Frank Oz

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Richard Frank Oznowicz (s. 25. toukokuuta 1944), paremmin tunnettu nimellä Frank Oz, on elokuvaohjaaja, näyttelijä ja nukketeatterin esittäjä. Hän on syntynyt Britannian Herefordissa. Hän on ranskalaisesta perheestä, jonka isä on juutalainen ja äiti katolinen. Oz muutti viiden vanhana vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin Kalifornian osavaltioon.

Oz on tunnettu parhaiten työstään nukke-esitysten parissa Jim Hensonin Muppet Show'ssa (The Muppet Show). Hänen esittämiinsä hahmoihin kuuluivat Miss Piggy, Fozzie karhu, ja Sam kotka. Oz on ollut pääasiallinen vaikuttaja Muppetien hahmojen kehitykseen viimeiset 30 vuotta vuodesta 1969 lähtien.lähde?

Ozin yksi tunnetuimmista nukkehahmoista on George Lucasin Tähtien sota -elokuvien pienikokoinen Jedi-mestari Yoda. Oz esittää Yodan ääntä ja nukke-esitystä (milloin se on mahdollista) Tähtien sota -elokuvissa vuodesta 1980 (Imperiumin vastaisku) vuoteen 2005 (Sithin kosto). Oz antoi paljon vaikutteita hahmolle ja on itse vastuussalähde? hahmon tavaramerkistä, käänteisestä puhetavasta (lauseen verbi on viimeisenä).

Vuonna 1980 Oz esiintyi Blues Brothers -elokuvassa, jonka ohjaajana toimi John Landis. Hän esiintyi myöhemmin muissa Landisin elokuvissa. Lisäksi hän on toiminut elokuvaohjaajana lukuisissa elokuvissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.