Leia Organa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leia Organa
Keskellä Leia Organa, vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Han Solo.
Keskellä Leia Organa, vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Han Solo.
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota (1977)
Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti Alderaanin prinsessa
Näyttelijä(t) Carrie Fisher (Episodit IV–VII)
Aidan Barton (Episodi III)

Prinsessa Leia Organa on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa, jota näyttelee Carrie Fisher.[1][2][3]

Tähtien sodan alkuperäisessä trilogiassa, hahmo oli Alderaanin prinsessa, Imperiumin senaatin jäsen sekä Kapinaliiton tukija. Han Solon rakastajatar ja paljastui Luke Skywalkerin kaksoissisareksi, sekä Anakin Skywalkerin ja senaattori Padmé Amidalan tyttäreksi. Esiosatrilogian lopussa, Padmén kuoltua synnytyksessä ja Anakinin käännyttyä Darth Vaderiksi, Alderaanin senaattori Bail Organa ja kuningatar Breha Organa adoptoivat Leian. Jatkotrilogiassa, 30 vuotta alkuperäisen trilogian jälkeen, Leia on kenraalin asemassa.

Star Wars Legends -jatkumossa hän on presidentti Leia Organa Solo, koulutettu jedimestari ja Uuden Tasavallan valtionpäänainen. Hänellä on kolme lasta: Jaina Solo, Jacen Solo ja Anakin Solo, joista jokainen on jedimestari ja merkittävä henkilö Expanded Universessa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Leia Organa on Alderaanin prinsessa ja senaattori Galaktisen Imperiumin senaatissa. Darth Vader vangitsee hänet alukseltaan Tantive IV:ltä, missä hän toimii Kapinaliiton vakoojana. Vader vangitsee hänet ja vaatii Imperiumin voimakkaan aseen, Kuolemantähden, varastettuja piirustuksia. Leia oli kuitenkin piilottanut ne astromeaanikkodroidi R2-D2:n sisään, joka lähetettiin protokolladroidi C-3PO:n mukana läheiselle planeetta Tatooinelle etsimään jedimestari Obi-Wan Kenobi.

Leialta vaaditaan kapinallisten olinpaikkaa ja antaa erään hyölätyn tukikohdan sijainnin. Tästä huolimatta, Kuolemantähden komentaja, suurmoffi Tarkin, määrää Alderaanin tuhottavaksi. Lopulta Luke Skywalker, Han Solo, Obi-Wan, wookiee Chewbacca ja droidit pelastavat hänet. Kun he pakenevat Obi-Wanin uhrattua henkensä, he ottavat Yavinin taisteluun, jossa Luke tuhoaa Kuolemantähden X-siipihävittäjällään. Massanin temppelissä Yavin IV -kuussa, prinsessa ojentaa pelastajille ja taistelun sankareille Alderaanin vapaudenmitalit.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Leia organa on muiden kapinallisten kanssa jääplaneetta Hothilla. Hän auttaa evakuoimaan tukikohdan Imperiumin joukkojen hyökätessä. Hän pakenee Hanin, C-3PO:n ja Chewbaccan kanssa Millennium Falconilla ja onnistuvat asteroidivyöhykkeellä torjumaan Imperiumin TIE-hävittäjät, mutta Falconin hyperajomoottori vaurioituu. Romassi Leian ja Hanin välillä alkaa kukkia tämän jälkeen. He saapuvat Pilvikaupunkiin aluksen korjausta varten, mutta Lando Calrissian luovuttaa heidät Darth Vaderille, joka aikoo käyttää heitä syöttinä. Hania käytetään myös koekappaleena karboniittijäädytyksessä ja Leia tunnustaa sitä ennen tunteensa tälle. Vader luovuttaa Hanin palkkionmetsästäjä Boba Fettille.

