaisella jaksolla olisi oma seikkailunsa.[13]

Sarjan julkaistamisen yhteydessä Rosario Dawsonin vahvistettiin palaavan The Mandalorianista Ahsokan näyttelijäksi.[6] Elokuussa 2021 Lucasfilmin raportoitiin etsivän näyttelijää Star Wars Rebelsistä tutulle Sabine Wrenille.[14] Lokakuussa Hayden Christensenin paljastettiin palaavan Anakin Skywalkerin näyttelijäksi,[15] ja marraskuussa Natasha Liu Bordizzo valittiin Sabinen näyttelijäksi.[16] Myöhemmin saman kuukauden aikana Ivanna Sakhno liittyi myös näyttelijäksi sarjaan.[17] Tammikuussa 2022 Mary Elizabeth Winstead ja Ray Stevenson valittiin näyttelemään sarjassa tuntemattomia rooleja.[18][19] Stevenson oli aiemmin ääninäytellyt Gar Saxonia The Clone Warsissa ja Rebelsissä.[19] Bordizzon roolivalinta vahvistettiin virallisesti toukokuussa, vuoden 2022 Star Wars Celebration -tapahtuman yhteydessä. Samalla paljastettiin, että Star Wars Rebelsin hahmoista myös Hera Syndulla ja Chopper esiintyisivät sarjassa.[20][21] Syyskuussa paljastettiin, että Eman Esfandi näyttelisi Ezra Bridgeriä.[22]

Huhtikuussa 2023 järjestetyssä Star Wars Celebration -tapahtumassa, Lontoossa, vahvistettiin, että Winstead näyttelee Hera Syndullaaa, Stevenson näyttelee langennutta jediä Baylan Skollia, ja Sakhno näyttelee Baylanin oppilasta, Shin Hatia.[23] Lisäksi Genevieve O’Reilly, Diana Lee Inosanto ja Lars Mikkelsen palaavat näyttelemään Mon Mothmaa, Morgan Elsbethiä ja suuramiraali Thrawnia,[24] ja David Tennant ääninäyttelemään Huyangia,[25] kun taas Maurice Irvin, Jacqueline Antaramian, Nelson Lee ja Erica Duke näyttelevät Uuden tasavallan senaattoreita.[23]

Kuvaukset alkoivat Los Angelesissä 9. toukokuuta 2022.[19] Eric Steelbergin ja Quyen Tranin kuvatessa sarjan jaksot.[26] Sarja käytti The Mandalorianin tavoin StageCraft-virtuaalituotantoteknologiaa.[27] Kuvaukset saatiin päätökseen saman vuoden lokakuussa.[28]

Huhtikuussa 2023 paljastettiin, että Kevin Kiner, joka oli säveltänyt musiikin myös animaatiosarjoihin The Clone Wars, Rebels, The Bad Batch ja Tales, säveltäisi myös Ahsokan musiikin.[29]

Ahsokan ensimmäinen tuotantokausi koostuu kahdeksasta jaksosta,[30] jotka julkaistiin Disney+:aan Yhdysvalloissa joka tiistai klo 21 Yhdysvaltain itäistä aikaa 22. elokuuta 2023 alkaen.[31][32] Suomessa jaksot ilmestyivät joka keskiviikko klo 10 paikallista aikaa 23. elokuuta 2023 alkaen.[33]

