Leia Organa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leia Organa
Keskellä Leia Organa, vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Han Solo.
Keskellä Leia Organa, vasemmalla Luke Skywalker ja oikealla Han Solo.
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Näyttelijät:
Carrie Fisher (Episodit IV–IX)
Aidan Barton (Episodi III)
Ingvild Deila (Rogue One)
Vivien Lyra Blair (Obi-Wan Kenobi)
Ääninäyttelijät:
Lisa Fuson (Masters of Teräs Käsi)
Catherine Taber (The Force Unleashed, The Force Unleashed II)
Joyce Kurtz (Battlefront II)
Anna Graves (Disney Infinity 3.0)
Julie Dolan (Uprising ja Rebels)
Misty Lee (Battlefront (2015))
Shelby Young (Forces of Destiny)
Carolyn Hennesy (Lego Star Wars: All-Stars, Resistance)
Ensi-
esiintyminen
Tähtien sota (1977)
Henkilötiedot
Ammatti Alkuperäinen kaanon:
Alderaanin prinsessa
Vastarinnan ylikomentaja
Legends-jatkumo:
Uuden tasavallan valtionpäänainen
Jediritari
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Alderaan (kotimaailma)
Polis Massa (synnyinpaikka)
Suhteet
Vanhemmat Anakin Skywalker (biologinen isä)
Padmé Amidala (biologinen äiti)
Bail Organa (adoptioisä)
Breha Organa (adoptioäiti)
Puoliso(t) Han Solo
Lapset Alkuperäinen kaanon:
Ben Solo
Legends-jatkumo:
Jaina Solo
Jacen Solo
Anakin Solo
Sisarusten lapset Legends-jatkumo:
Ben Skywalker (veljenpoika)

Leia Organa on yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoma kuvitteellinen hahmo Tähtien sota -elokuvissa, jota näytteli Carrie Fisher.[1][2][3]

Tähtien sodan alkuperäisessä trilogiassa hahmo oli Alderaanin prinsessa, Imperiumin senaatin jäsen ja Kapinaliiton tukija sekä Han Solon rakastajatar. Hän paljastui myöhemmin Luke Skywalkerin kaksoissisareksi sekä Anakin Skywalkerin ja senaattori Padmé Amidalan tyttäreksi. Esiosatrilogian lopussa, Padmén kuoltua synnytyksessä ja Anakinin käännyttyä Darth Vaderiksi, Alderaanin senaattori Bail Organa ja kuningatar Breha Organa adoptoivat Leian. Jatkotrilogiassa Leia on Vastarinnan kenraali ja johtaa taistelua Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Lisäksi hänellä ja Hanilla on poika nimeltä Ben, joka kääntyi Voiman pimeälle puolelle ja otti itselleen nimen Kylo Ren.

Star Wars Legends -jatkumossa Leia on koulutettu jedimestari ja Uuden tasavallan valtionpäänainen. Hänellä on kolme lasta: Jaina Solo, Jacen Solo ja Anakin Solo.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyessään ensi kerran vuoden 1977 elokuvassa Tähtien sota, Leia Organa on Alderaanin prinsessa ja senaattori Galaktisen Imperiumin senaatissa. Darth Vader vangitsee hänet alukseltaan Tantive IV:ltä, missä hän toimii Kapinaliiton vakoojana. Vader vangitsee hänet ja vaatii Imperiumin voimakkaan aseen, Kuolemantähden, varastettuja piirustuksia. Leia oli kuitenkin piilottanut ne astromekaanikkodroidi R2-D2:n sisään, joka lähetettiin protokolladroidi C-3PO:n mukana läheiselle planeetta Tatooinelle etsimään jedimestari Obi-Wan Kenobi.

Leialta vaaditaan kapinallisten olinpaikkaa ja antaa erään hylätyn tukikohdan sijainnin. Tästä huolimatta, Kuolemantähden komentaja, suurmoffi Tarkin, määrää Alderaanin tuhottavaksi. Lopulta Luke Skywalker, Han Solo, Obi-Wan, wookiee Chewbacca ja droidit pelastavat hänet. Kun he pakenevat Obi-Wanin uhrattua henkensä, he ottavat Yavinin taisteluun, jossa Luke tuhoaa Kuolemantähden X-siipihävittäjällään. Massanin temppelissä Yavin IV -kuussa, prinsessa ojentaa pelastajille ja taistelun sankareille Alderaanin vapaudenmitalit.

