Boba Fett

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boba Fett
Bobafett.jpg
Luoja(t) George Lucas
Elokuva Tähtien sota (1977)
Imperiumin vastaisku (1980)
Jedin paluu (1983)
Kloonien hyökkäys (2002)
Elokuvasarja Tähtien sota
Ammatti palkkionmetsästäjä
Näyttelijä(t) Jeremy Bulloch
Jason Wingreen (ääni)
Daniel Logan
Temuera Morrison (ääni, Special Edition)

Boba Fett on kuvitteellinen hahmo, joka on esiintynyt George Lucasin Tähtien sota -elokuvissa Uusi toivo, Imperiumin vastaisku, Jedin paluu ja Kloonien hyökkäys. Hän on myös esiintynyt Star Wars Holiday Specialissa, Star Wars Special Editionissa ja useissa Star Wars -kirjoissa, sarjakuvissa ja videopeleissä. Vaikka Boban rooli Tähtien sota -elokuvissa on vähäinen, hän on yksi suosituimmista hahmoista ja äänestettiin Star Wars Insider -lehden tekemässä äänestyksessä toiseksi suosituimmaksi Tähtien sota -hahmoksi.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tähtien sodan universumissa Boba Fett on galaksin paras palkkionmetsästäjä ja tunnettu häikäilemättömyydestään. Boba pukeutuu mandalorialaiseen taisteluhaarniskaan ,jonka hän peri isältään Jango Fettiltä hänen kuoltuaan ja hänen aseisiinsa kuuluvat muun muassa laserkivääri, liekinheitin ja raketinheitin[1]. Boban avaruusalus on Slave I, jonka hän myös peri isältään Jangolta.

Boba Fettin alkuperästä ei ollut mitään tietoja ennen Kloonien hyökkäystä. Expanded Universe väitti Boban saattaneen olla Concord Dawn -planeetalla asunut Jaster Mereel -niminen ihmismies, joka teki murhan ja ryhtyi palkkionmetsästäjäksi. Kloonien hyökkäyksen ilmestyttyä Bounty Hunter -videopelissä ja Open Seasons -sarjakuvassa Jaster Mereelin kerrottiin olleen todellisuudessa nuoren Boban opettaja, jonka nimeä Boba käytti salanimenä.

Kloonien hyökkäyksessä Boban kerrotaan olleen palkkiometsästäjä Jango Fettin klooni ja puhdas geneettinen kopio. Boba oli ainoa kaminolainen klooni, jota ei oltu geneettisesti muokattu rauhallisemmaksi tai kasvamaan kaksi kertaa tavallista ihmistä nopeammin. Kun jedimestari Mace Windu tappoi Jangon Geonosiksella, nuori Boba hautasi salaa isänsä ruumiin ja ryhtyi jatkamaan isänsä ammattia.

Nuori Boba esiintyy myös alkuperäisessä Star Wars -trilogiassa, mutta oikeastaan hänen roolinsa ei ole yhtä näkyvä kuin isällään Jango Fetillä episodissa 2. Hän toimi palkkionmetsästäjänä yleensä Jabba the Huttin tai Darth Vaderin palveluksessa. Imperiumin vastaiskussa Darth Vader antoi palkkionmetsästäjille - mukaan lukien Boballe - tehtäväksi jäljittää Millennium Falcon -niminen avaruusalus ja sen miehistön ja matkustajat. Millennium Falconin kapteeni Han Solo oli velkaa Jabballe ja Jabba halusi saada Solon kiinni. Boba jäljitti Millennium Falconia Bespinin Pilvikaupunkiin, missä Darth Vader vangitsi Millennium Falconin miehistön ja matkustajat.

Solo jäädytettiin karboniittiin ja Vader antoi hänet Boballe. Boba vei jäädytetyn Solon aavikkoplaneetta Tatooinelle, missä hän sai Jabbalta palkkion. Solon ystävät kuitenkin tulivat pelastamaan häntä. Jabba sai heidät kiinni ja yritti syöttää sarlacc-hirviölle, mutta Luke Skywalker sai valosapelinsa ja aloitti taistelun Jabban kätyreitä vastaan. Taistelun tiimellyksessä Boba yritti ampua Luken, mutta karboniitistä vapautunut Solo laukaisi vahingossa Boban rakettirepun. Boba putosi sarlaccin suuhun ja elokuvan mukaan päätti päivänsä siellä.

