Boba Fett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boba Fett
Boba Fett elokuvan Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa
Boba Fett elokuvan Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa
Luoja(t) George Lucas
Näyttelijä(t) Jeremy Bulloch (Episodit V–VI)
Jason Wingreen (ääni, Episodi V)
Daniel Logan (Episodi II)
Temuera Morrison (ääni Episodin V Special Editionissa, The Mandalorian ja The Book of Boba Fett)
Ensi-
esiintyminen
Legends:
Star Wars Holiday Special (1978)
Kaanon:
Imperiumin vastaisku (1980)
Henkilötiedot
Ammatti palkkionmetsästäjä
Kotipaikka Kamino (synnyinpaikka)
Suhteet

Boba Fett on kuvitteellinen hahmo, joka on esiintynyt George Lucasin Tähtien sota -elokuvissa. Hän esiintyy elokuvissa Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu Darth Vaderille sekä Jabba the Huttille työskentelevänä palkkionmetsästäjänä. Hänellä oli myöhemmin cameo-esiintyminen elokuvan Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo Special Edition -versiossa. Elokuvassa Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys kerrottiin hahmon syntytarina: hän oli muuntelematon klooni palkkionmetsästäjä Jango Fettistä, joka kasvatti Boban poikanaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alkuperäinen trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boba Fett ei esiintynyt vuoden 1977 Tähtien sota -elokuvan alkuperäisessä julkaisussa. Mutta myöhemmin elokuvan digitaalisesti remasteroidussa erikoisversiossa, Fett esiintyi lyhyesti gangsteripäällikkö Jabba the Huttin kätyreiden joukossa.

Imperiumin vastaiskussa Boba Fett esiintyy "seuraavana merkittävänä vihollisena" Darth Vaderin jälkeen.[1] Fett oli yksi Vaderin palkkaamista palkkionmetsästäjistä Millennium Falconin jahtaamisen. Fett jäljitti Falconin Pilvikaupunkiin, missä Vader vangitsee aluksen matkustajat ja kiduttaa sen kapteenia, Han Soloa, haluten kerätä Jabban lupaamaan palkkion Solosta, Fett suhtautui vastahakoisesti Vaderin kokeeseen jäädyttää Solo karboniittiin. Vader lupaa, että jos Solo ei selviä, Imperiumi hyvittää sen Fettille. Kun Solon todetaan selvinneen hengissä, Vader luovuttaa hänet Fettille, joka puolestaan lähtee aluksellaan Slave I toimittamaan Solon Jabballe.

Jedin paluussa Fett oli Jabban palatsissa, kun Solon pelastajat vangittiin. He matkustavat Jabban huvipurrella sarlacc-hirviön luokse, missä vangit on tarkoitus teloittaa. Kun yrittävät paeta, Fett yrittää estää paon, mutta Solo laukaisi vahingossa Fettin rakettirepun ja pudotti palkkionmetsästäjän sarlaccin kitaan.

Esiosatrilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boban ainoa esiintyminen esiosatrilogiassa on elokuvassa Star Wars: Episodi II – Kloonien hyökkäys, missä paljastetaan että Boba Fett oli Kaminon asukkaiden luoma muuntelematon klooni, jonka palkkionmetsästäjä Jango Fett kasvatti poikanaan. Boba auttaa Jangoa pakenemaan Obi-Wan Kenobilta, mutta todistaa myöhemmin kuinka Mace Windu surmaa Jangon katkaisemalla tämän kaulan.[2]

The Clone Wars

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boba Fett esiintyy myös tietokoneanimoidussa televisiosarjassa Star Wars: The Clone Wars. Boba esiintyy sivullisena antagonistina toisen tuotantokauden päätösjaksossa ja myöhemmin neljännellä tuotantokaudella.[3]

