Shmi Skywalker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shmi Skywalker oli Tähtien sota -elokuvissa Pimeä uhka ja Kloonien hyökkäys Anakin Skywalkerin äiti, joka asui Tatooinella poikansa kanssa[1]. Häntä näyttelee ruotsalainen näyttelijä Pernilla August.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Shmi oli aluksi Shmin vapauttamista suunnittelevan Pi-Lippa-nimisellä henkilön orja. Mutta Pi-Lippa kuoli, ja Shmi myytiin tämän sukulaisille, mutta oli pian Hutt Gardullan omistama. Tähän viittaa se, että elokuvassa Anakin sanoi olleensa ennen Gardullan orja. Kuitenkin hutt hävisi vedossa romukauppias Wattolle. Ei ole varmaa, milloin Shmi synnytti Anakinin, mutta esimerkiksi Pimeän uhan kuvitetussa oppaassa sanotaan hänen syntyneen neitseellisestä sikiämisestä ja puhtaasta voimasta. Hänellä ei siis ollut isää. Jedimestari Qui-Gon Jinn vapautti Anakinin, kun nuori orja voitti Tatooinen Boonta Eve -rakettirekikisat, ja Qui-Gon voitti vedon, jonka oli lyönyt Watton kanssa. Kun jedimestari lähti planeetalta Anakinin kanssa, luvaten pojalle paremman elämän, Shmi luopui pojasta vain, koska hänen rakkautensa oli tarpeeksi epäitsekästä.

Myöhemmin Gliegg Lars -niminen mies osti ja vapautti Shmin, ja he menivät naimisiin, ja saivat lapsen. Vähän myöhemmin Hiekkakansa-heimo kaappasi Shmin, ja kidutti tätä. Anakin, joka oli kasvanut jediritariksi, vaistosi äitinsä tuskan, ja lähti Padmé Amidalan kanssa pelastamaan tätä. Anakin löysi Shmin, mutta tämä oli pysytellyt hengissä vain saadakseen nähdä poikansa vielä kerran, ja kuoli Anakinin käsivarsille. Anakinin valtasi ensin suru, ja sitten ylitsepääsemätön raivo, ja hän tappoi koko Hiekkakansa-heimon, puolustuskyvyttömät aikuiset ja alaikäiset mukaan lukien. Sitten hän lähti Shmin ruumis mukanaan, ja Shmi haudattiin Larsin pihamaalle. Shmin kuoleman aiheuttama tuska aloitti Anakinin matkan kohti sith-muodonmuutosta[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Shmi Skywalker starwars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]