Alderaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alderaan
Alderaan
Alderaan
Alue Galaksin keskusmaailmat
Sektori Alderaanin sektori
Aurinkokunta Alderaanin aurinkokunta
Aurinkoja 1
Kuita 0
halkaisija 12 500 km
Vuoden pituus 364 standardipäivää
Vuorokauden pituus 18 standardituntia
Hallitsevat rodut Ihmiset, Killiks (n. 1000 eYt)
Väkiluku 2 miljardia
virallinen kieli Peruskieli (Tähtien sota)
Yleisimmät pinnanmuodot vuoristot, meret, metsät, arot
Pintavesi noin 78 %
Mielenkiintoisia kohteita Aldera, Crevasse City, Castle Lands
Hallitusmuoto demokratia
Liittoumat Galaktinen tasavalta, Kapinaliitto

Alderaan on kuvitteellinen planeetta George Lucasin luomassa Tähtien sodan kuvitteellisessa universumissa. Planeetta oli prinsessa Leia Organan kotiplaneetta. Todennäköisesti planeetan nimi on peräisin oikealta Aldebaran-tähdeltä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Planeetan kuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetasta on olemassa kolme keskenään ristiriitaista kuvausta

Alderaania pidettiin loistavana planeettana, jonka pinnanmuotoja hallitsivat ruohoarot ja ikivanhat vuoristot. Napajään reunustamat napameret olivat planeetan ainoat laajemmat vesialueet. Lisäksi planeetalta löytyi useita makea- ja suolavesijärviä, jotka toimivat elinympäristöinä planeetan rikkaalle kasvi- ja eläinkunnalle. Alderaanin asukkaat huolehtivat luonnon tasapainon säilymisestä rakentaessaan kaupunkeja. Eräs kaupungeista rakennettiin kanjonin seinämään, jolloin se oli näkymättömissä yläpuolelta. Muut kaupungit rakennettiin paalujen varaan rannikoille tai napajään alle. Yliopistostaan tunnettu pääkaupunki Aldera oli rakennettu pienelle saarelle.
  • Sithin kosto
Alderaanin planeetta esitetään elokuvassa vuoristoisena, eivätkä planeetan pinnanmuodot muistuta Legends -jatkumon kuvausta. Elokuvassa nähdään tosin vain pieni osa planeetasta.
  • Uusi toivo
Alderaan kuvataan vuoristoisena planeettana, joka on lähes kokonaan veden peitossa.

Alderaanin asukkaat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alderaanilaiset arvostivat oppineisuutta ja koulutusta, taiteita, arkkitehtuuria, runoutta, näyttämötaiteita, ja rauhanomaisia ratkaisuja konflikteihin. He arvostivat myös osallistumistaan Galaktiseen (ja myöhempään) Imperialiseen Senaattiin.

Vaikka Alderaan oli pääosin demokraattinen yhdyskunta, sen hallitusmuoto oli perustuslaillinen monarkia. Kuningasperheen nimi oli Royal House of Organa, joka oli hierarkiassa korkeimman oikeuden lainsäädännöllisen korkeimman neuvoston yläpuolella. Kuningasperheen jäsenet saivat usein tittelikseen prinssi, puheenjohtaja ja varakuningas. Perinteisesti Alderaanin hallitsija toimii myös korkeimman neuvoston puheenjohtajana sekä Alderaanin senaattorina. Planeetan viimeinen hallitsija oli Bail Organa, hänen hallituskautensa päättyi Kuolemantähden tuhotessa planeetan. Tuolloin prinsessa Leia toimi Alderaanin senaattorina.

Kloonisotien jälkeen Alderaanin massiivinen taistelulaitteisto purettiin ja aseet sijoitettiin asevarastona toimineeseen Another Chance -nimiseen taistelulaivaan. Alus oli ohjelmoitu liikkumaan hyperavaruudessa jatkuvasti siihen saakka, kunnes se kutsuttaisiin takaisin Alderaanille.

Alderaanin tuho

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteluasema Kuolemantähti tuhosi Alderaanin planeetan suurmoffi Wilhuff Tarkinin käskystä, todistaakseen prinsessa Leialle taisteluaseman tehon[1]. Planeetan alkuperäisasukkaista vain noin 60 000 pelastui, koska he olivat muilla planeetoilla. Planeetan tuhoutuessa miljoonat sen asukkaat menettivät henkensä.

Alderaanin suojakenttä ei ollut läheskään riittävän vahva estääkseen Kuolemantähden laseraseen tuhovoiman. Suojakenttä kesti hyökkäyksen vain noin 0,13 sekunnin ajan, jonka jälkeen planeetta räjähti kappaleiksi.

Tunnetut Alderaanin senaattorit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Bail Antilles (? eYt – 32 eYt)
  • Bail Organa (32 eYt – 1 eYt)
  • Leia Organa (1 eYt – 0 eYt)
  1. Alderaan starwars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]