Imperiumin vastaiskussa on kulunut kolme vuotta Yavinin taistelusta. Leia Organa on muiden kapinallisten kanssa jääplaneetta Hothilla. Hän auttaa evakuoimaan tukikohdan Imperiumin joukkojen hyökätessä. Hän pakenee Hanin, C-3PO:n ja Chewbaccan kanssa Millennium Falconilla ja onnistuvat asteroidivyöhykkeellä torjumaan Imperiumin TIE-hävittäjät, mutta Falconin hyperajomoottori vaurioituu. Romanssi Leian ja Hanin välillä alkaa kukkia tämän jälkeen. He saapuvat Pilvikaupunkiin aluksen korjausta varten, mutta Lando Calrissian luovuttaa heidät Darth Vaderille, joka aikoo käyttää heitä syöttinä. Hania käytetään myös koekappaleena karboniittijäädytyksessä ja Leia tunnustaa sitä ennen tunteensa tälle. Vader luovuttaa Hanin palkkionmetsästäjä Boba Fettille.

Myöhemmin Lando auttaa Leiaa, Chewbaccaa ja droideja pakenemaan. Chewbacca kuitenkin yrittää kuristaa Landon, eikä Leiakaan huoli hänen apuaan. Paon aikana hän aistii Luken olevan pulassa ja palaa pelastamaan hänet. Luke oli kohdannut valosapelitaistelussa Vaderin ja menettänyt toisen kätensä. Leia vie hänet sairaalaosastolle, missä Luke saa keinotekoisen käden.[2]

Jedin paluussa, vuosi Pilvikaupungin tapahtumien jälkeen, Leia, Chewbacca, Lando, Luke, C-3PO ja R2-D2 matkaavat Tatoinelle pelastaakseen Hanin Jabba the Huttilta. Leia esittää palkkionmetsästäjää, joka luovuttaa Chewbaccan Jabballe. Aluksi hän tekee käytöksellään vaikutuksen Jabbaan, mutta vapautettuaan Hanin karboniitista Jabba tekee hänestä uuden orjatytön ja pakottaa käyttämään kultaisia ”bikineitä”. [3] Luken surmattua rancor-hirviö, Jabba aikoo heittää hänet, Hanin ja Chewbaccan kuolemaan sarlaccille. Naamioitunut Lando auttaa Luken, Hanin ja Chewbaccan pakoon. Leia puolestaan kuristaa Jabban ketjullaan kuoliaaksi, minkä jälkeen R2-D2 vapauttaa hänet. Luke tuhoaa huvipurren.[3]

Valmistautuessaan viimeiseen taisteluun Imperiumia vastaan Endorissa, Luke paljastaa Leialle olevansa hänen kaksoisveljensä ja että Darth Vader on heidän isänsä. Aluksi Leia ei halua uskoa sitä, mutta tajuaa Luken puhuvan totta. Leia ja Han johtavat kapinalliset viimeiseen taisteluun, samalla kun kapinallisten laivasto hyökkää toiselle Kuolemantähdelle. Leia haavoittuu lievästi, mutta auttaa kapinallisia ja näiden kanssa liittoutuneita ewokeja kukistamaan Imperiumin.[3]

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa, Padmé Amidala odotti Anakin Skywalkerin lapsia Kloonisotien lopussa. Elokuvan lopussa Padmé synnyttää Polis Massan sairaalassa kaksoset Luken ja Leian. Padmé kuolee synnytyksen jälkeen, ja Alderaanin senaattori Bail Organa adoptoi hänet suojellakseen häntä keisari Palpatinelta.

Jatko-osatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens Leia on kenraalina Vastarinnassa, Uuden tasavallan tukemassa järjestössä, joka vastustaa Imperiumin jäänteistä muodostunutta Ensimmäistä ritarikuntaa. Hän etsii Lukea, joka on kadonnut. Samasta syystä kuin miksi Luke oli kadonnut, Leia ja Han olivat erkaantuneet toisistaan. Heidän poikansa, Ben, joka oli myös yksi Luken jedioppilaista, oli kääntynyt Voiman pimeälle puolelle ja ryhtynyt yksinvaltias Snoken oppilaaksi nimellä Kylo Ren.