Expanded Universessa Boba kuitenkin pääsi ulos sarlaccin kidasta ja jatkoi ammattiaan useissa kirjoissa ja sarjakuvissa. Myös Jedi Knight III: Jedi Academy -pelissä Boba on esiintynyt. Boba teki cameo-roolin The Unifying Forcessa, joka on New Jedi Order -kirjasarjan viimeinen osa ja sijoittuu aikaan 30 vuotta Endorin taistelusta.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Boba Fett teki ensiesiintymisensä Tähtien sota -fanien inhoamassa The Star Wars Holiday Special -televisioelokuvassa. Siinä hän esiintyi Luke Skywalkerin hyvänä ystävänä ja imperiumin vastustajana. Varsinaisesti Fett kuitenkin esiintyi Imperiumin vastaiskussa.
 • Fettin haarniska perustuu Ralph McQuarrien ja Joe Johstonin tekemiin luonnoksiin Darth Vaderista. Alun perin Vaderin piti olla intergalaktinen palkkionmetsästäjä, mutta idea hylättiin.
 • Huhun mukaan nimi ”Boba Fett” pohjautuisi Svengijengi ’62 -elokuvassa esiintyneeseen ”Bob Falfa” -nimiseen henkilöön, jota esitti Harrison Ford (Han Solo). Svengijengi ’62' oli George Lucasin ensiohjaus.
 • Alkuperäisessä trilogiassa Fettin näyttelijä oli Jeremy Bulloch, mutta hahmon ääninäyttelijä oli Jason Wingreen.
 • Fettin alkuperä paljastetaan Kloonien hyökkäyksessä, jossa häntä esittää Daniel Logan.
 • Imperiumin vastaiskun DVD-versiossa Fettin ääninäyttelijä onkin Temuera Morrison, joka myös esitti Jango Fettiä.
 • Boba Fett esiintyy vastustajana Jedi Academy -videopelissä. Siinä hahmon ääninäyttelijä on Tom Kane.
 • Fett on pienestä roolistaan huolimatta suosittu. Hänet valittiin Star Wars Insider -lehden tekemässä äänestyksessä kaikkien aikojen toiseksi suosituimmaksi Tähtien sota -hahmoksi. Hän voitti tässä äänestyksessä suosionsa ansiosta esimerkiksi Obi-Wan Kenobin, Luke Skywalkin, Darth Vaderin ja Leia Organan.
 • Roolinsa pienuudesta huolimatta Fettistä on tehty lukemattomia kirjoja ja sarjakuvia.
 • Suosionsa vuoksi Fett päätettiin herättää henkiin. Dark Empire -sarjakuvassa paljastetaan, että Boba Fett onnistui pääsemään pois Sarlaccin vatsasta. Tästä on kuitenkin kolme erilaista versiota: esimerkiksi eräässä niistä Fettin pelasti palkkionmetsästäjä Dengar ja toisessa Fett liekitti Sarlacin kuoliaaksi.
 • Fett teki cameo-esiintymisen The Unifying Forcessa, joka on New Jedi Order -kirjasarjan viimeinen osa.
 • Hahmo tullaan huhujen mukaankenen mukaan? näkemään tulevassa Legacy of the Force -kirjasarjassa, joka sijoittuu 40 vuotta Yavinin taistelun jälkeen.
 • Ennen Kloonien hyökkäystä hahmon alkuperästä ei ollut minkäänlaisia tietoja. Expanded Universe esitti muutamia teorioita Fettin alkuperästä, joista tunnetuimmat olivat:
  • Boba Fett oli Concord Dawnissa elänyt mies nimeltä Jaster Mereel, joka teki murhan ja ryhtyi palkkionmetsästäjäksi. Jango Fett: Open Season -sarjakuva paljasti, että Mereel olikin Jango Fettiä opettanut mandalorialainen, jonka nimeä nuori Boba käytti salanimenä.
  • Fett oli kloonisodassa sotinut mandalorialainen, joka taisteli tasavaltaa vastaan. Hahmo oli elossa kloonisodan aikana, mutta sarjakuvat esittivät Fettin aikuisena. Fett oli todellisuudessa silloin vasta noin 14-vuotias, eikä hän osallistunut sodassa taisteluihin. Nykyisen selityksen mukaan kyseessä olikin kapinallinen kloonisotilas nimeltä Spar, joka ryhtyi taistelemaan tasavaltaa vastaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation puolella. Tämän mukaan Sparia luultiin Fettiksi, koska hän käytti samanlaista haarniskaa.
  • Fett oli entinen keisarillinen sotilas, joka murhasi komentajansa.
 • Fett on hyvin vähäsanainen, ja hänellä on Imperiumin vastaiskussa ainoastaan neljä vuorosanaa:
  • As you wish.” (”Kuten haluatte.”)
  • He’s no good to me dead.” (”Hänestä ei ole minulle hyötyä kuolleena.”)
  • What if he doesn’t survive? He’s worth a lot to me." (”Mitä jos hän ei selviä? Hän on minulle arvokas.”)
  • Put Captain Solo in the cargo hold." (”Laittakaa kapteeni Solo lastiruumaan.”)
 • Jedin paluussa hänen ainoa äännähdyksensä oli huuto hänen lentäessään Sarlacin kitaan, kun Han Solo tönäisi hänet vahingossa kuultuaan Boban olevan lähellä.
 • Boba Fettin nimi kuullaan ainoastaan kerran koko elokuvasarjassa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Boba Fett (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]