The Mandalorian

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Mandalorianin toisella tuotantokaudella paljastui, että Boba Fett oli selvinnyt hengissä ulos sarlaccin kidasta. Hän oli joutunut eroon haarniskastaan ja elänyt Tatooinella erakkona, käyttäen samanlaisia aseita kuin hiekkakansa. Jawat löysivät haarniskan ja Cobb Vanth oli ostanut sen ryhtyäkseen Mos Pelgon kylän sheriffiksi. Kun Din Djarin saapui Tatooinelle etsimään Fettiä, Vanth luopui haarniskasta Djarinin autettua häntä tappaamaan kylää uhannut krayt-lohikäärme. Fett itse nähtiin ainoastaan jakson lopussa tarkkailemassa Djarinia etäältä. Lisäksi Fett oli tätä ennen löytänyt ja pelastanut ensimmäisen tuotantokauden tapahtumien aikaan Tatooinen aavikolta haavoitetun salamurhaaja Fennec Shandin. Shand oli vastineeksi vannonut uskollisuuttaan Fettille, joka oli nyt lähtenyt Djarinin perään planeetta Tythonin jeditemppelin raunioille saadakseen haarniskansa takaisin. Kun moffi Gideonin joukot sieppasivat Grogun, Djarinin suojeleman Voimalle herkän jedilapsioppilaan, Fett, joka oli ottanut haarniskansa takaisin ja todistanut kuuluvansa mandalorialaisiin, tarjoutuu auttamaan Grogun pelastamisessa. Fett hankki tämän jälkeen haarniskaansa uuden maalipinnan ja hänen aluksensa Slave I toimi hänen ja muiden Djarinin liittolaisten ainoana aluksena, koska Gideonin joukot tuhosivat Djarinin oman aluksen, Razor Crestin. Kun Djarin pyysi avuksi Grogun pelastamiseen myös Bo-Katan Kryzen ja Koska Reevesin, Bo-Katan ei pitänyt Boba Fettiä oikeana mandalorialaisena, koska Boba oli vain Jangon klooni. Kauden lopussa, kun Grogu oli pelastettu ja lähtenyt Luke Skywalkerin mukaan, Fett ja Shand palasivat Tatooinelle, tappoivat Bib Fortunan ja muut Jabban entisen rikollisimperiumin eloonjääneet, ja vapauttivat orjat, minkä jälkeen Fett otti palatsin itselleen.

Otettuaan vallan Jabba Huttin rikollisimperiumissa, Boba Fett alkoi hallita Mos Espan aluetta yhdessä Fennec Shandin kanssa. Mutta toisin kuin Jabba, Fett aikoi hallita kunnioituksella. Sarjan alussa Boba käy bakta-tankissa hoito-ohjelmaa, jossa hän näkee unia siitä, kun hän pääsi pois sarlaccin kidasta, jonka jälkeen jawat veivät hänen haarniskansa. Tuskenit löysivät hänet ja veivät leiriinsä, jossa he huolehtivat hänestä. Mutta pian Pyke-syndikaatin joukot tappoivat hänen isäntäperheensä, jonka jälkeen jälkeen hän tapasi Shandin ja hankki aluksensa takaisin Jabban palatsista, Bib Fortunan hallitessa Jabban rikollisimperiumia. Myöhemmin Pyke-syndikaatti alkoi sotia häntä ja hänen joukkoja vastaan, hän tarvitsi sotaa varten muskeleita. Yhdessä Din Djarinin, Vapaakaupungin väen ja omien joukkojensa avulla Fett voitti sodan, ja henkilökohtaisesti surmasi syndikaatille työskentelevän entisen palkkionmetsästäjämentorinsa, Cad Banen. Tämän jälkeen Mos Espan väki viimein osoitti hänelle kunnioitusta.

Oheismateriaalissa Boba pääsi ulos sarlaccin kidasta ja jatkoi ammattiaan useissa kirjoissa ja sarjakuvissa. Myös Jedi Knight III: Jedi Academy -pelissä Boba on esiintynyt. Boba teki cameo-roolin The Unifying Forcessa, joka on New Jedi Order -kirjasarjan viimeinen osa ja sijoittuu aikaan 30 vuotta Endorin taistelun jälkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelissä Star Wars: The Force Unleashed II Boba Fettin on määrä löytää Juno Eclipse ja tuoda hänet Kaminolle. Hahmo esiintyy myös Star Wars: Battlefront II:ssa sekä Electronic Artsin uusissa versioissa peleistä Star Wars: Battlefront ja Star Wars: Battlefront II.

  1. Vilmur, Pete: Proto-Fett: The Birth of Boba Lucasfilm. 19.10.2006. Arkistoitu . Viitattu 9.12.2015. (englanniksi)
  2. Fett, Boba Lucasfilm. Viitattu 9.12.2015. (englanniksi)
  3. Insider #117: Daniel Logan Interview Excerpt Lucasfilm. 22.4.2010. Viitattu 15.2.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]