Leia tapaa jälleen Hanin ja Chewbaccan Takodanan taistelun päätyttyä. Vastarinnan kehittäessä suunnitelman Ensimmäisen ritarikunnan Tähdentappajatukikohdan tuhoamiseksi, Leia suostuttelee Hanin yrittämään käännyttää poikansa takaisin valoisalle puolelle. Leia itse jää taistelun ajaksi Vastarinnan tukikohtaan planeetta D’Qarille ja tuntee Hanin kuoleman Kylo Renin käsistä häiriönä Voimassa. Taistelun jälkeen R2-D2 herää ja BB-8:n avulla paljastaa Leialle ja muille Luken olinpaikan. Pian tämän jälkeen hän toivoo Voiman olevan Reyn kanssa, kun tämä lähtee Chewbaccan ja R2-D2:n kanssa Luken luokse.

Elokuvassa Star Wars: The Last Jedi Vastarinnan joukot evakuoivat itsensä D’Qarilta ja evakuoinnin jälkeen hän alensi Poe Dameronin komentajasta kapteeniksi, koska tämä oli käskemättä tuhonnut Ensimmäisen ritarikunnan Mandator IV -tähtitaistelulaiva Fulminatrixin ja siten aiheuttanut Vastarinnan kaikkien MG-100 StarFortress SF-17 -pommittajien tuhoutumisen. Kun Ensimmäinen ritarikunta jäljittää Vastarinnan ja tuhoaa komentoalus Raddusin komentosillan, jonka väki imeytyy avaruuteen, Leia pelastautuu Voiman avulla, mutta ajautuu heikkoon tilaan, minkä vuoksi vara-amiraali Amilyn Holdo ottaa Vastarinnan väliaikaisesti komentoonsa.

Toivuttuaan hän pysäyttää Poen kapinoinnin Holdoa vastaan. He evakuoituvat komentoalus Raddusin ja pakenevat pienillä U-55 -pelastusaluksilla mineraaliplaneetta Craitille, toivoen Ensimmäisen ritarikunnan vain menevän planeetan ohi ja voivansa itse kutsua Ulkokehän liittolaisiaan apuun. Mutta Vastarinta paljastuu, Craitin tukikohta joutuu hyökkäykseen kohteeksi eivätkä liittolaiset saavu auttamaan. Luken Voiman kautta luoma kuvajainen ilmestyy ja puhuu Leian kanssa ennen kuin menee pidättelemään Ensimmäistä ritarikuntaa. Kun Vastarinnan evakuointi planeetalta on valmis, hän ja Rey tuntevat Voiman kautta oikean Luken kuoleman Ahch-Tolla. Eloonjääneiden paetessa Millennium Falconilla, Leia uskoo, että kokemistaan menetyksistä ja Luken kuolemasta huolimatta Vastarinta nousee vielä uudelleen.

Näyttelijä Carrie Fisher kuoli äkillisesti 27. joulukuuta 2016, mutta kaikki hänen kohtauksensa elokuvaan The Last Jedi olivat tuolloin jo kuvattu.[4] Leia esiintyy kuitenkin elokuvassa Star Wars The Rise of Skywalker jatko-osatrilogian aiemmista elokuvista pois jätettyä materiaalia käytettäen.[5][6] Fisherin tytär Billie Lourd näytteli takaumakohtauksessa nuorta Leiaa ja hänen kasvonsa muokattiin digitaalisesti nuoren Fisherin näköisiksi.[7]

