Boba Fett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boba Fett
Boba Fett elokuvan Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa
Boba Fett elokuvan Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Jeremy Bulloch (Episodit V–VI)
Jason Wingreen (ääni, Episodi V)
Daniel Logan (Episodi II)
Temuera Morrison (ääni, Episodin V Special Edition)
Ensiesiintyminen Star Wars Holiday Special (1978)
Henkilötiedot
Ammatti palkkionmetsästäjä
Kotipaikka Kamino (synnyinpaikka)
Suhteet

Boba Fett on kuvitteellinen hahmo, joka on esiintynyt George Lucasin Tähtien sota -elokuvissa. Hän esiintyy elokuvissa Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu Darth Vaderille sekä Jabba the Huttille työskentelevänä palkkionmetsästäjänä. Hänellä oli myöhemmin cameo-esiintyminen elokuvan Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa. Elokuvassa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys kerrottiin hahmon syntytarina: hän oli muuntelematon klooni palkkionmetsästäjä Jango Fettistä, joka kasvatti Boban poikanaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boba Fett ei esiintynyt vuoden 1977 Tähtien sota -elokuvan alkuperäisessä julkaisussa. Mutta myöhemmin elokuvan digitaalisesti remasteroidussa erikoisversiossa, Fett esiintyi lyhyesti gangsteripäällikkö Jabba the Huttin kätyreiden joukossa.

Imperiumin vastaiskussa Boba Fett esiintyy "seuraavana merkittävänä vihollisena" Darth Vaderin jälkeen.[1] Fett oli yksi Vaderin palkkaamista palkkionmetsästäjistä Millennium Falconin jahtaamisen. Fett jäljitti Falconin Pilvikaupunkiin, missä Vader vangitsee aluksen matkustajat ja kiduttaa sen kapteenia, Han Soloa, haluten kerätä Jabban lupaamaan palkkion Solosta, Fett suhtautui vastahakoisesti Vaderin kokeeseen jäädyttää Solo karboniittiin. Vader lupaa, että jos Solo ei selviä, Imperiumi hyvittää sen Fettille. Kun Solon todetaan selvinneen hengissä, Vader luovuttaa hänet Fettille, joka puolestaan lähtee aluksellaan Slave I toimittamaan Solon Jabballe.

Jedin paluussa Fett oli Jabban palatsissa, kun Solon pelastajat vangittiin. He matkustavat Jabban huvipurrella sarlacc-hirviön luokse, missä vangit on tarkoitus teloittaa. Kun yrittävät paeta, Fett yrittää estää paon, mutta Solo laukaisi vahingossa Fettin rakettirepun ja pudotti palkkionmetsästäjän sarlaccin kitaan.

Esiosatrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boban ainoa esiintyminen esiosatrilogiassa on elokuvassa Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys, missä paljastetaan että Boba Fett oli Kaminon asukkaiden luoma muuntelematon klooni, jonka palkkionmetsästäjä Jango Fett kasvatti poikanaan. Boba auttaa Jangoa pakenemaan Obi-Wan Kenobilta, mutta todistaa myöhemmin kuinka Mace Windu surmaa Jangon katkaisemalla tämän kaulan.[2]

The Clone Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boba Fett esiintyy myös tietokoneanimoidussa televisiosarjassa Star Wars: The Clone Wars. Boba esiintyy sivullisena antagonistina toisen tuotantokauden päätösjaksossa ja myöhemmin neljännellä tuotantokaudella.[3]

Antologiaelokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. helmikuuta 2013, Entertainment Weekly raportoi Disneyn ja Lucasfilmin kehittävän Boba Fettille sooloelokuvaa, joka sijoittuu tuntemattomaan ajankohtaan Sithin koston ja Jedin paluun välillä.[4]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheismateriaalissa Boba kuitenkin pääsi ulos sarlaccin kidasta ja jatkoi ammattiaan useissa kirjoissa ja sarjakuvissa. Myös Jedi Knight III: Jedi Academy -pelissä Boba on esiintynyt. Boba teki cameo-roolin The Unifying Forcessa, joka on New Jedi Order -kirjasarjan viimeinen osa ja sijoittuu aikaan 30 vuotta Endorin taistelun jälkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Boba Fett esiintyy myös peleissä Star Wars Battlefront II, Star Wars Battlefront EA, ja Star Wars Battlefront ll EA

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vilmur, Pete: Proto-Fett: The Birth of Boba Lucasfilm. 19.10.2006. Arkistoitu . Viitattu 9.12.2015. (englanniksi)
  2. Fett, Boba Lucasfilm. Viitattu 9.12.2015. (englanniksi)
  3. Insider #117: Daniel Logan Interview Excerpt Lucasfilm. 22.4.2010. Viitattu 15.2.2015.
  4. Breznican, Anthony: 'Star Wars' spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film — EXCLUSIVE Entertainment Weekly. 6.2.2013. Viitattu 9.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]