 1. Kuvailtu The Mandalorianin toisen tuotantokauden jaksossa ”Osa 13: Jedi”.
 2. Kuvailtu Star Wars Rebelsin neljännen tuotantokauden jaksossa ”Jälleennäkeminen ja jäähyväiset”.
 3. Nähty aiemmin Star Wars Rebelsin neljännen tuotantokauden jaksossa ”Maailma maailmojen välissä”.
 1. 'Star Wars' Celebration Offers Breaking Movie News, Cast Reveals, and Major Announcements 7.4.2023. The Walt Disney Company. Arkistoitu . Viitattu 23.8.2023. (englanniksi)
 2. Ahsoka Production Brief Final 8-11-23 11.8.2023. Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2023. (englanniksi)
 3. Ahsoka (2023) Writers Guild of America West. Viitattu 19.8.2023. (englanniksi)
 4. a b Anderton, Ethan: Lucasfilm Announces 'The Mandalorian' Spin-Offs 'Ahsoka' and 'Rangers of the New Republic' /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 5. a b c Vary, Adam B.: How Disney and Lucasfilm Are Remaking Star Wars in the Image of Marvel Studios Variety. 19.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 6. a b Gartenberg, Chaim: Disney Plus is getting two new Mandalorian spinoffs: Rangers of the New Republic and Ahsoka The Verge. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 7. Taylor, Drew: Jon Favreau Reveals 'Rangers of the New Republic' Setting, Who's Behind 'Ahsoka' Collider. 21.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 8. Future Lucasfilm Projects Revealed StarWars.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 9. Sciretta, Peter: Star Wars Exclusive: 'The Mandalorian' Season 2 Casts Rosario Dawson as Ahsoka Tano /Film. 20.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 10. Kit, Borys: Peter Ramsey Tapped as a Director of ‘Ahsoka’, the Latest ‘Star Wars’ Series (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 11. Mathai, Jeremy: Ahsoka Has Officially Begun Production, And We Know Who Is Directing The First Episode /Film. 9.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 12. Thompson, Jaden: ‘Ahsoka’ Season 2 in Development With Creator Dave Filoni, Lucasfilm Confirms Variety. 9.1.2024. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2024. (englanniksi)
 13. Breznican, Anthony: Star Wars: The Rebellion Will Be Televised Vanity Fair. 17.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 14. Couch, Aaron: Marvel Revs Up New Chapter in Animation With 'What If…?' The Hollywood Reporter. 11.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 15. Kit, Borys: Hayden Christensen Returning to Star Wars With 'Ahsoka' Series (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 16. Andreeva, Nellie: 'Star Wars: Ahsoka': Natasha Liu Bordizzo To Play Sabine Wren In Disney+ Series Deadline Hollywood. 19.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 17. Andreeva, Nellie: 'Star Wars: Ahsoka': Ivanna Sakhno Joins Disney+ Series Deadline Hollywood. 29.11.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 18. Kit, Borys: Mary Elizabeth Winstead Joins Rosario Dawson in 'Ahsoka' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 21.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 19. a b c Kit, Borys: ‘Ahsoka’: Ray Stevenson Joins Rosario Dawson in Latest ‘Star Wars’ Series (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2022. (englanniksi)
 20. Amin, Arezou: 'Ahsoka': Star Wars Celebration Footage Teases Hera Syndulla and the Search for Ezra Collider. 28.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)
 21. Carter, Justin: The First Footage from Ahsoka Confirms Star Wars Rebels Link Gizmodo. 28.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)
 22. Maison, Jordan: Eman Esfandi to Play Live-Action Ezra Bridger in Star Wars - Exclusive Cinelinx. 9.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)
 23. a b Hatchett, Keisha: First Ahsoka Series Trailer Features Sabine, Hera, Grand Admiral Thrawn and an 'Heir to the Empire' Nod TVLine. 7.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 12.4.2023. (englanniksi)
 24. Saavedra, John: Star Wars Ahsoka Trailer Breakdown: First Look at Thrawn, Hera, Sabine, Huyang, and More Den of Geek. 7.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.4.2023. (englanniksi)
 25. Mitovich, Matt Webb: Ahsoka: Lars Mikkelsen to Return as Grand Admiral Thrawn, David Tennant Will Again Voice the Droid Huyang TVLine. Arkistoitu . Viitattu 12.4.2023. (englanniksi)
 26. Jirak, Jamie: Star Wars: Ahsoka Lands Hawkeye Cinematographer ComicBook.com. 6.3.2023. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
 27. Too Much Volume? The Tech Behind 'Mandalorian' and 'House of the Dragon' Faces Growing Pains hollywoodreporter.com. October 19, 2022.
 28. Power, Tom: Ahsoka TV show release window has been leaked by its lead star TechRadar. 21.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
 29. McPherson, Christopher: 'Ahsoka': Kevin Kiner Returns as Composer Collider. 8.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 9.4.2023. (englanniksi)
 30. McPherson, Christopher: ‘Ahsoka’: Here’s How Many Episodes Are in Season 1 Collider. 8.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 9.4.2023. (englanniksi)
 31. Star Wars: Thank you to all the fans who celebrated with us at our @AhsokaOfficial fan events around the world last night! We’re excited to announce that new episodes of #Ahsoka will now launch Tuesdays at 6PM PT, starting with our two-episode premiere on August 22, only on @DisneyPlus . Twitter. 18.8.2023. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2023. (englanniksi)
 32. Goldbart, Max: ‘Ahsoka’: Disney Unveils Trailer For ‘The Mandalorian’ Spin-Off At Star Wars Celebration London Deadline Hollywood. 7.4.2023. Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
 33. Hurskainen, Ira: Kerran kapinallinen, aina kapinallinen – uusi Tähtien sota -sarja Ahsoka käynnistyy tuplajaksolla Episodi. 23.8.2023. Viitattu 23.8.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]