The Rise of Skywalkerissa Leia oli yhä Vastarinnan johtaja ja näytti terveeltä, mutta oli salaa vakavasti sairas. Hän auttoi Reytä kouluttautumaan jediksi taidoilla, jotka oli itse oppinut Lukelta nuorena, mutta keskeyttänyt ne nähtyään näyn oman poikansa kuolemasta. Reyn ja Kylon käydessä myöhemmin valosapelitaistelua Kef Birin merikuussa, Leia käyttää viimeiset voimansa kutsuakseen poikaansa Voiman kautta ja kuolee. Sekä Kylo että Rey aistivat tämän ja keskeyttävät taistelun, Reyn lähtiessä maanpakoon Ahch-Tolle ja Kylon nähdessä näyn isästään Han Solosta, mikä saa hänet kääntymään takaisin Ben Soloksi. Ahch-Tolla Luken henki paljasti Leian aistineen Voiman kautta Reyn olevan Palpatinen pojantytär, mutta uskoneen, ettei verenperimä määritä ihmisen kohtaloa. Luke näyttää Leian vanhan valosapelin ja nostaa vanhan X-siipihävittäjänsä jäänteet merestä. Korjattuaan hävittäjän, Rey lähtee molemmat Skywalkereiden sapelit sekä Beniltä viety tiennäyttäjä mukanaan sithien kätketylle planeetalle Exegoliin kohtaamaan kuolleista palannut isoisänsä. Kun Rey näytti signaalinsa kautta Vastarinnalle reitin, jonka kautta Exegoliin pääsee, Vastarinta lähti uusiksi kenraaleiksi nousseiden Finnin ja Poen johdolla Exegoliin taistelemaan Ensimmäisen ritarikunnan ja sith-laivaston yhdistymisestä syntynyttä Viimeistä ritarikuntaa vastaan, Maz Kanatan jäädessä vartioimaan Leian ruumista. Kun Palpatinen kukistuttua Ben uhrasi itsensä elvyttääkseen kuolemaa tekevän Reyn ja yhtyi Voimaan, myös Leian ruumis katosi. Kun Rey lopuksi matkustaa Tatooinelle ja hautaa molemmat Skywalkereiden valosapelit Owen Larsin maatilan, Luken lapsuudenkodin, jäänteiden viereen, hän näkee Luken ja Leian henget hymyilemässä hänelle ja adoptoi ”Skywalkerin” omaksi sukunimekseen.

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäinen versio prinsessa Leiasta teki esiintymisen Star Wars Rebelsin jaksossa "Prinsessa Lothalilla", esittäen Imperiumille tulleensa tekemään avustustyötä Lothalille, mutta aikoi todellisuudessa auttaa Ghostin ryhmää ja Ryder Azadia varastamaan Hammerhead-luokan risteilijöitä kapinallisille.[8] Kyseisessä jaksossa, hän suorittaa salaista tehtävää sarjan päähenkilöiden kanssa.[8]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia perusti Endorin taistelun jälkeen Uuden Alderaanin, turvapaikan Alderaanin selviytyjille. Leia Organa Solo hallitsi sekä vanhaa että uutta Alderaanin järjestelmää itsensä ja lastensa muodostaman aatelissuvun kautta. Hänen biologisen isänsä, Anakin Skywalkerin, henki yritti ottaa yhteyttä Leiaan ja pyytää anteeksiantoa teoilleen. Leia oli aluksi pitkään katkera hänelle Imperiumin auttamisesta, mutta antoi anteeksi löydettyään isoäitinsä, Shmi Skywalkerin, päiväkirjan ja saatuaan lisätietoa isänsä menneisyydestä. Leia sai myös Lukelta jedikoulutusta ja synnytti myöhemmin Hanille kaksoset Jaina ja Jacen, sekä vielä myöhemmin pojan nimeltä Anakin. Jacenista tuli kuitenkin myöhemmin sithlordi nimeltä Darth Caedus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  2. a b Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku, (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  3. a b c d Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu (DVD, 20th Century Fox, 2004), levy 1.
  4. Carrie Fisher Completed Work on ‘Star Wars: Episode VIII’ Before Her Death Variety. 27.12.2016. Viitattu 17.12.2017. (englanniksi)
  5. Kroll, Justin: 'Star Wars: Episode IX' Announces Cast; Carrie Fisher to Be Featured Variety. 27.7.2018. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
  6. Agar, Chris: Star Wars 9 Will Use The Last Jedi Footage of Leia ScreenRant. 3.8.2018. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
  7. Alter, Ethan: Billie Lourd played Leia Organa and other visual effects secrets from Star Wars: The Rise of Skywalker Yahoo Entertainment. 7.1.2020. Viitattu 10.1.2020. (englanniksi)
  8. a b Sands, Rich: Star Wars Rebels Scoop: Princess Leia Set to Appear on the Disney XD Animated Series TV Insider. 11.1.2016. Viitattu 12.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Leia Organa.