Myöhemmin Lando auttaa Leiaa, Chewbaccaa ja droideja pakenemaan. Chewbacca kuitenkin yrittää kuristaa Landon, eikä Leiakaan huoli hänen apuaan. Paon aikana hän aistii Luken olevan pulassa ja palaa pelastamaan hänet. Luke oli kohdannut valosapelitaistelussa Vaderin ja menettänyt toisen kätensä. Leia vie hänet sairaalaosastolle, missä Luke saakeinotekoisen käden.[2]

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Leia, Chewbacca, Lando, Luke, C-3PO ja R2-D2 matkaavat Tatoinelle pelastaakseen Hanin Jabba the Huttilta. Leia esittää palkkionmetsästäjää, joka luovuttaa Chewbaccan Jabballe. Aluksi hän tekee käytöksellään vaikutuksen Jabbaan, mutta vapautettuaan Hanin karboniitista Jabba tekee hänestä uuden orjatytön ja pakottaa käyttämäänkultaisia ”bikineitä”. [3] Luken surmattua rancor-hirviö, Jabba aikoo heittää hänet, Hanin ja Chewbaccan kuolemaan sarlaccille. Naaimioitunut Lando auttaa Luken, Hanin ja Chewbaccan pakoon. Leia puolestaan kuristaa Jabban ketjullaan kuoliaaksi, minkä jälkeen R2-D2 vapauttaa hänet Luke tuhoaa huvipurren.[3]

Valmistautuessaan viimeiseen taisteluun Imperiumia vastaan Endorissa, Luke paljastaa Leialle olevansa hänen kaksoisveljensä ja että Darth Vader on heidän isänsä. Aluksi Leia ei halua uskoa sitä, mutta tajuaa Luken puhuvan totta. Leia ja han johtavat kapinalliset viimeiseen taisteluun, samalla kun kapinallisten laivasto hyökkää toiselle Kuolemantähdelle. Leia haavoittuu lievästi, mutta auttaa kapinallisia ja näiden kanssa liittoutuneita ewokeja kukistamaan Imperiumin.[3]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa, Padmé Amidala odotti Anakin Skywalkerin lapsia Kloonisotien lopussa. Elokuvan lopussa Padmé synnyttää Polis Massan sairaalassa kaksoset Luken ja Leian. Padmé kuolee synnytyksen jälkeen, ja Alderaanin senaattori Bail Organa adoptoi hänetsuojellakseen häntä keisari Palpatinelta. Expanded Universen mukaan Leian syntymänimi on "Leia Amidala Skywalker", mutta virallinen aikajatkumo ei ole vahvistanut tätä.

Jatkotrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2013, Carrie Fisher vahvisti palaavansa Leia Organan rooliin elokuvassa Star Wars: The Force Awakens.[4][5] Marraskuussa 2015, ohjaaja J.J. Abrams vahvisti Leian olevan arvoltaan kenraali, jota "eräs elokuvan hahmoista epähuomiossa kutsuu häntä yhä prinsessaksi"[6]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Expanded Universessa Leia perusti Endorin taistelun jälkeen Uuden Alderaanin, turvapaikan Alderaanin selviytyjille. Leia Organa Solo hallitsi sekä vanhaa että uutta Alderaanin järjestelmää itsensä ja lastensa muodostaman aatelissuvun kautta. Hänen biologisen isänsä, Anakin Skywalkerin, henki yritti ottaa yhteyttä Leiaan ja pyytää anteeksiantoa teoilleen. Leia oli aluksi pitkään katkera hänelle Imperiumin auttamisesta, mutta antoi anteeksi löydettyään isoäitinsä, Shmi Skywalkerin, päiväkirjan ja saatuaan lisätietoa isänsä menneisyydestä. Leia sai myös Lukelta jedikoulutusta ja synnytti myöhemmin Hanille kaksoset Jaina ja Jacen, sekä vielä myöhemmin pojan nimeltä Anakin. Jacenista tuli kuitenkin myöhemmin sithlordi nimeltä Darth Caedus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  2. a b Tähätien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku, (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  3. a b c d Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  4. Chitwood, Adam: Carrie Fisher Confirms She’ll Return as Princess Leia in STAR WARS: EPISODE VII Collider. 5.3.2013. Viitattu 4.9.2015.
  5. Carrie Fisher returns for Star Wars: Episode VII Headline Miami. Viitattu 4.9.2015.
  6. Breznican, Anthony: She's Not Called 'Princess' Leia Anymore Entertainment Weekly. 11.11.2015. Viitattu 12.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]