Leia Organa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vasemmalta: Luke Skywalker, Leia Organa ja Han Solo.

Leia Organa Solo (os. Leia Amidala Skywalker), on Tähtien sodassa esiintyvä fiktiivinen prinsessa, joka syntyi Polis Massa-asteroidilla ja asui planeetta Alderaanissa[1].

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Leian äiti, Padmé Amidala, kuoli synnytettyään Leian ja tämän veljen, Luke Skywalkerin. Bail Organa -niminen senaattori adoptoi Leian ja Luke vietiin Tatooinelle setänsä ja tätinsä luo. Tämä tehtiin, koska heidän isänsä oli Anakin Skywalker, jedi joka kääntyi pimeälle puolelle muuttuen Darth Vaderiksi. Jedimestarit Obi-Wan Kenobi ja Yoda tiesivät, että lapset piti piilottaa Vaderilta sekä Darth Sidioukselta, Vaderin sithmestarilta, jotteivät nämä käännyttäisi sisaruksia pimeälle puolelle.

Vuosia myöhemmin Leiasta tuli Alderaanin senaattori sekä Kapinaliiton salainen agentti. Kyle Katarn, kovapintainen kapinasankari varasti Galaktisen Imperiumin taisteluasema Kuolontähden piirustukset ja antoi ne Leialle. Darth Vader sai Leian aluksen Tantive IV:n kuitenkin kiinni, kun prinsessa oli viemässä piirustuksia turvaan. Leia onnistui kuitenkin antamaan piirustukset droidi R2-D2:lle, joka protokolladroidi C-3PO:n kanssa välitti ne Obi-Wanille Tatooineen, jossa myös Luke oli. Leia vangittiin ja vietiin Kuolontähdelle kuulusteluja varten.

Kuulustelujen aikana Suurmoffi Tarkin räjäytti Alderaanin Kuolontähden laserilla. Sieltä Leian pelastivat Obi-Wan, Luke, droidit sekä salakuljettaja Han Solo ja wookie Chewbacca. Obi-Wan kävi Valosapelitaistelun Vaderin kanssa ostaakseen muille aikaa paeta, mutta keskeytti taistelun ja liittyi voimaan juuri ennen kuin Vader ehti iskeä häntä. Yavin 4:ssä kapinalliset tutkivat piirustuksia ja huomasivat aseman heikon kohdan. Samalla Kuolontähti ilmaantui näkyviin aikoen tuhota Yavinin. Luke onnistui kuitenkin Hanin ja kapinallishävittäjien avulla tuhoamaan aseman, ja vain Vader ja muutama harva upseeri pelastui. Leia antoi Hanille ja Lukelle kunniamitalit.

Myöhemmin Leia ja Han pakenivat droidien kanssa imperiumin hyökkäystä Hothin jäätyneeltä planeetalta Bespinin pilvikaupunkiin. Heidän välillään on alkanut kipunoida. Besbinissä Hanin ystävä Lando Calrissian petti heidät ja myi imperiumille, mutta katui tekoaan ja vapautti Leian ja Chewbaccan, mutta palkkionmetsästäjä Boba Fett vei syväjäädytetyn Hanin Tatooineen Jabba the Huttille, jolle Han oli velkaa. Leia, Lando, Chewbacca, droidit sekä Luke, joka oli tullut pelastamaan ystäviään, pakenivat Besbinistä ja lähtivät pian käytyään kapinallisten armadan luona Boban perään.

Tatooinella Jabban tukikohdassa Leia vapauttaa Hanin syväjäästä, mutta he jäävät vangeiksi. Leia laitetaan kultaisissa ”bikineissä” Jabban eteen. Myöhemmin Jabban hiekkalaivalla Leia kuristaa Jabban ketjulla, ja valomiekalla huitova Luke ampuu laivan tykeillä alusta tuhoten sen. Myöhemmin Kapinalliset kokoontuvat viimeiseen taisteluun hyökäten toisen paljon voimakkaamman, mutta kuitenkin keskeneräisen Kuolontähden kimppuun. Asemaa suojaa Endorin metsäkuussa sijaitseva energiakilpi, jonka kapinalliset lähtevät tuhoamaan Leian, Hanin ja Chewbaccan johdolla. Heidät kuitenkin saadaan ansaan ja vangitaan. Paikallinen Ewokki-heimo pelastaa heidät, ja taistelun aikana he onnistuvat räjäyttämään energiakilven. Kuolontähti tuhotaan, Lukesta tulee jedi, ja Han ja Leia menevät naimisiin. Luke perustaa Uuden tasavallan imperiumin tilalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Princess Leia Organa (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]