Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtien sota: Episodi I –
Pimeä uhka
Star Wars: Episode I –
The Phantom Menace
Pimeän uhan elokuvateatterijuliste.
Pimeän uhan elokuvateatterijuliste.
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tuottaja Rick McCallum
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja David Tattersall
Leikkaaja Paul Martin Smith
Ben Burtt
Pääosat Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Ahmed Best
Anthony Daniels
Kenny Baker
Pernilla August
Frank Oz
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lucasfilm Ltd.
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta 19. toukokuuta 1999 (Yhdysvallat)
6. elokuuta 1999 (Suomi)
Kesto 133 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 115 miljoonaa dollaria
Tuotto 1 027 044 677 dollaria
Seuraaja Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (engl. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen eeppinen avaruusoopperaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut George Lucas. Se on Tähtien sota -elokuvasarjan esiosatrilogian ensimmäinen osa ja julkaisujärjestyksessään elokuvasarjan neljäs osa. Elokuvan pääosissa esiintyvät Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ian McDiarmid, Ahmed Best, Anthony Daniels, Kenny Baker, Pernilla August ja Frank Oz.

Pimeä uhka sijoittuu tapahtumiltaan 32 vuoden päähän alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan tapahtumista. Jediritari Qui-Gon Jinn ja hänen oppipoikansa Obi-Wan Kenobi suojelevat Naboon kuningatar Amidalaa. Tatooinen aavikkoplaneetalla he tapaavat nuoren orjan nimeltä Anakin Skywalker, jonka kyky hallita Voimaa ilmenee yliluonnollisen suurena, ja saavat todistaa sithien paluuta.

Elokuva sai ensi-iltansa 19. toukokuuta 1999, eli 16 vuotta Jedin paluu -elokuvan jälkeen. Tähtien sota -elokuvien suuren suosion johdosta elokuva sai mittavasti huomiota sekä median että yleisön keskuudessa. Elokuvan vastaanotto oli kuitenkin ristiriitainen. Tästä huolimatta se keräsi maailmanlaajuisesti yli 924 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lipputulot, mikä teki siitä inflaatioon suhteutettuna aikansa toiseksi eniten tuottaneen elokuvan. Pimeän uhan aloittama esiosatrilogia täydentyi myöhemmin, kun elokuva sai jatko-osat Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002) ja Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto (2005).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kun Kauppaliitto saartaa pienen Naboon planeetan protestina Ulkoreunan planeettojen kauppaverojen takia, Galaktinen tasavalta lähettää kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinnin ja tämän oppipojan Obi-Wan Kenobin, neuvottelemaan liiton kanssa. Sith-lordi Darth Sidious, Kauppaliiton liittolainen, käskee varakuningas Nute Gunrayta tappamaan jedit ja valtaamaan Naboo taisteludroideilla. Jedit onnistuvat pakenemaan Naboohon, missä he tapaavat gunganin nimeltä Jar Jar Binks, joka vie heidät gunganien vedenalaiseen kaupunkiin. He yrittävät saada gunganien johtajan, Boss Nassin, varoittamaan Naboon ihmisiä Kauppaliiton hyökkäyksestä. Tämä kieltäytyy, mutta antaa heille gunganien sukellusveneen, jolla he matkustavat Theediin, Naboon pääkaupunkiin.

Jedit pelastavat Naboon 14-vuotiaan hallitsijan, kuningatar Amidalan, ja yrittävät päästä kuninkaallisella avaruusaluksella saartolaivueen ohi, onnistuen siinä astromekaniikkodroidi R2-D2:n avulla. Aluksen hyperajomoottori kuitenkin tuhoutuu ja he laskeutuvat läheiselle aavikkoplaneetta Tatooinelle korjatakseen sen. Qui-Gon Jinn, Jar Jar Binks, R2-D2 ja sekä Amidalan palvelusneito Padmé lähtevät etsimään uutta hyperajomoottoria läheisestä Mos Espan avaruussatamasta. He löytävät sopivan moottorin toydralaiskauppias Watton romukaupasta, jossa he tapaavat myös 9-vuotiaan orjapojan nimeltä Anakin Skywalker. Anakin on taitava rakettirekiajaja ja insinööri, joka on rakentanut omin käsin protokolladroidi C-3PO:n. Qui-Gon aistii Anakinissa myös vahvan yhteyden Voimaan, uskoen tämän olevan muinaisessa jediennustuksessa mainittu "valittu", joka toisi tasapainon Voimaan. Qui-Gon ja Watto lyövät vetoa seuraavana päivänä pidettävästä rakettirekikisasta. Anakin voittaa, jolloin Qui-Gon saa Watton hyperajomoottorin ja Anakin vapautuu orjuudesta. Anakin lähtee joukon mukaan oppiakseen jediksi, mutta joutuu jättämään äitinsä Shmin taakseen. Anakin lupaa äidillensä tulevansa vielä vapauttamaan tämän. Matkalla alukselle, Qui-Gon kohtaa valosapelitaistelussa Darth Maulin, Darth Sidiouksen oppilaan, joka oli lähetetty etsimään Amidalaa.

