Luettelo Tähtien sodan planeetoista ja kuista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tähtien sodan fiktiivisessä esiintyy useita planeettoja ja kuita.

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla ovat lueteltuna tärkeimmät planeetat ja kuut elokuvista ja muista viralliseen kaanoniin medioista (mukaan lukien Alderaan):

Planeetta / kuu Ensiesiintyminen Vuosi Media Kuvaus Viite
Ahch-To Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Kahta aurinkoa kiertävä meriplaneetta, jonka saarilla Luke Skywalker eli maanpaossa ja jossa sijaitsevat galaksin ensimmäisen jeditemppelin sekä jedien pyhän kirjaston rauniot. [1]
Alderaan Tähtien sota 1977 Elokuva Leia Organan kotiplaneetta, joka tuhottiin Kuolemantähdellä. [2]
Anoat Imperiumin vastaisku 1980 Elokuva (mainittu) Lähes asutuskelvoton Imperiumin hallinnassa ollut planeetta. [3]
Star Wars: Dark Forces (Star Wars Legends) 1995 Videopeli
Atollon Star Wars Rebels 2016 Televisiosarja Aavikkoplaneetta, joka on Phoenix-lentueen tukikohta sekä hämähäkkimäisen krykan-rodun ja Voiman-käyttäjä Bendun koti. [4]
Bespin Imperiumin vastaisku 1980 Elokuva Kaasuplaneetta, jonka yllä Pilvikaupunki sijaitsee. [5]
Cantonica Star Wars: The Last Jedi 2017 Elokuva Aavikkoplaneetta, jossa sijaitsee galaksin laajin keinotekoinen meri sekä kasinokaupunki Canto Bight. [6]
Cato Neimoidia Darth Maul: Saboteur (Legends) 2001 Kirja Kauppaliiton pääplaneetta, jossa jedimestari Plo Koon sai surmansa. [7]
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva
Chandrila The Truce at Bakura (Legends) 1994 Kirja Mon Mothman kotimaailma, joka toimi Uuden tasavallan ensimmäisenä pääplaneettana. [8]
Star Wars: Aftermath 2015 Kirja
Christophsis The Clone Wars 2008 Elokuva Täällä tapahtui Kloonisotien aikaan Christophsiksen taistelu, jonka jälkeen Ahsoka Tanosta tuli Anakin Skywalkerin padawan. [9]
Corellia Tähtien sota 1977 Elokuva (mainittu) Han Solon kotiplaneetta; teollisuusplaneetta, joka tunnetaan vahvasta pilottien koulutuskulttuuristaan.
The Paradise Snare (Legends) 1997 Kirja
Coruscant Imperumin perillinen (Legends) 1991 Kirja Kaupunkiplaneetta, joka on Tasavallan ja myöhemmin Imperiumin hallinnollinen keskus. [5]
Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka 1999 Elokuva
Crait Star Wars: The Last Jedi 2017 Elokuva Pieni mineraaliplaneetta, jossa sijaitsevaan hylättyyn Kapinaliiton etuvartioon Vastarinta pakeni D’Qarin evakuoinnin jälkeen. Sillä on valkoisen suolahiekan peittämä punainen ja sorainen maaperä. [10]
D’Qar Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Vehreä planeetta, jossa sijaitsee Vastarinnan tukikohta. [11]
Dagobah Imperiumin vastaisku 1980 Elokuva Suoplaneetta, jossa Yoda oleskeli maanpaossa. [2]
Dantooine Tähtien sota 1977 Elokuva (mainittu) Maalaisplaneetta ja entinen Kapinaliiton tukikohta.
Jedin etsintä (Legends) 1994 Kirja
Eadu Rogue One 2016 Elokuva Kivikkoinen vuoristoplaneetta, joka on useiden myrskyjen riepottelema. Siellä sijaitsee Imperiumin asetutkimuslaitos. [12]
Endor Jedin paluu 1983 Elokuva Metsäkuu, jota toinen Kuolemantähti kiersi. Ewokien koti. [13]
Felucia Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva Kostea viidakkoplaneetta, jossa jediritari Aayla Secura sai surmansa. [14]
Geonosis Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys 2002 Elokuva Aavikkoplaneetta, jossa separatistien droidiarmeija rakennettiin. [15]
Hosnian Prime Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Kaupunkiplaneetta, joka oli Uuden tasavallan hallinnollinen keskus silloin, kun Ensimmäinen ritarikunta tuhosi sen Tähdentappajatukikohdan superaseella. [11]
Hoth Imperiumin vastaisku 1980 Elokuva Jääplaneetta ja Kapinaliiton tukikohta. [5]
Jakku Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Aavikkoplaneetta, jonne on jäänyt useita Uuden tasavallan ja Imperiumin sotakoneiden hylkyjä. [11]
Jedha Rogue One 2016 Elokuva Kylmä aavikkokuu ja pyhä paikka kaikille Voimaan uskoville. Sieltä louhittiin myös kyberkristalleja, jotka toimivat valosapeleiden ja Kuolemantähden voimanlähteinä. [16]
Kamino Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys 2002 Elokuva Meriplaneetta, jonka asukkaat loivat Tasavallan armeijan kehittyneellä kloonausteknologiallaan. [2][17]
Kashyyyk Star Wars Holiday Special 1978 Televisioelokuva Metsäplaneetta ja wookiee-rodun koti. [18]
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva
Lothal Star Wars Rebels 2014 Televisiosarja Kaukainen maalaisplaneetta ja Ezra Bridgerin synnyinkoti [19]
Mustafar Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva Tuliperäinen planeetta, jossa Anakin Skywalker/Darth Vader ja Obi-Wan Kenobi taistelivat toisiaan vastaan. [20]
Mygeeto Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva Kristallinen kaupunkiplaneetta, jossa jedimestari Ki-Adi-Mundi sai surmansa. [21]
Naboo Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka 1999 Elokuva Maalais- ja suoplaneetta, josta Padmé Amidala, keisari Palpatine, ja gunganit ovat kotoisin. [20]
Onderon Tales of the Jedi (Legends) 1994 Sarjakuva Viidakkoplaneetta, jossa Anakin Skywalker auttoi paikallisia palauttamaan laillisen hallitsijan valtaistuimelle. Saw Gerreran kotiplaneetta. [22]
Star Wars: The Clone Wars 2012 Televisio
Scarif Rogue One 2016 Elokuva Meriplaneetta täynnä trooppisia saaria. Paikka, jossa ylläpidettiin Imperiumin tarkkaan vartioitua tietopankkia. [23]
Sullust Jedin paluu 1983 Elokuva (mainittu) Tuliperäinen planeetta, jossa sijaitsi Imperiumin tehtaita. Nien Nunbin kotiplaneetta. [17][24]
Star Wars: Battlefront 2015 Videopeli
Takodana Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Metsäplaneetta, jossa Maz Kanatan linna sijaitsee. Neutraali alue Vastarinnan ja Ensimmäisen ritarikunnan sodassa toisiaan vastaan. [11]
Tatooine Tähtien sota 1977 Elokuva Kahta aurinkoa kiertävä aavikkoplaneetta, joka oli Anakin Skywalkerin ja Luke Skywalkerin lapsuudenkoti. [5]
Tähdentappajatukikohta Star Wars: The Force Awakens 2015 Elokuva Jääplaneetta, jonka Ensimmäinen ritarikunta muutti pääsotilastukikohdakseen sekä superaseekseen. [11]
Utapau Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto 2005 Elokuva Planeetta, jossa kenraali Grievous kukistettiin. [15]
Yavin Tähtien sota 1977 Elokuva Kaasuplaneetta, jota kiertää useita kuita, kuten Yavin 4. [5]
Yavin 4 Tähtien sota 1977 Elokuva Metsäkuu, jossa sijaitsi Kapinaliiton tukikohta. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Whitbrook, James: New Details From the Force Awakens Script Hint at Episode VIII Secrets io9]]. 1.1.2016. Viitattu 5.3.2016. (englanniksi)
  2. a b c Wenz, John: Could the Planets in Star Wars Actually Support Life? Wired. 23.4.2015. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  3. Smith, Tony: Lucas Arts' Dark Forces The Register. 5.11.2012. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
  4. Databank: Atollon StarWars.com. Viitattu 22.12.2016. (englanniksi)
  5. a b c d e f Chao, Tom: 10 Real Alien Worlds That Resemble 'Star Wars' Planets Space.com. 14.9.2012. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  6. Breznican, Anthony: The Last Jedi: With Finn and Rose, a 'big deal' is redeemed by 'a nobody' Entertainment Weekly. 9.8.2017. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  7. Databank: Cato Neimoidia StarWars.com. Viitattu 22.12.2016. (englanniksi)
  8. Audette, Mike: Star Wars: Aftermath Review RetroZap!. 1.8.2016. Viitattu 28.12.2017. (englanniksi)
  9. Goldman, Eric: Star Wars: The Clone Wars - "Hidden Enemy" Review IGN. 9.2.2009. Viitattu 28.12.2017. (englanniksi)
  10. Breznican, Anthony: Rian Johnson reveals name of new planet in Last Jedi trailer Entertainment Weekly. 14.4.2017. Viitattu 28.12.2017. (englanniksi)
  11. a b c d e De Semlyen, Phil: Exclusive: Empire reveals names of new Star Wars planets Empire. 26.11.2015. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  12. Alexander, Julia: One of the planets in Rogue One was directly inspired by Ridley Scott's Alien Polygon. 15.12.2016. Viitattu 22.12.2016. (englanniksi)
  13. Cavelos, Jeanne: The Science of Star Wars: An Astrophysicist's Independent Examination of Space Travel, Aliens, Planets, and Robots as Portrayed in the Star Wars Films and Books, s. 29–32. Macmillan Publishers, 2007. ISBN 978-1-4299-7176-8.
  14. Luceno p. 41
  15. a b Nicholson, Max: 49 Things The 'Star Wars' Prequels Did Absolutely Right MTV News. May 4, 2015. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  16. Breznican, Anthony: Rogue One director reveals new details on Force-sacred world Jedha Entertainment Weekly. 8.8.2016. Viitattu 17.12.2016. (englanniksi)
  17. a b Capps, Kriston: Of Course There Are Black Stormtroopers in Star Wars The Atlantic. 28.11.2014. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
  18. Taylor, Chris: How Star Wars Conquered the Universe: The Past, Present, and Future of a Multibillion Dollar Franchise, s. 222–223. Basic Books, 2015. ISBN 978-0-465-04989-9.
  19. Day, Patrick Kevin: 'Star Wars Rebels': Ralph McQuarrie legacy on view in animated series Los Angeles Times. 3.10.2014. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  20. a b National Geographic: The Worlds of Star Wars 28.10.2010. Viitattu 18.12.2015. (englanniksi)
  21. Brogan, Jacob: Han Solo Shot First The Atlantic. 18.2.2015. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
  22. Goldman, Eric: Star Wars: The Clone Wars — "A War on Two Fronts" Review IGN. 6.10.2012. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  23. Skrebels, Joe: Star Wars Celebration 2016: New Rogue One Planet, Scarif Revealed IGN. 15.7.2016. Viitattu 17.12.2016. (englanniksi)
  24. Chalk, Andy: Star Wars: Battlefront has 12 multiplayer maps including the planet Sullust PC Gamer. 3.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]