Jedit saattavat Amidalan Tasavallan pääplaneetalle Coruscantiin, jotta tämä voisi kertoa Naboon valtauksesta ylikansleri Finis Valorumille. Samaan aikaan Qui-Gon pyytää jedineuvostolta lupaa kouluttaa Anakinista jedin, mutta neuvosto kieltäytyy ja uskoo Anakinin voivan helposti langeta Voiman pimeälle puolelle pelon ja kiintymyksen vuoksi. Naboon senaattori Palpatine suostuttelee Amidalaa ajamaan äänestyksen, jossa Naboon kriisin ratkaisemiseksi äänestettäisiin uusi, vahvempi kansleri. Amidala myöntyy tähän, mutta aikoo myös palata Naboohon jedien kanssa.

Naboolla Padmé paljastaa olevansa itse kuningatar Amidala ja liittoutuu gunganeiden kanssa Kauppaliittoa vastaan. Jar ja johtaa kansansa taisteludroideja vastaan, kun taas Padmé lähtee Theediin pidättämään Gunrayn ja tämän neuvonantajan Rune Haakon. Anakin piiloutuu yhteen N-1 -hävittäjistä, mutta aktivoi vahingossa sen autopilotin ja liittyy muiden hävittäjien ohella hyökkäykseen, jonka tarkoituksena on tuhota Kauppaliiton droidien ohjausalus. Anakin onnistuu aluksen tuhoamisessa, jolloin droidiarmeija lakkaa toimimasta. Qui-Gon ja Obi-Wan käyvät valosapelitaisteluun Maulia vastaan, joka haavoittaa kuolettavasti Qui-Gonia ennen kuin Obi-Wan leikkaa hänen kehonsa kahtia. Ennen kuolemaansa Qui-Gon pyytää Obi-Wania kouluttamaan Anakinin jediksi. Palpatine valitaan Tasavallan uudeksi ylikansleriksi ja jedineuvosto myöntää Obi-Wanille täysin oppineen jediritarin arvon sekä hyväksyy myös vastahakoisesti Anakinin tämän oppilaaksi. Lopuksi Naboon ihmiset ja gunganit juhlivat kotimaailmaansa saapunutta rauhaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Liam Neeson  … Qui-Gon Jinn  
 Ewan McGregor  … Obi-Wan Kenobi  
 Natalie Portman  … Padmé Amidala  
 Jake Lloyd  … Anakin Skywalker  
 Ian McDiarmid  … senaattori/ylikansleri Sheev Palpatine / Darth Sidious  
 Anthony Daniels  … C-3PO  
 Kenny Baker  … R2-D2  
 Pernilla August  … Shmi Skywalker  
 Frank Oz  … Yoda (ääni)  
 Ahmed Best  … Jar Jar Binks  
 Ray Park  … Darth Maul  
 Peter Serafinowicz  … Darth Maulin ääni  
 Silas Carson  … Nute Gunray, Ki-Adi-Mundi, Lot Dodd  
 Jerome St. John Blake  … Rune Haako  
 Hugh Quarshie  … kapteeni Panaka  
 Samuel L. Jackson  … Mace Windu  
 Terence Stamp  … ylikansleri Finis Valorum  
 Oliver Ford Davies  … Sio Bibble  
 Andy Secombe  … Watto (ääni)  
 Lewis MacLeod  … Sebulba (ääni)  
 Brian Blessed  … Boss Nass (ääni)  
 Greg Proops  … Fode (ääni)  
 Scott Capurro  … Beed (ääni)  
 Sofia Coppola  … Saché  
 Ralph Brown  … Ric Olié  
 Steven Speirs  … kapteeni Tarpals  
 Keira Knightley  … Sabé  

[1]

Jar Jar Binks oli suurimmaksi osaksi tietokoneanimaatiota, mutta hahmon ääninäyttelijä Ahmed Best näytteli Binksiä niissä kohtauksissa, joissa tämän pää ei näkynyt. Darth Maulin näyttelijä oli kiinalaiset wushu- ja kung fu -itsepuolustuslajit hallitseva sijaisnäyttelijä Ray Park.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeän uhan pohjalta julkaistiin oheistuotteina etukäteen esittely-CD. Neljä videopeliä sekä yksi flipperi pohjautuvat elokuvaan. Terry Brooks kirjoitti elokuvaan perustuvan kirjan.[2] Elokuvan musiikkia julkaistiin sekä CD- että vinyylilevyllä, ja vuonna 2000 musiikista julkaistiin myös ”Ultimate Edition” -versio, jossa on kahdella levyllä elokuvan kaikki musiikki.

3D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeä uhka julkaistiin 3D:nä 10. helmikuuta 2012 ollen ensimmäinen ja ainoa 3D:nä julkaistu Tähtien sota -elokuva. Muut jäivät julkaisematta Disneyn ostaessa elokuvien oikeudet ja alkaessa keskittymään uusiin jatko-osiin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace – Cast All Movie Guide. Macrovision. Viitattu 15.11.2008. (englanniksi)
  2. Pimeä uhka / Terry Brooks ; suomentanut Ilkka Äärelä HelMet-kirjastotietokanta. Viitattu 15.11.2008.
  3. White, Abbey: The Real Reason The Star Wars 3D Movies Were Canceled Looper.com. 21.5.2021. (englanniksi)
Edeltäjä:
1998: Titanic
Suomen lippukassan ykkönen 1999 Seuraaja:
2000: